Vi har vurdert årets trenere i eliteserien på en skala fra 1 til 6, der 6 er best. Vurderingen er gjort av Bergens Tidende-journalist Roar Lyngøy med hjelp av flere av samarbeidsavisene i 100 % Sport.

Rosenborg, Strømsgodset og Sandnes Ulf har byttet trenere underveis, og vi har vurdert begge trenernes innsats.

6:

Tor Ole Skullerud, Molde

Tor Ole Skullerud Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix

Med serie— og cupgull i samme sesong er det umulig å komme unna toppkarakter for Skullerud. Mange trodde at arven skulle bli vanskelig etter Ole Gunnar Solskjær som dro til Cardiff. I januar ble Skullerud presentert som ny trener, og Molde er på ingen måte blitt svekket.MFK var overlegne i eliteserien og viste klasse i cupfinalen på Ullevaal mot Odd. Kjøpelag eller ikke, Skullerud har gjort jobben og vel så det!

Bob Bradley, Stabæk

Bob Bradley. Foto: Roald, Berit

At Stabæk skulle berge plassen i eliteserien var det få som trodde. Og at Bob Bradley i det hele tatt skulle bli Stabæk-trener sjokkerte mange. Den tidligere landslagssjefen for USA og Egypt ledet bæringene til en sterk 9. plass. Det er blitt lagt merke til. Bradley skal ha vært sterkt ønsket i IFK Göteborg. Stabæk tok seg også til semifinale i cupen.— Bob Bradley er en redningsmann. Alle dømte oss nord og ned før sesongen, men både trenerteam og spillerne har levert over forventet, uttalte supporterleder Gjermund Skaar nylig.

5

Dag-Eilev Fagermo, Odd

Dag-Eilev Fagermo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Det kunne blitt både seriesølv og cupgull, men Odd måtte til slutt nøye seg med seriebronse og bare nesten i cupfinalen. Likevel skal Fagermo ha stor honnør for jobben han har gjort i Odd denne sesongen. Med begrensede ressurser har han igjen fått mye ut av lite.— Jeg vet at vi har eliteseriens beste trener basert på resultatene Fagermo har oppnådd ut fra ressursene, uttalte supporterleder Tommy Hagen nylig.

Brian Deane, Sarpsborg 08

Brian Deane. Foto: NTB scanpix

To sesonger på rad har Deane greid å holde lille Sarpsborg I eliteserien. I 2013 skjedde det gjennom kvalifisering, mens det i år var hele åtte lag bak Sarpsborg på tabellen.Med andre ord har Sarpsborg under Deane gjort en sterk sesong. Mange spådde dem i nedrykksgjørme, men det skjedde ikke. Deane skal ha ros for jobben han har gjort under et lavt budsjett. Husk også at han mistet lagets store stjerne, Mohamed Elyounoussi, til Molde før sesongen.

Ronny Deila, Strømsgodset

Ronny Deila. Foto: Ap

Deila har etter hvert fått dreisen på det i Celtic, men det er hans første halvår i Strømsgodset som er av interesse her. Da Deila gikk til Celtic i begynnelsen av juni var laget nettopp slått ut av cupen av Tromsdalen.Godset var imidlertid godt med i gullstriden da Deila forsvant – etter 11 runder lå laget på 2. plass bak Molde.

Kåre Ingebrigtsen, Rosenborg

Kåre Ingebrigtsen. Foto: NTB Scanpix

Hentet fra jobben som Viking-assistent da Per Joar Hansen fikk sparken. Det første RBK gjorde under «Bruttern» var å snu til avansement mot Sligo Rovers. Ingebrigtsen fikk imidlertid ingen hyggelig seriedebut som Rosenborg-trener da trønderne sprakk 1-3 i toppkampen mot Molde. Det ble seriesølv etter en bra avslutning under Ingebrigtsen med ti seirer og fire tap.

4:

Magnus Haglund, Lillestrøm

Magnus Haglund.

5. plassen var en verdig avskjed for Haglund som vender tilbake til Sverige for å lede Elfsborg. «Ingen» hadde regnet med LSK i år, men laget leverte så bra at Haglund var ønsket videre på Åråsen.Etter 9. plass i 2012 og 10. plass i 2013 ble det en over middels sesong for LSK, og også for Haglund på karakterskalaen.

Kjetil Rekdal, Vålerenga

Kjetil Rekdal. Foto: NTB scanpix

Prosjekt Rekdal startet med 11. plass i 2013 og 6. plass i 2014. Så fornøyd er VIF med sjefen at de nylig signerte en ny fireårskontrakt med Rekdal.Også fansen har mye godt å si om Rekdal som har ledet VIF til en akseptabel plassering trass i klubbens store økonomiske problemer.

Jan Halvor Halvorsen, Bodø/Glimt

Jan Halvor Halvorsen. Foto: NTB scanpix

For nyopprykkede Glimt var det én ting som gjaldt, og det var å holde seg i toppdivisjonen. Det fikset Halvorsens lag greit, selv om en laber avslutning gjorde det litt vel spennende. Jostein Grindhaug, Haugesund

Jostein Grindhaug. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Grindhaug tok FKH opp i 2009. Resultatrekken i eliteserien har vært beint ut imponerende med 6. plass, 6. plass, 7. plass, bronse og deretter 11. plass i år.Midtveis i årets sesong lå Haugesund dårlig an, men Grindhaug har ledet laget til en trygg og grei plassering. Med tanke på de foregående sesongene var dette en midt på treet-sesong. Men Grindhaug får godkjent etter å ha tatt laget videre i europacupen og til kvartfinale i NM.

3:

Per Joar Hansen, Rosenborg

Per Joar Hansen. Foto: NTB scanpix

21. juli var det slutt for «Perry» etter halvannet år som RBK-trener. Da valgte styret til slutt å lytte til misfornøyde supportere. Noen dager i forveien gikk RBK på et pinlig hjemmetap mot irske Sligo Rovers i kvalifisering til Europaligaen. Røk på hodet ut av cupen mot Ranheim. Resultatene i serien var OK, men ikke nok. Jan Jönsson, Aalesund

Jan Jönsson. Foto: Staale Wattø

Svensken så ut til å mangle en del av entusiasmen han hadde i fjor. Aalesund var også plaget av skader på nøkkelspillere samt en Michael Barrantes på VM-oppdrag.— Det virket som om alt dette la en demper på hans iver i jobben. En fin avslutning med fire strake seirer rettet opp en del. Rent taktisk gjorde han stort sett en OK jobb, ikke mer, sier Helge Skuseth i Sunnmørsposten.

David Nielsen, Strømsgodset

David Nielsen. Foto: NTB scanpix

Å ta over etter genierklærte Ronny Deila er ikke det enkleste. Da Nielsen overtok Godset lå den regjerende seriemesteren på 2. plass. De endte på en noe skuffende 4. plass til slutt etter ni seirer, to uavgjorte og hele åtte tap med Nielsen som trener. Kjell Jonevret, Viking

Kjell Jonevret. Foto: SCANPIX

Sesongen startet perfekt da Jonevret og Kåre Ingebrigtsen ledet Viking i tospann. Laget virket solid, samspilt og var ubeseiret på de ni første seriekampene. I slutten av mai tapte laget sin første kamp, borte mot Molde. Det ble starten på en tung periode for Viking. Midtveis i sesongen forsvant Ingebrigtsen til hovedtrenerjobben i Rosenborg. Da startet nedturen for alvor.— Viking valgte å ikke erstatte Ingebrigtsen på treningsfeltet. Jonevret og laget var tydelig preget av de dårlige resultatene, og etter hvert var svensken synlig sliten og rådvill. Han framsto ikke som den klare og tydelige hærføreren situasjonen krevde og laget trengte på det tidspunktet, sier Stig Nilssen i Stavanger Aftenblad.

2+

Jonas Olsson, Sogndal

Jonas Olsson. Foto: NTB scanpix

Svensken fikk ikke den avskjeden med Sogndal som han hadde håpet på. Etter en blytung høst endte det med nedrykk. Noen stor sensasjon er det ikke at Sogndal rykket ned. Tapet av blant annet Azar Karadas var stort, så rammebetingelsene har ikke vært de beste for Olsson som nå erstattes av Eirik Bakke.Deler av fansen har imidlertid pekt på dårlige taktiske disponeringer og at det har vært for mange på laget med «klippekort».

Tom Nordlie, Sandnes Ulf

Tom Nordlie. Foto: Carina Johansen

23. juli var Nordlie tilbake i manesjen etter en lengre pause som trener. Han overtok et Sandnes Ulf som lå helt sist på tabellen med sine 10 poeng på 16 seriekamper. Noen redningsmann ble ikke Nordlie denne gang, men han skal ha for forsøket. På 14 kamper med Nordlie tok Sandnes Ulf 12 poeng etter to seirer, seks uavgjorte og seks tap. Sandnes var med i kampen om å overleve helt til nest siste serierunde da de rotet bort ledelsen mot Start (3-3).— Selv om kampene i perioder avslørte spillemessig framgang, kom ikke resultatene og poengene slik klubben og fansen håpet. Nordlie hentet inn et par nye spillere til klubben, og fikk etter hvert satt sitt stempel på laget, sier Stig Nilssen i Stavanger Aftenblad.

2

Mons Ivar Mjelde, Start

Mons Ivar Mjelde. Foto: NTB scanpix

Mjelde ledet Start opp igjen i eliteserien i 2012. 9. plassen fra 2013 ble etterfulgt av 12. plass i år.— Mjelde har ikke lyktes i å utvikle stallen. Nesten alle spillerne hadde en svakere sesong i år enn i fjor. Mjelde har heller ikke i år lyktes i å etablere et solid forsvarsspill, og det er ofte vanskelig å spore en klar plan offensivt. Sjelden eller aldri foretar han taktiske grep underveis som endrer kampbildet. På plussiden må det nevnes at Mjelde endret formasjon akkurat tidsnok til at Start overlevde i eliteserien. Og selv om han i hele sin tid i Start har vært svært tilbakeholden med å la unge talenter få sjansen, lot han flere slippe til mot slutten av årets sesong, sier Arild Sandvik i Fædrelandsvennen.

Asle Andersen, Sandnes Ulf

Asle Andersen . Foto: Fredrik Fornes

Fikk i midten av juli sparken som trener etter åtte og et halvt år i klubben. Etter de 15 første kampene sto Sandnes Ulf med kun 10 poeng etter to seirer, fire uavgjorte og ni tap. En dyster statistikk.Asle Andersen lyktes i de første sesongene, men 2014 ble ikke hans år.

— Den tidligere resepten og oppskriften - selve kjennetegnet på Sandnes Ulf - hvor kollektivet og hard jobbing sto i fokus, ble mer og mer usynlig. Til slutt hadde ikke spillerne nok tro på Asle Andersens metode, sier Stig Nilssen i Stavanger Aftenblad.

1:

Rikard Norling, Brann

Rikard Norling. Foto: NTB scanpix

For et mageplask! Ble hyllet som en Messias da han kom, og svensken snakket fort om gullambisjoner. I stedet ble det en trøstesløs sesong. Uvanlig nok er det få som har skreket på trenerens avgang i en ellers utålmodig fotballby.— Norling har bommet på nivået og den norske spillestilen. Han har gjort så mange merkelige valg med laguttak at det nesten ikke er til å tro. Han har hatt god tid til å rette på ting, men har ikke lyktes i det hele tatt. Med den spillerstallen Brann har burde ikke nedrykksstrid vært tema i det hele tatt, sier Tore Strand i Bergens Tidende.

Enig eller uenig i våre vurderinger? Si din mening i debattfeltet under.