Mål av Alex De John og Espen Hoff ga Start et sterkt bortepoeng borte mot Sogndal etter å ha ligget under med to mål. På overtid brant Lars-Jørgen Salvesen en gigantisk mulighet alene med keeper Mathias Dyngeland.

Start jubler etter scoring av Alex Dejohn. Foto: NTB scanpix

— Det var en stund siden forrige scoring. Det føles veldig godt, men den scoringen skulle så gjerne gitt tre poeng heller. Vi er fornøyd med å komme tilbake fra å ligge under 0-2, men skuffet over at vi ikke vinner, sier Espen Hoff til TV 2.- Jeg er kjempefornøyd med gutta. Det er så fortjent at vi får med oss ett poeng. Spillerne viser en enorm moral. Det er så sterkt å komme tilbake. Men vi skulle gjerne hatt seieren. Vi har spilt nok uavgjorte kamper, sier Start-trener Steinar Pedersen.

Tross imponerende poeng og opphenting på bortebane er statistikken brutal for Start om dagen. Sandefjord vant ikke på 27 forsøk i 2010-sesongen, noe som er Norgesrekord. Den har Start nå tangert. De gule og svarte har ikke vunnet siden 4-1-triumfen hjemme mot Sogndal 4. juli 2015. Det er 323 dager siden. Start har altså spilt 2430 minutter fotball pluss tilleggstid siden. Start er det eneste laget som ikke har vunnet i eliteserien 2016. Laget ligger dermed nederst med fem poeng opp til trygg grunn etter 12 kamper.

Marerittåpning nummer 1

Start fikk en marerittåpning på kampen da Christophe Psyché headet vertene i ledelsen på corner etter ti minutter. Sogndal-stopperen knuste Henrik Robstad i duellen og Håkon Opdal var sjanseløs. Sørlendingene hadde mye ball i laget den første delen av omgangen, men brukte lang tid på å skape noe fremover. Etter 24 minutter burde Ole Amund Sveen doblet for Eirik Bakkes menn. Jukka Raitala løp fra Daniel Aase, og serverte spissen på blankt mål, men Sveen traff kun stolpen og ut.

Det tok 31 minutter før Starts første farlighet dukket opp. Henrik Robstad kom til en heading, men den gikk langt over. Syv minutter ble det skumlere da Daniel Aase fikk tak i ballen på en corner. Kantspilleren førte ballen i kroppen på en Sogndal-spiller og Steinar Pedersen ropte på straffe for hands, uten å bli hørt av dommer Kai Erik Steen. På den påfølgende spretten avsluttet Aase rett i en forsvarer fra 14 meter.

Nwakali med stor sjanse

Like før sidebyttet parkerte Chidiebere Nwakali sin oppasser Hannu Patronen på en lang ball i bakrommet. Mathias Rasmussen kom på motsatt side og Start var to mot en. Nwakali fant ikke åpning til å finne sin lagkamerat, og avsluttet heller via hanskene til Mathias Dyngeland og utenfor. Pedersen ropte igjen på straffe da Nwakali ble taklet etter han hadde skutt. Også Alex De John hadde sin mulighet til å utligne før pause, men amerikaneren headet flere meter over da han fikk stå alene på en corner. Dermed gikk Sogndal til pause med 1-0. ## Marerittåpning nummer 2

Om den første omgangen åpnet dårlig for Start, var det ikke noe bedre i den andre omgangen. Sogndal doblet ledelsen sin med samme oppskrift: Christophe Psyché knuste Alex De John i lufta og stanget ballen i kassa etter 54 minutter, altså ni minutter ut i omgangen. Rett etter 2-0-scoringen tok Steinar Pedersen ut Gudmundur Kristjansson, og satte inn på Lars-Jørgen Salvesen på topp.

Etter 56 minutter var det smått utrolig at ikke Sogndal økte til 3-0. Mahatma Otoo fikk to muligheter fra kloss hold til å score, men kom ikke nærmere enn Robstads hode på streken.

Lekker Hoff-scoring

Istedenfor 3-0 til Sogndal kom 2-1 i favør Start like etter. Alex De John fikk sin revansje etter å ha misset Pscyhé noen minutter tidligere da han reduserte med hodet på corner mens klokken sto på 62 minutter. Dermed fikk Start fornyet tro på poeng i regnværet på Vestlandet. Espen Hoff kom inn for Daniel Aase etter 64 minutter for å skaffe Start poeng med hjem til Kristiansand. Akkurat det klarte veteranen da han dro tunnel på Psyché før han tuppet ballen bak Dyngeland, og utlignet til 2-2. Espen Hoff har dermed scoret i 17 sesonger på rad i norsk toppfotball.

Bunnoppgjør neste

Start var laget som presset på for seiersmålet i minuttene før kampslutt. Sørlendingene styrte spillet, men Sogndal holdt unna. Vertene fikk også den største muligheten til å avgjøre scoringen, men Rune Bolseth avsluttet over da han han sto alene foran målet fra ti meter. Salvesen også fikk sin mulighet til å avgjøre kampen, men heller ikke han lyktes. Det endte 2-2 i en underholdene kamp på Fosshaugane Campus med 2770 tilskuere.

Starts neste kamp er bunnkampen mot Stabæk neste søndag på Sør Arena. Dette er Kristoffer Ajers siste opptreden i Start før overgangen til Celtic. Det er også den siste kampen før sommerpausen i Tippeligaen.