Jeg har rangert eliteseriedraktene hvert år fra og med 2011, og årets versjon ble den klart vanskeligste. Så vanskelig, faktisk, at jeg ikke klarer å sette opp en rangering. (For de som lurer, vant Vålerenga de tre første gangene, mens jeg i fjor tvilte meg fram til at Stabæk hadde den fineste drakten).

Grunnen er at det nå nesten utelukkende er drakter der det ikke er så mange design-fiksfakserier i draktene. Draktene er stort sett rene og fine, og de som har lest bloggen min før, vet at jeg synes det er en fin ting.

Å kåre en draktvinner utelukkende på grunnlag av sponsorlogoene blir urettferdig, all den tid klubbene jo har forskjellige sponsorer og velger å bruke dem forskjellig.

Likevel drister jeg meg til noen betraktninger rundt hver drakt i eliteserien – denne gang i alfabetisk rekkefølge. (OBS: Hadde Brann ikke rykket ned, hadde deres wet look-drakter utfordret bunnplassen).

DU KAN FORSTØRRE ALLE BILDENE VED Å TRYKKE PÅ DEM

Bodø/Glimt

foto
ta4544c6.jpg Foto: Scanpix

Drakten er bygget på omtrent samme grunndesign som Viking og Strømsgodset, med litt forskjeller i kragen. Pluss for at alle sponsorlogoene er holdt i svart, men minus med at 1-tallet i hovedsponsorens logo gjentas litt mange ganger.

Haugesund

foto
ta45b7e3.jpg Foto: Scanpix

Hvit drakt med blå detaljer. Hovedsponsorens røde logo skjærer enda mer i øynene siden drakten er så hvit. Se og lær av noen av de andre klubbene, som Rosenborg!

Lillestrøm

foto
ta45d6ac.jpg Foto: Scanpix

Mange gammeldagse krager i årets eliteserie, og jeg kan ikke se at de er så veldig behagelige for spillerne. Den røde logoen på skuldrene stjeler mye oppmerksomhet.

Mjøndalen

foto
ta4569c8.jpg Foto: Scanpix

Brunt er brunt. Her er det brukt en litt uvanlig grunndesign fra Umbro, med OK resultat. Men gul hovedsponsor-logo og Kiwi-logo på buksa ser ikke så veldig bra ut.

Molde

foto
ta45a074.jpg Foto: Scanpix

Her er alle effekter strippet bort – og alle logoer er holdt i blått og hvitt. Litt synd med det røde i sponsorlogoen på buksene.

Odd

foto
ta45a07a.jpg Foto: Scanpix

Drakten er helhvit, kragen blir kanskje litt gammeldags? Et annet spørsmål er om Warrior blir værende som draktleverandør neste år. (New Balance overtar jo som leverandør til alle Warrior-klubbene internasjonalt.)

Rosenborg

foto
ta45898d.jpg Foto: Scanpix

Også her er det mye ett-tall fra hovedsponsoren. Drakten er ellers sober i fargebruken, men jeg skjønner ikke helt behovet for gulldetaljene. Det er noen år siden det ble seriegull nå!

Sandefjord

foto
ta4543bd.jpg Foto: Scanpix

Eliteseriens verste drakt. Her er det tuklet for mye med den helblå drakten til å få godkjent. Blir spennende å se hvor lenge denne drakten varer.

Sarpsborg 08

foto
ta454441.jpg Foto: Scanpix

Mer eller mindre samme drakt som i fjor. Helt grei, men en skikkelig logo-fest både foran og bak.

Stabæk

foto
ta45b7ed.jpg Foto: Scanpix

Drakt plukket mer eller mindre rett fra katalog. Fargekombinasjonen gjør at dette er en fin drakt nesten uansett. Litt synd med det røde i hovedsponsorens logo.

Start

foto
start.jpg Foto: fvn.no

Havner i bunnsjiktet, på grunn av den fæle svarte firkanten rundt hovedsponsorens logo. Klubblogoen er vannmerket inn i stoffet, men måten det er gjort på, blir litt 90-talls for meg.

Strømsgodset

foto
godset.jpg Foto: Godset.no

Drakten er bygget over samme lest som Vikings, men særlig Kiwi-logoen gjør at det blir mer brudd i fargene. Det trekker opp at det er et vannmerket mønster på fronten – selv om det er vanskelig å se.

Tromsø

foto
ta4562a2.jpg Foto: Scanpix

Etter mange års klaging på den blå firkanten fra hovedsponsoren, er den borte nå. Drakten fikk med en gang et lysere uttrykk, men de store logoene på skuldrene gjør at alt ellers kommer veldig langt ned på drakten. Dermed virker det hele litt ubalansert.

Viking

foto
En nærmere titt på fronten på førstedrakten. TRYKK PÅ BILDET FOR Å FORSTØRRE! (Foto: Eivind Aarre)

Jeg har tidligere gitt en femmer til denne drakten. Den er en av eliteseriens fineste, med de vannmerkede V-ene på fronten. Logoene er holdt i en fin fargepalett.

Vålerenga

foto
ta45456b.jpg Foto: Scanpix

Samme drakter som i fjor. Adidas fortsetter med andre ord med sin gode jobb her.

Aalesund

foto
ta454914.jpg Foto: Scanpix

Den gammeldagse kragen og de to stripene ned fronten gir drakten et 70-tallspreg. Jeg vet ikke om det er tilsiktet, men jeg syntes drakten uten frontstripene fra i fjor var bedre.