Mons Ivar Mjelde har en jobb å gjøre med å snu sesongen for Start. Her er han på tirsdagens restitusjonstrening på Sparebanken Sør Arena. Til venstre: Lars-Jørgen Salvesen. Mons Ivar Mjelde har en jobb å gjøre med å snu sesongen for Start. Her er han på tirsdagens restitusjonstrening på Sparebanken Sør Arena. Til venstre: Lars-Jørgen Salvesen. Foto: Håvard Karlsen

Slik skal Mjelde og Start snu motgangen

Treneren mener det er noe forknytt over laget.

Start har kun tatt ett poeng på sine fire siste kamper. Mandag kom sesongens femte tap, da Sarpsborg 08 vant 2-1 i Kristiansand med ny bunnrekord på tilskuere for Start på øverste nivå.

 • Vi har hatt lignende opplevelser de siste årene, og vet vi må jobbe hardt for å komme oss ut av denne situasjonen, sier Start-trener Mons Ivar Mjelde til Fædrelandsvennen.

Tirsdagens restitusjonstrening skulle egentlig ha begynt kl. 11.00, men Mjelde holdt spillerne lenge i garderoben før de løp ut på kunstgresset på Sparebanken Sør Arena.

 • Vi har behov for å snakke sammen. Det er viktig å høre hvordan folk har det og føler seg, sier Mjelde.

Vanskelig situasjon

Start-laget virker blottet for selvtillit for tiden. Mjelde innrømmer at det er noe forknytt over spillerne akkurat nå.

 • Fotball handler mye om selvtillit, og det er noe man får når man presterer bra. Vi klarer ikke å slippe oss løs som vi ønsker. Det som så lekende lett ut i vinter og vår, er plutselig blitt vanskelig. Nå er vi veldig opptatt av å finne tilbake til oss selv, sier Mjelde.

Denne uka har Start kun planlagt to fotballøkter før møtet med Haugesund på bortebane lørdag.

 • Vi må bare løse problemet, fortere enn flint, for vi får tøffe kamper hele tiden nå fremover. Vi har lovet hverandre at vi skal tørre å slippe oss løs, og få ut potensialet vårt, sier Mjelde.

- Får ikke ut galskapen

Noe av resepten blir å vise video fra tidligere gode kamper og prestasjoner til spillerne.

 • Vi har gode bilder på hvordan vi ønsker å fremstå, og så må vi jobbe med det på feltet. Vi har tro på at vi kan snu den litt vonde trenden vi er inne i nå, sier Mjelde.

Årets sesongstart er helt lik fjorårets, på alle parameter.

 • Vi plukker karantener jevnt og trutt som i fjor, og vi har skader på nøkkelspillere, omtrent som i fjor. Det er helt rart hvordan de samme tingene kan slå inn. Vi som har vært med på dette en stund, vet at det ofte flytter seg opp i den mentale biten. Da blir vi forknytt, og da får vi ikke ut den galskapen vi ønsker, sier Mjelde.

Kristjansson og Hodnemyr tilbake

Start-treneren har i hvert fall noen gode nyheter inn mot Haugesund-kampen. Både kaptein Gudmundur Kristjansson og Jon Hodnemyr skal rekke kampen. Espen Hoff (rødt kort) og Espen Børufsen (tre gule kort) må begge sone karantene.

 • Jeg gleder meg veldig over de som er tilbake, og de virker klare til å bidra. Det tror jeg er viktig for oss. Så får vi prøve å sy sammen et så godt lag som mulig til kampen mot Haugesund, sier Mjelde.

Etter kampen mot Haugesund, venter Strømsgodset og Odd for Start.

 • Vi får ta en kamp av gangen, og sørge for å være gode. Da lever mulighetene om poeng, sier Mjelde.

- Har dere muligheter til å gjøre noe i sommerens overgangsvindu?

 • Det må du snakke med klubben om. Jeg har ingen formening om det, sier Mjelde.

Start har tre spillere på lån denne sesongen. I utgangspunktet skal Emil Dahle returnere til Stabæk i sommer, mens Molde kan hente tilbake Ole Martin Rindarøy. Andreas Hollingen har en kontrakt med Molde som går ut etter årets sesong, og han kan ikke leies ut i det siste halvåret av avtalen sin.

 • I den situasjonen klubben er i, er det klubben som må ha styringen på spillerlogistikk. Det har vært så viktig for oss å kutte kostnader, at det må styres derfra, sier Mjelde.

Rolig overgangsvindu?

Administrerende direktør i Start, Even Øgrey Brandsdal, understreker at førsteprioriteten denne sesongen, er å sørge for et positivt resultat og en positiv egenkapital. Start havnet som kjent i rød sone da Norges Fotballforbund (NFF) presenterte regnskapstallene for eliteserieklubbene 19. mai.

 • Det er ikke vanskelig å se i Excel-arkene, og at de ikke rom for de store skumspringene, sier han.

- Hva tenker du om situasjonen nå?

 • Det er tøft akkurat for øyeblikket. Vi er ikke fornøyd med de sportslige prestasjonene, og vi er ikke fornøyd med spillet. Da får vi som fortjent med sviktende tilskuertall på tribunen, sier Øgrey Brandsdal, og legger til at han har hatt en begredelig dag på jobben.
 • Det har vært noen av de i år. Vi må bare brette opp ermene, og jobbe knallhardt videre, sier Øgrey Brandsdal.