«Nå synes jeg det har vært altfor mye Brann», sa min gode venn like etter at dommer Hagen blåste av kampen. Han mistenkte at det var to Brann-tilhengere som ble sett løpende fra åstedet i Henrik Wergelands gate natt til søndag. Min gode venn er ekspert på å legge sammen to og to, men svaret blir dessverre ikke alltid fire.

Start var det toneangivende laget gjennom hele første omgang, og Brann hadde mer enn nok med å forsvare seg. Start spilte seg til flere muligheter, men den aller største fikk Salvesen etter et sjeldent flott overlegg av Heikkilä. Branns uortodokse keeper, Piotr Leciejewski, kan lage mer støy og uro enn en polsk riksdag, men etter redningen på Salvesens avslutning var han verdt sin vekt i både gull og zloty.

I perioder spilte Start god fotball , men det var likevel for mange unødvendige feilpasninger. Det er vel strengt tatt ingen av dem som er nødvendige. «Hvis det virkelig gikk opp for spillerne hvor viktig det er å ikke slå feilpasninger, ville feilpasningene blitt redusert med 80 prosent,» sa min gamle trener og mentor, Brede Skistad. Når han snakket, var det vel verdt å høre godt etter. De John toppet det hele med å sende en god og lang feilpasning i retning keepertrener Erik Ruthford Pedersen som sto ved siden av innbytterbenken.

Etter pause kom Erik Huseklepp inn på venstre kant, og han satte full fyr på Brann-laget. Orlov kom inn som spiss, og kraftpluggen Daniel Braaten ble flyttet fra venstre kant til høyre kant. Jeg satt på tribunen sammen med kyndige folk fra byens største entreprenørfirmaer, og de mente at Braaten sannsynligvis var sterkere enn både betong og armeringsjern.

Start tok likevel ledelsen ved Robert Sandnes etter klabb og babb i feltet i forlengelsen av en corner. Det velplasserte skuddet var det siste Sandnes gjorde før han ble byttet ut med Espen Hoff. Publikum reiste seg i respekt, og Hoff entret banen til velfortjente, stående ovasjoner i sin aller siste hjemmekamp i karrieren. Hedersmannen Hoff takker av etter over 400 kamper i Tippeligaen for Odd, Lyn, Stabæk og Start. En fantastisk prestasjon, og gratulerer, Espen! «Å, Hoff da», sa min gode venn som for aller første gang i karrieren tok til tårene på en Start-kamp.

Espen Hoff spilte sin siste hjemmekamp for Start søndag. Her blir han byttet inn til fordel for Robert Sandnes. Foto: NTB SCANPIX

Etter 64 minutter kom Kasper Skaanes også på banen, og han og Huseklepp skapte mange Brann-tilløp på venstrekanten. 70 minutter var spilt da Huseklepp spilte Orlov alene med Opdal, men svenskens avslutning var katastrofalt dårlig. «Hadde Orlov vært sjømann, hadde han ikke fått landlov på ukesvis», sa min gode venn etter den brente Brann-sjansen. Minuttet senere avsluttet Huseklepp mye bedre selv, med et vakkert, skrudd kremmerhus i krysset fra 25 meter. Han kan det fremdeles, den gamle storspilleren!

Resten av kampen ble et sjansebonanza, men det var kun Branns Fredrik Haugen som fikk nettkjenning. Og scoringen var om mulig enda finere enn Huseklepps perle. Fra drøyt 20 meters skrått hold føk ballen som et prosjektil inn i Opdals aller lengste kryss, og der er det som regel alltid ledig. Ballen lå så stille i lufta at man kunne lese Umbro-logoen hele veien, og til og med innbarka Start-tilhengere måtte applaudere drømmescoringen.

Nok en gang synes jeg Erlend Segberg var best på Start-laget, men publikum stemte frem Lars-Jørgen Salvesen. Jeg håper Salvesen spør om å få et maleri av Branns scoringer som bestemannspremie, i stedet for et maleri fra Galleri BI-Z. Uansett verdi, for begge scoringene var kunst på et ubetalelig, skyhøyt nivå.

Det ble tap på søndag , men Start leverte likevel en av sine aller beste hjemmekamper for sesongen. Om ikke den beste, og Start hadde minst fortjent uavgjort. Totalt sett har det vært en begredelig hjemmesesong, med kun to seiere og hele 34 baklengsmål på 15 kamper. 66.985 tilskuere har betalt for å se kampene på Sparebanken Sør Arena, et snitt på snaue 4.500 tilskuere. «Jeg unner ingen av dem å ha det så vondt over så lang tid», sa min gode venn trøstende.

På torsdag hadde jeg min aller største opplevelse på en fotballbane. Kongsvinger, med sønnen min Jørgen på laget, slo Strømsgodset 2-1 på Marienlyst i semifinalen i cupen, og jeg innrømmer at det midt i gledesrusen piplet frem noen tårer i begge øyekrokene. Det var like før alle de manglende hårene reiste seg på hodet mitt, men det hadde vært en medisinsk sensasjon i Jan Hanvold-klasse.

Men jeg måtte nok ha betalt mye mer for billetten hvis det skulle ha skjedd. Ifølge Arne Scheie er Kongsvingers seier en av de aller største sensasjonene som har skjedd i den norske cuphistorien, og søndag 20. november er det cupfinale på Ullevaal mellom Rosenborg og Kongsvinger. Utrolig, men heldigvis sant!

Start tok ledelsen mot Brann, men tapte til slutt 1-2 etter to perlemål.

Snart skal det avgjøres hvilket lag som blir Eliteserielag i 2017, i tillegg til Kristiansund og Sandefjord. Vinneren av kvalikkampene i 1. divisjon møter det tredje dårligste laget fra Tippeligaen. De første kvalikkampene i 1. divisjon spilles allerede førstkommende lørdag. Jerv møter Mjøndalen i Grimstad, og Sandnes Ulf møter Kongsvinger i Sandnes. Vinnerne av disse to kampene møtes, og det kan bli Jerv mot Kongsvinger i Grimstad. Jeg har veldig mye godt å si om både Jerv og Grimstad, men hvis det skjer blir jeg traust hedmarking kledt i rødt og hvitt på Levermyr. Jeg regner likevel med at jeg får lov av Jerv-formann Per Gunnar Topland til å smake på en av de fantastiske porkene i pausen!

Start avslutter sesongen borte mot Stabæk på søndag, og kan sørge for at Stabæk rykker ned sammen med dem. «La oss håpe at Start avslutter med årets første borteseier på bortebane», sa min venn med litt smør på flesk.

Sportslig hilsen

Paul «Tåa» Richardsen

Gammeldags midtstopper