Det kom fram da Norges Fotballforbund mandag la fram tall for klubbenes økonomi.

Start må også lage handlingsplan for å rette opp negativ egenkapital. Det samme gjelder Røas kvinnelag.

Det er gitt tre irettesettelser. To av dem til Ull/Kisa for brudd på mål i handlingsplan. Kristiansund har fått den tredje irettesettelsen.

Første halvår er dårlig lesning for klubbene i eliteserien for menn og kvinner samt 1. divisjon menn.

Driftsinntektene er redusert med 18 millioner kroner mot samme periode i fjor. Utgiftene har i tilsvarende periode økt med 33 mill.

  • Hele presentasjonen fra redegjørelsen kan du lese her!

Dårligere på skalaen

Norske toppfotballklubber har lenge vært på bedringens vei når det gjelder økonomi. I første halvår i 2013 gjorde klubbene det for første gang dårligere på poengskalaen i NFFs oppfølgingssystem.

Veldig bekymringsverdig er det ikke – den økonomiske utviklingen har vært meget god siden FOS (finansielt oppfølgingssystem) ble innført av Norges Fotballforbund i 2008. Fotballpresident Yngve Hallén ser alvorlig på at den økonomiske pilen har pekt nedover i årets første halvdel. En nedgang måtte man forvente på et tidspunkt, men det er viktig at klubbene fortsetter å jobbe hardt for å være fysisk robuste, mener han.

– Vi har vært heldig og kunnet rapportere en positiv utvikling hvert eneste halvår. At det da kommer en nedgang måtte vi kanskje forvente på et tidspunkt. Vi vet at klubbene har gode rutiner og jobber beinhardt med det finansielle oppfølgingssystemet. De har vist tidligere at de kan snu situasjonen.

– Vi er i en vesentlig bedre situasjon nå enn for 3-4 år siden. Hele klubbene med ledelse, markedsavdeling, sportslig apparat og så videre er mer konsentrert om å drive bærekraftig. De har fått et verktøy å jobbe ut fra, og vi har fått en mer robust bransje, sier Hallén til NTB.

Fem nye i rødt

Ved utgangen av 2012 opplevde norsk klubbfotball en økonomisk «all time high». Samtlige klubber i herrenes eliteserie rapporterte i grønn eller gul kategori i FOS. Under 65 poeng på poengskalaen gir rød kategori og over 130 poeng grønn kategori.

Det er poengsnittet i FOS som er gått ned mellom desember 2012 og juni 2013. I eliteserien er det redusert fra 116 til 109, i 1. divisjon mer marginalt fra 97 til 95. Gledelig er det at eliteserieklubbene for kvinner driver sunnere og har hatt oppgang fra 108 til 127. I herrenes eliteserie er både Hønefoss og Start gått fra gul kategori til rød siden siste rapportering for 2012. Også Kristiansund (1. divisjon) og kvinnelagene Røa og Avaldsnes har havnet i rødt. Disse lagene må opprette en handlingsplan for hvordan de skal få økonomien på rett spor.

HamKam i trøbbel

– Vi kan ikke forvente at vi alltid skal ligge på det nivået vi gjorde ved nyttår i fjor. Det vil alltid være klubber som kan miste en sponsorkontrakt, få lavere publikumsinntekter eller andre ting. Klubbene tar dette veldig på alvor, sier Rune Nordhaug, som er klubblisensansvarlig i NFF.

En klubb som lenge har slitt tungt er HamKam, som har rapportert i rød kategori i tre år. Det er det lengste en klubb kan være i den laveste kategorien i løpet av en femårsperiode. Nordhaug forklarer at hedmarksklubben har lagt en plan som skal heve den til gul kategori innen nyttår. Der må HamKam holde seg i to år for ikke å miste klubblisensen og bli degradert til 2. divisjon.

– Det betyr at de må være ekstra varsomme med å bruke penger og å sikre at de får inn de inntektene de skal ha, sier Nordhaug.

(©NTB)

Fakta: klubbøkonomi

Norske fotballklubber rangeres i tre kategorier i NFFs finansielle oppfølgingssystem (FOS). På poengskalaen gir under 65 poeng rød kategori, 65-130 poeng gul kategori og over 130 poeng grønn kategori.

Slik kategoriseres klubbene i de ulike seriene:

  • Eliteserien menn: 4 klubber i grønn kategori, 10 i gul, 2 i rød.

  • Rød sone eliteserien: Hønefoss og Start.

  • 1. divisjon menn: 3 klubber i grønn kategori, 9 i gul, 4 i rød.

  • Eliteserien kvinner: 5 klubber i grønn kategori, 3 i gul, 4 i rød (Vålerenga og Stabæk er inkludert i herrelagenes rapportering).