Eleven utfordrer sin læremester

I et drøyt år var de elev og læremester. Søndag utfordrer sørlandstrenerne Johan Kringeland Eriksen (26) og Øystein Tjomsland (49) hverandre i et av landets største travløp, Norsk Travkriterium.

Publisert: Publisert:

– Å utfordre Øystein er en målsetting jeg har hatt siden den dagen jeg sluttet hos ham, og det skal jeg klare, sier Johan Kringeland Eriksen (t.v.) før søndagens duell med Øystein Tjomsland. Foto: hesteguiden.com

Brukergenerert innhold

  • Richard Ekhaugen, samfunns- og mediekontakt Sørlandets Travpark

Høsten 2015 reiste da 21 år gamle Johan Kringeland Eriksen fra den lille bygda Aksdal i Tysvær kommune til Sørlandet. Destinasjonen var klar; trenertalentet skulle gå sin læretid hos Sørlandets ubestridte champion, Øystein Tjomsland.

Suksesstreneren fra Søgne så fra dag én hvilket potensial unge Eriksen hadde.

– Han viste stor interesse, og framfor alt så jeg fine kjørehender hos ham og et stort potensial. Han utmerket seg tidlig som et talent, forteller Tjomsland.

En dyktig læremester

I løpet av et drøyt år plukket Kringeland Eriksen opp detaljer, filosofi og erfaring hos Team Tjomsland. Høsten 2016 tok han steget fullt ut og startet opp sin egen trenervirksomhet. På dette tidspunktet hadde ikke trenertalentet fylt 22 år engang.

– Det er mange detaljer jeg har tatt med meg. Øystein jobber systematisk og utvikler seg selv hele veien. Han har vært en god læremester, innleder Kringeland Eriksen før han legger til:

– Jeg driver en mindre virksomhet enn Øystein og må gjøre ting på en annen måte. Man må utvikle seg og følge med i tiden på både treningslære og fôringslære, man kan bli bedre i alt. Ferdig utlært blir en aldri, understreker 26-åringen, som i dag har stall på Sørlandets Travpark, bare et lite hesteskokast fra sin tidligere læremester.

– God nok til å vinne

Søndag avgjøres de største travløpene i landet på Bjerke travbane i Oslo, Norsk Travderby og Norsk Travkriterium. I sistnevnte oppgjør møtes Tjomsland og Kringeland Eriksen til dyst. Læremesteren som trener av Grisle Tore G.L. og Tangen Bork, eleven med Balder Odin som sitt våpen. Vi kan med andre stå foran et aldri så lite tronskifte i sørlandsk travsport.

– Jeg vil være stolt dersom min hest står igjen som vinner. De store finalene har vært en målsetting og noe jeg har arbeidet mot helt siden jeg startet opp. Jeg tror jeg har en hest som er god nok til å vinne dersom han har en topp dag, forteller en offensiv elev.

Glassklare ambisjoner

Kringeland Eriksen er glassklar i sine ambisjoner; eleven er klar til å utfordre sin læremester.

– Å utfordre Øystein er en målsetting jeg har hatt siden den dagen jeg sluttet hos ham, og det skal jeg klare, sier 26-åringen og smiler lurt.

Læremesteren er imidlertid kjapt med å kontre:

– Jeg tror han skal slite med å ta meg igjen!

Norsk Travkriterium kjøres søndag kl. 15 og har en førstepremie på 500 000 kroner.

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Øystein Tjomsland
  2. Johan Kringeland Eriksen
  3. Sørlandets Travpark