Crossfit-veteran vant mot Europa-eliten

Asle Karlsen fra Kristiansand vant nylig gull i sin aldersklasse i European Masters Throwdown for veteraner.

Asle Karlsen (58) fra CrossFit Kristiansand jubler for gullet i European Masters Throwdown i sin aldersklasse 55+ i Budapest. For to år siden ble han nummer to i samme mesterskap. Foto: Steve Boutcher

Brukergenerert innhold

Heidi Andersson
CrossFit Kristiansand
Publisert:

I årets European Masters Throwdown, som gikk av stabelen i Budapest, var det fem norske deltakere. Fire av disse , to kvinner og to menn, representerte CrossFit Kristiansand. I spissen for disse sprekingene står veteranen Asle "Viking" Karlsen (58) som hentet hjem nok en medalje til samlingen sin.


Asle gikk til topps allerede i sin første internasjonale crossfit-konkurranse i 2013. Siden den gang har han blitt bedre og sperkere for hvert år. Sammen med en annen veteran, Heidi Andersson (eier og CF-L2 instruktør på CFK) har han vært med på inspirere resten av medlemmene i boksen til å trene hardt og strekke seg etter nye mål. Et resultat av det var jo at ferskingene (i konkurransesammenheng) Monica Caroline Fronth (45) og Kjetil Syvertsen (46) klarte å kvalifisere seg til European Masters. Det er første gangen de konkurrerer utenfor Kristiansand.

Den første konkurransedagen startet med litt nerver og olympisk vektløfting, noe som ofte kan være en dårlig kombinasjon. For Asle var det ikke noe problem. Han klinket like godt til med en seier, mens de andre havnet sånn midt på treet i sine respektive klasser: Kjetil og Monica i klassen 45-49 år og Heidi i klassen 35-39.

Etter å ha kommet i gang med konkurransen og fått den verste nervøsiteten ut av kroppen, var det tid for å komme seg ut i solsteiken (30+ varmegrader og minimalt med vind) for å utføre 1000 m roing direkte etterfulgt av 3,2 km løping. Her var det ingenting å si på innsatsen på roinga. Kjetil vant sin klasse, mens både Monica og Asle fikk andreplass. Heidi, som ikke har sin styrke på romaskinen, sparte litt på kreftene der og løp til gjengjeld fortere og havnet på en finfin andreplass.

Når man bikker 35+ regnes man som en "master" innen crossfit. Det syns denne gjengen fra CFK er bare positivt. Fra venstre: Kjetil Syvertsen (46), Monica Caroline Fronth (45), Heidi Andersson (39) og Asle Karlsen (58). Foto: Steve Boutcher

Løpinga var noe Kjetil Syvertsen ikke hadde sett fram til. I januar 2017 knuste han nemlig hele ankelleddet og har siden den tid gjennomgått flere operasjoner, hvor de har både satt inn og tatt ut litt metallskruer/-skiver. Den første tiden etter uhellet var preget av mye smerter og det tok lang tid før han fikk lov å belaste beinet som normalt igjen. Når han endelig kunne stå og gå på beinet, var det begrenset hva han klarte å utføre av øvelser på grunn av et veldig begrenset bevegelsesutslag. Likevel var han tilbake på trening på CFK allerede samme uka som han ble utskrevet fra sykehuset.

Asle viser at de eldst fortsatt er best, der han flyr over kassa. Foto: Steve Boutcher

Siden den gang har han trent målrettet og systematisk, klart å være litt tålmodig og fått gode tips og veiledning fra sine crossfit-trenere. Så bare det at denne mannen klarte å kvalifisere seg til denne konkurransen, hvor nivået er rimelig høyt, viser jo at han har et pågangsmot og en treningsvilje som er helt ut av en annen verden.

Heidi folkuserer for å holde kontroll på kula, på lørdagens siste økt. Foto: Steve Boutcher


Første dag av konkurransen ble avsluttet ute i kveldssola. Takket være en fantastisk heiagjeng, bestående av "matmor" og logistikkansvarlig Hege O. Enger (kona til Asle), "executive cheerleader" Hege Johannessen (kjæresten til Kjetil) og super-coach Steve Boutcher (Heidi sin samboer og medeier av CFK), kom deltakerne fra CrossFit Kristiansand seg gjennom siste økta også, med æren i behold og plasseringer nær toppen av resultatlista.


Dag to startet med litt slitne kropper og stort sett øvelser med egen kroppsvekt (roing, hoppetau, kettlebell clean & jerk og burpees over kasse). Det var en to-delt økt, hvor Asle selvfølgelig startet med seier på begge delene. Den mannen slutter aldri å imponere og med disse seierne var han sikret plass i finalen. Alle de andre CFK'erne gjorde det også bra nok til å komme seg til semifinale. Av disse var det Monica som havnet høyest, med henholdsvis fjerde og sjetteplass på de to delene.

Monica stråler som ei sol etter sjetteplassen i konkurransen. Foto: Steve Boutcher


Monica har vært medlem på CFK siden januar 2013 og har i disse årene deltatt på et par interne konkurranser i boksen. Det tok ikke lang tid før hun forelsket seg i denne idretten og har etter hvert fått med seg både mann og barn. Hun har en allsidig treningsbakgrunn og er ei av de blideste og mest energiske voksne damer du kan finne. Til tross for relativt lite konkurranse-erfaring i crossfit-sammenheng, kunne man ikke se et snev av nervøsitet når startsignalene gikk. Gjennom stort sett hele konkurransen bar ansiktsuttrykket preg av fokus og konsentrasjon og kroppsspråket viste at hun var sterk og kampklar. Men det må vel sies at vi så et bittelite hint av nervøsitet et par ganger i oppvarmingsområdet.

Asle sin gruppe hadde færre deltakere enn de andre gruppene, så de fikk derfor èn økt mindre. Hans finaleøkt besto blant annet av tauklatring og push ups i håndstående. Disse øvelsene har inntil nylig vært problematiske for Vikingen, bl.a på grunn av en albue som ble ødelagt i ungdomsårene Men de siste månedene inn mot konkurransen har han fått spesiallaget programmering av head coach på CFK, Steve Boutcher, hvor det blant annet ble satt fokus på disse øvelsene. Og gjett om det var verdt investeringen og ga resultater? Joda, ikke bare gjorde han det bra, men så klart VANT han begge finaleøktene også. Det var helt rått å være vitne til dette!

Kjetil får det til å se lekende lett ut. Foto: Steve Boutcher


For Monica ble semifinalen en litt kjedelig affære, da èn av øvelsene som kom var bar muscle ups. Denne øvelsen var det bare seks av de 12 damene i semifinalen som klarte og Monica var dessverre ikke en av dem. Det positive med det at flere slet med øvelsen, var at Monica dermed klarte å kapre den siste finaleplassen. Til tross for en heroisk innsats og heiing i verdensklasse fra sidelinja, så ble det sisteplass i finalen. For Monica selv, så var det en seier i seg selv å komme til finalen, så hun strålte som ei sol da hun hadde fått kreftene tilbake. Og all støtten hun fikk fra heiagjengen sin og venner og familie, både "in person" og på sosiale medier viste at det var mange som var stolte av henne.

Heidi gjør monkey business i stativet i økt nr.1. Foto: Steve Boutcher


Heidi "lekte" seg til en tredjeplass i første del av semifinalen, men så ble det nesten bråstopp da hun, i andre del, støtte på noen relativt tunge markløft. Selv med god hjelp fra publikum og en dommer som var godt over gjennomsnittet ivrig når det gjaldt både å heie og motivere/oppmuntre, gikk det for tregt med markløftene. Godt tempo på tauklatring og push ups i håndstående gjorde at hun likevel endte på en fin syvendeplass. En grei plassering, men den sure sannheten var at hun endte opp to små poeng fra finaleplass. Hun avsluttet dermed konkurransen med en 8.plass, samt en enorm motivasjon til å dra hjem for å jobbe med styrken i markløft.

Monica jobber iherdig med alle thrustersene i finaleøkta. Foto: Steve Boutcher


Kjetil hadde ikke gitt opp håpet om finaleplass og konkurranseinstinktet lyste opp rundt han da han inntok gulvet i sin semifinale. Han ga alt han hadde, men virket å mangle litt troa på seg selv på et par av øvelsene. Det holdt uansett til en fjerde- og femteplass. Dessverre lå han litt for langt bak etter de tidligere øvelsene, så det ble ingen finaleplass. Men han tok med seg en 11.plass og mange nye opplevelser og erfaringer i bagasjen.

Kjetil i gang med første øvelse, snatch og overhead squat. Foto: Steve Boutcher


Alt i alt var det en strålende konkurranse og alle deltakerne er nå motiverte til å trene enda mer og bli enda bedre. Neste år venter nye konkurranser og CFK håper da å kunne å stille med enda flere atleter, både i masters, teens (tenåringer) og elite (under 35 år). Selv om CFK er en crossfit-boks som inkluderer alle og er inneforstått med at de aller fleste som trener der har som mål å opprettholde/forbedre formen og få bedre helse, så ser de det som gøy og bra for miljøet i boksen når atletene deres kvalifiserer seg til konkurranser og kan reise rundt å representere Norge, crossfit og CrossFit Kristiansand i utlandet.

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785