Crossfit – ingen snarvei til suksess

Da jeg møtte opp på min første crossfit-time for tre år siden, var jeg i den tro at jeg allerede var sterk og utholdende. Det viste seg raskt at sannheten var ganske annerledes.

Arendalitten Hanna Venemyr (24) i god gang med en pull ups-serie. Foto: Victoria Nevland

Brukergenerert innhold

Hanna Venemyr
Publisert:

I dette innlegget vises fire filmklipp fra min trening, det nederste filmet for 21 måneder siden. Det er alltid gøy å se tilbake på tidligere treningsøkter og personlige rekorder for å sammenligne og se hvordan man har forbedret seg med tiden.

Da jeg møtte opp på min første crossfit-time, var jeg i den tro at jeg allerede var sterk og utholdende. Det viste seg raskt at sannheten var ganske annerledes, og at jeg ikke hadde blitt spesielt sterk av å løfte på de samme vektene i de samme apparatene i over ett år, eller utholdende av å gjøre et halvhjertet forsøk på tredemølla en gang i blant. Det var derfor en nedtur å plutselig måtte begynne på ”null”.

Jeg skulle lære meg alle øvelsene, bli sterkere, mer utholdende, lære meg løfteteknikker og alt annet som følger med en idrett. I begynnelsen hadde jeg en veldig bratt læringskurve, i likhet med de fleste som begynner med crossfit, og jeg satt nye personlige rekorder opptil flere ganger i uka. Jeg var kanskje litt i overkant ivrig, og ville helst lære alt den første dagen.

Mange ganger ser jeg tilbake på den tiden og skulle ønske at jeg hadde tatt meg litt bedre tid, og lært meg det grunnleggende enda bedre før jeg gikk videre til det mer avanserte. Man lærer seg ikke en ny idrett på en uke, måned eller et år likevel, så min anbefaling til alle som vurderer å begynne med crossfit eller allerede har tatt steget, er å være tålmodig og å lære seg ting ordentlig fra begynnelsen av.

Jeg har flere ganger måttet ta noen skritt tilbake for å lære meg en øvelse fra bunnen av igjen, fordi jeg med tiden har lært at hvis du gjør ting bare halvveis med dårlig teknikk vil du aldri bli god i det du holder på med likevel. Alle øvelser har en standard som skal opprettholdes, noe en merker fort når en kommer på konkurranser eller lignende.

Etter hvert som jeg har drevet med dette i noen år, er det ikke lenger sånn at jeg setter nye rekorder hver uke, eller hver måned. Men det er likevel ikke sånn at jeg ikke blir bedre, det er bare litt mindre synlig, kanskje spesielt for meg selv. Det er derfor lett å tro at en står på stedet hvil og ikke får noe særlig fremgang, men det gjelder å se på de små tingene. En får litt bedre teknikk, gjør ting litt mer effektivt, løfter en vekt litt lettere enn tidligere osv.

Selv om jeg er flink til å glemme det selv, må man se tilbake på hva man gjorde for et år eller seks måneder siden for å se fremgangen, og kanskje ta en økt på nytt for å se om man kan gjøre det mer effektivt. Det er derfor veldig motiverende å dokumentere det du gjør på trening, for det som er din maks i dag føles kanskje veldig mye lettere om en stund.

Følg meg gjerne på Instagram for å se mer. Mitt første blogginnlegg til Lokalsporten kan du lese her.

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785