51-åringen er KSAs nye hovedtrener etter at

til bl.a. ny jobb som sportslig leder i OI. John har en lang karriere som aktiv svømmer og som trener.

John forteller at han har økt treningsmengden betraktelig for svømmegruppa i høst og at man nå er oppe i nærmere 40.000 meter i uka, som består av mye overdistanse og «tunge» serier. Han jobber målrettet med et opplegg han har stor tro på selv. I tillegg til treningen i bassenget legges det vekt på trening av kjernemuskler og da ikke med tunge vekter.

– Jeg setter stor pris på svømmere som jobber for å bli best mulig på de tunge øvelsene, 200m butterfly, 400m medley og 1500m fri, for så å bli gradvis bedre også på kortere øvelser etter hvert som de blir eldre, sier John.

– Jeg tror jeg oppfattes som en hard og rettferdig trener. Tror jeg er en god pedagog og har jo jobbet med barn i jobben som daglig leder ved SFO. Det er ikke min jobb å sy puter under armene til mine aktive. Det får foreldrene gjøre, sier han med glimt i øyet.

Stor aktiv karriere

Han begynte allerede som femåring i 1970 på svømmekurs i Varodd svømmeklubb, og viste tidlig stort talent for svømmeidretten.

Han deltok i UM-finalen (dagens ÅM) i 1976 og 1977 og allerede i 1981 som 16-åring vant han junior-NM i øvelsen 200m rygg og i årene 1982 frem til 1989 tok han alt i alt 22 medaljer i senior-NM på 100m og 200m rygg, fordelt på lang og kortbane. Han gikk helt til topps på 200m rygg i 1984 og i 1987 vant han både 100m rygg og 200m rygg.

Han fikk også bronsemedalje i juniorklassen i nordisk mesterskap på 200m rygg i 1984 i Thisted. Han satte norsk juniorrekord på 200m rygg kortbane med pene 2.11.29.

Hans personlige rekorder på de to ryggøvelsene, både kort og langbane, var kretsrekorder i over 25 år, og han er stolt over at det er hans elever i KSA, Eirik Frestad f. 1997 og Dennis Aateigen f. 2001, som de to siste årene har forbedret hans kretsrekorder. Disse guttene ble født mange år etter at han satte sine kretsrekorder

I årene 1982 til 1985 var han elev ved idrettslinjen (kun svømming) ved Møglestu videregående skole i Lillesand sammen med flere av landets aller beste svømmere under 60-årenes suverent beste svømmer Jan Erik Korsvold, som dessverre døde i fjor. John mener at Jan Erik Korsvold har betydd mye for hans senere karriere som trener.

John har holdt formen godt ved like og har vunnet en rekke Master-NM helt frem til i dag.

Imponerende trenerkarriere

I 1986 var han en av tre aktive svømmere i Kristiansands tre svømmeklubbber, Kristiansand svømmeklubb, Varodd svømmeklubb og Vågsbygd SLK som stod frem offentlig om et ønske om en eliteklubb i Kristiansand, og kort tid etter var Kristiansand svømmeallianse et faktum.

Fra 1988 var han student ved Norges Idrettshøgskole i Oslo og tok da høyeste trenerutdannelse inne svømmesporten. Samtidig fikk han trenerjobb i landets beste svømmeklubb Lambertseter svømmeklubb og var her hovedtrener stort sett hele tiden frem til 2000. Blant hans mange dyktige svømmere var bl.a. Sara Nordenstram som siden skulle vinne bronse i OL på 200m bryst, samt Erik Claesen med deltakelse i OL 1994. Eriks tider på 100m og 200m butterfly var i mange år norsk rekorder.

John Heddeland (bak f.v.) sammen med sine KSA-elever: Malene Tørnkvist, Oda T. Sodefjed, Alma Moen, Dina Svege, Julian S. Klok, Nora Næssen og Dennis Aateigen. Foran fra venstre: Maya Madsen, Othine Ruenes, Emma R. Jensen, Titus Philipsson, Andreas H. Klausen, Birk L. Johansen (liggende), Sander Busterud, Johannes Hope, Ole Einar Ueland, Christoffer Lohne, Fredrik H. Klausen, Ole Marius R. Jensen og Hadrian Philipsson. Foto: Foto: Privat.

Han trente videre Terrie Miller som ble europamester på kortbane på 50m bryst. Han hadde en kort trenerkarriere i KSA fra 2000 til 2001 før han returnerte til Oslo og da som trener for svømmeklubben Speed i Oslo frem til 2002, da han returnerte til Kristiansand og jobb som daglig leder ved SFO ved Ve skole. Fra 2002 til 2016 har han vært trener i KSA fire ganger i uka, og de siste ni årene har han delt jobben som elitetrener med sportslig leder Hans Jakob Stoebner og oppnådd en rekke flotte resultater. Han er dessuten trener for Akademiets svømmere (Idrettslinje).

Da Hans Jakob Stoebner flyttet til Oslo i sommer og i dag er sportslig leder i OI, ble John spurt av KSAs styre om å ta jobben som sportslig leder og elitetrener, noe han sa ja til og fikk innvilget permisjon fra sin jobb ved Ve skole.

Han er i dag ansvarlig for hele 16 aktive svømmere som er klar for de nasjonale mesterskapene i høst og kommende sesong. Flere svømmere fra andre Agder-klubber har det siste året kommet til Johns treningsgruppe, og i dag er to av hans sterke 15-åringer, Dennis Aateigen og Ole Marius Rist Jensen med på landets rekrutteringslandslag. 15 årige Malene Rypestøl fra Varodd, som allerede er inne på juniorlandslaget, trener nå en-to ganger i uken med Johns gruppe. Hans gruppe har i øyeblikket mer enn halvparten av svømmerne på Team Sør, Agders eliteklubb.

Han forteller at han er veldig glad for at Vågsbygds trener Caroline Thorstensen og Terje Johansen i KSA nå har samlet mange av byens beste yngre svømmere til fellestrening med tanke på ÅM og UM neste år.

Vil beholde én eliteklubb

John mener fremdeles at det kun bør være en eliteklubb i Kristiansand og at moderklubbene virker som farmerklubber, slik som på nittitallet hvor moderklubbene hadde fellestreninger med lovende unge svømmere.