Her står Emil Haave, leder av KIKs skøyte- og hockeyskole, i forbindelse med trening inne i Idda Arena. Her står Emil Haave, leder av KIKs skøyte- og hockeyskole, i forbindelse med trening inne i Idda Arena. Foto: Andreas Myhre

Lek og moro på skøyteskolen

– Trygghet og glede står i sentrum, sier Emil Haave, leder av KIKs skøyte- og ishockeyskole.

KRISTIANSAND: Skøyteaktiviteten hittil denne vinteren har vært stor. For oss som driver med ishockey har det vært gledelig å se så mange glade barn og voksne på vann og fjorder, mange med nettopp hockeykølle og puck. Men naturen er uforsonlig – og alt har en ende. I alle fall utendørs.

På Grim i Kristiansand har vi en flott ishall – uten værforbehold og med stabil temperatur. Her er det et yrende liv med lyden av skøyter som skaper gjenklang i hallen. Kristiansand Ishockeyklubb har treninger for alle, uansett alder og ferdigheter.

Hockeyfeber på Sørlandet denne vinteren, her fra 3. Stampe og banen KIK holdt åpen for alle under den flotte kuldeperioden. Foto: Andreas Myhre

Hovedtrener for de aller minste er Emil Nicolai Haave:

– Vår skøyte- og ishockeyskole består av lek som gir mestringsfølelse. Trygghet og glede står i sentrum, forteller han.

To ganger i uka har barna det gøy på trening, med aktiviteter som tautrekking, «trikken», kjegleslalåm og annet. Barna deles i ulike grupper og følger et strukturert opplæringsløp med instruktører som selv er aktive hockeyspillere i klubben. Her er det plass til så vel nykommere som de som har prøvd seg litt. Når ferdighetene er tilstrekkelig, starter barna på et hockeylag – hvis de ønsker det. 

En skånsom idrett

– Ishockey er en bra aktivitet for alle, sier Lars Andersen fra Søgne, privatpraktiserende fastlege til vanlig.

På skøyteskolen har han med seg og sin datter Maria og sin nevø Nikolai.

Lars Andersen på skøyteskole sammen med Maria og Nikolai Foto: Andreas Myhre

– Jeg har spilt ishockey her selv siden ishallen åpnet i 2011. Ikke bare er det kjempegøy, dette er komplett trening, sier Lars og legger til:

– Her får du styrke, kondisjon, utholdenhet, koordinasjon, balanse og bevegelighetstrening for hele kroppen. På toppen av det hele er det god stemning i garderoben både før og etter trening.

– Ishockey er noe annet enn mange andre idretter når det gjelder belastningsskader. En grunn er lavt trykk mot underlaget. Skånsomt for kne, lyske og ellers alt som mange andre idretter sliter med. Det hjelper også med all beskyttelsen ishockeyspillere har på, sier legen, før han avslutter med noen ord om hvorfor han tar med sine egne barn i hallen:

– Ishockey er en fin sport. Idrettsglede og mestring. Vi gjør noe sammen i et lagspill.

Inspirerende med mestringsfølelse

Og det er flere enn Lars som stortrives på isen:

Simen Berthelsen (13) startet i sin tid på hockeyskolen. Nå spiller han på et av klubbens aldersbestemte ungdomslag.

Simen Berthelsen sammen med sin far, Carl Berthelsen, før en av de mange treningsøktene på Idda Arena Foto: Andreas Myhre

– Det er gøy å spille hockey fordi det er spennende og går fort. Jeg spiller også fotball, men jeg synes det er mest gøy i ishallen på Idda. Jeg får mestringsfølelse av å spille hockey. Det er så gøy at jeg trener nesten hver dag, enten på is eller hjemme.

Pappa Carl Berthelsen, som har drevet med roadracing på høyt nivå er, også begeistret for idretten.

– Det første jeg la merke til var det fysiske. Hockey gir en komplett grunntrening uansett hva du skal drive med videre. Vi ble også tatt veldig godt imot første gang vi tilfeldigvis stakk nesen inn for å se hvordan ishallen så ut. Uka etter var vi på første trening, og siden har vi vært i klubben. Jeg lurer på hvorfor ikke flere driver med dette som kombinasjonsidrett. Hockey utfyller andre sporter slik som fotball. Dette er virkelig bra!