Historisk gull til Gimletroll i Dana Cup

IK Gimletroll tok sitt første gull i Dana Cup noensinne da J19-laget gikk til topps i helga, og det etter en usannsynlig reise til finalen.

Gullvinnerne poserer med glede etter at pokalen er overrakt. Bak fra venstre: Stine Wahlin Hansen, Karoline Fredriksen, Malin Aas Skomedal, Emma Øvland Rygg og Lena Solheim. I midten fra venstre: Trener Mads Ljosland, Martine Klippen, Ingrid Akselsen, Mina Ljosland, Ingrid Olsen og Miriam Reinhardsen. Foran fra venstre: Helene Vågsvoll, June Tønnesland Johansen, Marie Eldhuset, Leah Nygaard, Aurora Framnes og Sigrid Jakobsen. Foto: Bjarne Hyldgaard

Brukergenerert innhold

Mads Ljosland
Trener Gimletrolls damelag
Publisert:

HJØRRING: Ottestad ble slått 1–0 i en intens, men langt ifra velspilt finale fredag kveld. Gimletroll produserte det lille som var av målsjanser, og var også totalt sett det beste laget.

Dermed må klubben rydde plass i pokalskapet på Presteheia etter en historisk triumf. Å gå til topps i verdens tredje største turnering er ikke alle forunt, og Gimletroll som klubb hadde heller aldri klart det før fredag kveld. G15 var tapende finalist for fire år siden, men utover det har ikke klubben profilert seg i cupen. At vi greide det med et så pass tøft utgangspunkt som vi hadde, gjør prestasjonen enda sterkere.

Sigrid Jakobsen og Aurora Framnes (med ryggen til) jubler etter sluttsignalet i finalen. Foto: Emil Jensen/ligafoto.dk

Dødens pulje

Vi overdrev nemlig ikke da vi før turneringen påsto at vi hadde havnet i «dødens pulje». Gimletroll og Ottestad som gikk videre fra pulje 3, endte altså i finalen, mens Stord og Fortuna Hjørring, tittelforsvarere i henholdsvis Norway Cup og Dana Cup, måtte ta til takke med B-sluttspill. Disse spilte seg til finalen der, men ville utvilsomt avansert til A-sluttspillet hadde de havnet i ei av de andre puljene.

Blide fjes etter at finaleseieren er sikret. Fra venstre: Helene Vågsvoll, Leah Nygaard, Ingrid Akselsen, Emma Øvland Rygg (delvis skjult), Marie Eldhuset, Miriam Reinhardsen og Sigrid Jakobsen. Foto: Emil Jensen/ligafoto.dk

Jeg tror hele troppen og støtteapparatet var mentalt forberedt på at B-sluttspill var mest sannsynlig for vår del da vi reiste til Danmark. Åpningskampen mot Ottestad bar heller ikke bud om det som skulle komme. 1–1 i en svak kamp, der vi mistet seieren i sluttminuttene, var som takk og farvel å regne med tanke på A-sluttspill. Trodde vi.

Pokalen er klar til å løftes. Fra venstre: Mina Ljosland, Ingrid Akselsen, Leah Nygaard, Karoline Fredriksen, Malin Aas Skomedal og Emma Øvland Rygg. Foto: Emil Jensen/ligafoto.dk

Fornyet selvtillit

Samme kveld så vi Stord imponere voldsomt da de slo Fortuna Hjørring 1–0, og verken jeg eller spillerne levnet oss selv store muligheter mot et så velspillende lag. Men vi så også at vi på en god dag kunne utfordre Fortuna, noe vi gjorde neste morgen.

Stine Wahlin Hansen prøver et skudd i finalen mot Ottestad. Foto: Jess Mejdahl Madsen/ligafoto.dk

Her ble det 2–1 i en kamp vi vant fortjent. Men det er ofte små marginer i fotball, og seiersmålet kom ikke før det gjensto tre minutter, og det i en periode hvor danskene var nærmest nettkjenning.

Aurora Framnes spilte en meget god finale mot Ottestad. Foto: Jess Mejdahl Madsen/ligafoto.dk

Med fornyet selvtillit og kniven på strupen – og etter å ha sett Stord helt overraskende bli slått 2–1 av Ottestad – fikk vi ny tro på avansement. Ett poeng i siste gruppekamp ville være nok. Med det som utgangspunkt gikk vi ut mer defensivt enn hva er vanlig, og klarte å begrense antall sjanser imot til et minimum.

Trener Mads Ljosland blir intervjuet etter kampslutt. Foto: IK Gimletroll

Da vi tok ledelsen rett etter pause, ble det innledningen på en meget god andreomgang hvor vi sjelden var i defensivt trøbbel. 1–0-seieren sikret også førsteplassen i gruppa, ettersom Ottestad og Fortuna Hjørring spilte 1–1 samtidig.

Tre mål på seks minutter

Dermed fikk vi også walkover til semifinalen, hvor vi møtte Fart. Her la vi grunnlaget for avansement med tre mål i løpet av de ti første minuttene, og selv om Fart ga oss skikkelig fight resten av oppgjøret, mistet vi aldri forspranget. Med 4–2 var vi klare for finalen!

Som ofte er ble også denne finalen et antiklimaks hva kvalitet på spillet angår. Lagene var slitne etter et tøft kampprogram, og semifinalene tidligere på dagen hadde tappet mange for krefter. Ikke så rart når gradestokken viste 32 varme ...

Mina Ljosland (t.v.) og Ingrid Akselsen spilte sin siste kamp i Gimletroll for denne gang. Begge flytter for å studere. Foto: IK Gimletroll

I finalen startet vi bra, og både Ingrid Olsen og Mina Ljosland var nær scoring. Men etter hvert ble det mer kriging enn gladfotball, og avgjørelsen falt da Ingrid Akselsen raget høyest på et hjørnespark ni minutter etter pause.

Tråkket over

Lena Solheim og Marie Eldhuset poserer med pokalen. Lena var gjestespiller fra Vindbjart i Dana Cup, mens Marie er tilbake i Gimletroll etter et år på videregående skole i USA. Foto: IK Gimletroll

Spillertroppen besto av 16 jenter, og alle bidro sterkt til at vi kunne gå hele veien. Blant dem var gjestespillerne Lena Solheim (Vindbjart), Sigrid Jakobsen (Amazon Grimstad) og Martine Klippen (Egersunds). Særlig i oppgjøret mot Stord så vi hvor viktig det var med bredde i troppen.

I tillegg var vi forskånet for skader helt fram til finalen, da kaptein Karoline Fredriksen dessverre tråkket over før to minutter var spilt.

Hun måtte se resten av kampen fra benken, men det var glemt idet seieren var et faktum, og hun selv kunne løfte pokalen over hodet i visshet om at klubbens første Dana Cup-gull var sikret!

Les også:

Våg-sølv i Dana Cup etter straffedrama

Glade gulljenter. Bak fra venstre: June Tønnesland Johansen, Helene Vågsvoll, Martine Klippen, Mina Ljosland, Ingrid Akselsen, Leah Nygaard, Malin Aas Skomedal, Emma Øvland Rygg, Lena Solheim og Marie Eldhuset. Foran fra venstre: Miriam Reinhardsen, Stine Wahlin Hansen, Karoline Fredriksen, Aurora Framnes, Ingrid Olsen og Sigrid Jakobsen. Foto: Privat

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785