Sportsverdenens største sirkus feirer 50 år

Natt til kommende mandag braker det løs igjen. Årets Super Bowl-finale mellom Panthers og Broncos blir også superstjernen Peyton Mannings siste kamp.

Publisert:

<p>Querterbacken Peyton Manning har muligheten til å avslutte en fantastisk karrière med å ta sin andre mesterskapsring i Super Bowl-finalen mellom sitt lag Denver Broncos og Carolina Panthers. Foto: Reuters. </p>

Brukergenerert innhold

  • Allan Wetrhus
Denne artikkelen er over fire år gammel

15\. januar 1967 løp Green Bay Packers og Kansas City Chiefs ut på Los Angeles Memorial Coliseum. Dette var den aller første Super bowl, og kampen som Green Bay vant, var ikke engang utsolgt. Etter mange år med feider og uenigheter over hvordan formatet for profesjonell amerikansk fotball skulle være, endte lagene og deres eiere med en felles enighet om et ligaformat og en finale.

Det er kanskje verdt å merke seg at på 50- og 60-tallet var ikke profesjonell amerikansk fotball det helt store. Det var på collegenivå heder og ære lå. Dette ønsket den profesjonelle utgaven av sporten å gjøre noe med, og Super Bowl så dermed dagens lys. Lite skulle de kanskje vite om hvilket gedigent sirkus de satte i gang. Finalen setter til stadighet seerrekorder i hjemlandet, og skal du reklamere i en av de mange pausene, så ender du fort opp med tittelen «verdens dyreste reklame». De amerikanske reklameinnslagene er for øvrig en severdighet i seg selv.

San Francisco 49ers’ wide receiver Jerry Rice (80) ble kåret til Most Valuable Player etter Super Bowl-finalen-finalen i 1989. Foto: Foto: AP Photo.

VHS-åpenbaring

Mitt første møte med Superbowl skjedde på biblioteket på videregående på nyåret 1989. Min gode venn Atle hadde tatt opp finalen i amerikansk fotball, og som den sportsinteresserte herremannen han var, mente han at dette var god underholdning. Den gikk midt på natten, og han hadde derfor spilt den inn til meg på en god gammel VHS-kassett.

Jeg ble ganske umiddelbart fenget av det voldsomme konkurranseaspektet, og den flotte rammen rundt kampen. San Francisco 49ers leverte varene i en av tidenes beste finaler. Cincinnati Bengals ble beseiret med minst mulig margin, og i siste minutt av kampen. Ja, man hører det jo allerede på kallenavnene at dette er stas. Bengaltigrene mot gullgraverne. Jeg minnes den dag i dag med glede dramatikken jeg opplevde, og jeg hadde nå fått meg en ny stor forkjærlighet som kunne supplere min interesse for engelsk fotball og Manchester United.

Favorittlaget mitt fant jeg dog først to år senere, i 1991 og Super bowl 25. New York Giants beseiret storfavorittene fra Buffalo, med sifrene 20-19. Kampen som ble mest kjent for at kickeren til Buffalo, Scott Norwood, bommet på en avgjørende trepoenger med sekunder igjen av kampen. Igjen, for en dramatikk.

Spiller på mange strenger

Hva er så sjarmen for den uinnvidde nordmann med NFL, og selve prikken over i-en, Super Bowl? Og hvorfor bør du se årets finale mellom Denver Broncos og Carolina Panthers?

Vel, sånn på bunnlinjen har jeg alltid vært fascinert av det fysiske aspektet med sporten. I denne moderne gladiator-arenaen leger ikke spillerne seg ned med mindre de blir truffet med kraft av en lastebil. Det sjakklignende temaet er også fascinerende; laget med den beste kampplanen kan fin utmanøvrere et for eksempel fysisk overlegent lag. Sporten har så mange strenger å spille på at elementene i seg selv er interessante og fascinerende så fremt du generelt liker sport. Mest av alt liker jeg at alle NFL-lagene i prinsippet har en like stor sjanse til å nå finalen. I motsetning til min andre interesse, engelsk fotball, så er det ikke de med mest penger og fans som rår, men de som er smartest.

Superstjernene har stått i kø for å opptre i Super Bowl-pausene. At Justin Timerlake blottet Janet Jacksons høyre pupp et lite øyeblikk i 2004, gikk ikke upåaktet hen. Foto: Foto: Reuters.

NFL-lagene har et lønnstak som er likt for alle lag. Siden lønnstaket heller ikke er så svimlende høyt totalt sett, er det ofte de lagene med det beste managementet som gjør det bra. En god klubbdirektør og gode talentspeidere trumfer sjekkheftet og en haug med «Galacticos» på enhver gitt søndag. I NFL kjøper og selger man heller ikke spillere. Man plukker spillere hvert år fra collegedraften, og det dårligste NFL-laget året i forveien, velger først, og har ergo muligheten til å få de beste spillerne. I tillegg kan man velge blant kontraktsløse spillere, og summa summarum bygge seg et lag innenfor gitte lønnstak og andre likestilte kriterier.

Dobbelt jubileum

Super Bowl feirer i år 50-årsjubileum, og da er det jo passende at jeg feirer 25 års jubileum for seieren til New York Giants med en potensielt ny festforestilling av en kamp. Ganske passende fordi en av mine favorittspillere gjennom alle tider, legenden Peyton Manning, spiller sin siste kamp når han natt til mandag leder Denver Broncos ut på arenaen. Snart 40 år gamle Manning er en av USAs største idrettsstjerner, og han innehar stort sett alle individuelle rekorder i NFL. Han har dog «bare» vunnet én finale, og jeg tror at de fleste nøytrale fans av sporten, ønsker at Manning tar med seg en mesterskapsring til inn i pensjonisttilværelsen. Om ikke annet, så trenger Peyton en ring til, fordi hans lillebror Eli som spiller for nettopp New York Giants har to stykker, og jeg antar at søndagsmiddagene hos «The Mannings» sikkert bærer preg av dette.

Her kan du se Mannings topp ti-øyeblikk

Carolina Panthers’ quarterback Cam Newton i aksjon fra en tidligere NFL-kamp. Foto: Foto: Bob Donnan-USA TODAY Sports

Skal han klare det, må han forbi Carolina Panthers og superstar quarterback, Cam Newton. Ingen har vært bedre enn Newton i år, og at han for tiden er NFLs beste spillere, hersker det liten tvil om. At han også er en av de mer kontroversielle og i motsatt ende av skalaen til Manning, hersker det heller ingen tvil om. Få andre enn lagets egne fans verdsetter Newtons spesielle Supermann-feiring når han har gjort noe bra, spesielt med tanke på at han foreløpig aldri har vunnet noen ting i NFL. Akkurat det kan fort endre seg til natt til mandag, da det hersker liten tvil om at Carolina Panthers er store favoritter til å sikre seg sin aller første tittel. Skulle de vinne, så vil alle amerikanere plutselig synes Newton er en fin fyr, fordi alle der borte simpelthen elsker en vinner.

Newtons kontroversielle Supermann-feiring kan du se her:

Likevel var Buffalo Bills enda større favoritter til å sikre seg tittelen for nøyaktig 25 år siden, og kanskje er det på sin plass med dramatikken og nerven i jubileumskampen. Både for Peyton og for meg selv. Jeg kan jo i alle fall leve i håpet.

Ønsker du å se Super Bowl live i Kristiansand, arrangerer Harveys stor fest kommende søndag, eventuelt kan du se den hjemme i din egen stue på Viasat 4. Kickoff er midnatt og selv om du møter trøtt på jobb eller skolen på mandagen, så vil du neppe angre. Det gjorde i alle fall ikke jeg en mandagsmorgen for 25 år siden. Reklamen til Norsk Tipping sier noe sånt som at livet er morsommere for dem som er glad i sport. Jeg er rett og slett enig.

Allan Wetrhus.

Bio Allan Wetrhus:

21 sesonger som spiller for Kristiansand Gladiators, 1993-2014

NM vinner 2014, landskamper for Norge

Deltaker i TV2`s realityserie «Amazing Race» 2012

Sportsentusiast med forkjærlighet for New York Giants og Manchester United

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Blogg