Lillesands ordfører Arne Thomassen (i midten) stiller selv til start når 1200 o-løpere kommer til Sørlandsgaloppen i Lillesand og Høvåg. Her smamen med løypelegger Ståle Gjelsten (t.v.) og leder av Hovedkomiteen, Nils Gjelsten.

Torsdag 7. juli er det klart for første løp, sprintorientering i Lillesands gater og parker. Midt i turistvrimmelen vil mer enn 1000 o-løpere «vrimle» på vei til poster i de 19 løypene. Og Lillesands sporty ordfører har tatt i mot utfordringen og meldt seg på i første løpet. Han har utfordret ordfører- og politikerkolleger i området og fått med seg Evje- og Hornnes-ordfører Bjørn Ropstad og sønnen hans, stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad. Også varaordfører fra nabokommunen Birkenes, Anne Kari Birkeland er klar for galoppen.

Vise frem

Arne Thomassen synes det er helt topp at arrangørklubbene IL Høvdingen, KOK, OK Sør, Oddersjaa og Birkenes med god hjelp fra flere klubber, har lagt storarrangementet til Lillesand og Høvåg. – Fantastisk å få vist frem alt det flotte vi har å by på i en slik fin og sunn idrett som orientering er, sier Thomassen som regner seg som sterkere i barnevogntrilling enn orientering for tiden ettersom han de siste fire, fem månedene er blitt bestefar til to barnebarn.

Ellen Tindeland fra Stavanger er klar for Sørlandsgaloppen og ønskes velkommen av Lillesands ordfører Arne Thomassen. Som til og med fikk vite at Ellen har slått verdensmester Anne Marie Hausken en gang i ungdommen. Ellen Tindeland ferierer i Lillesand og gleder seg til galoppen.

Leder av Hovedkomiteen, Nils Gjelsten fra IL Høvdingen, smiler bredt over den store deltakelsen i Sørlandsgaloppen 2016. – En kraftig økning fra forrige gang galoppen ble arrangert på Sørlandet, sier Gjelsten som sammen med rundt 150 funksjonærer får ei svært hektisk uke under arrangementet.

Ungt fokus

Han tror god markedsføring, attraktiv arena og ikke minst vakre Skottevik Feriesenter som «o-camp» har fått mange o-løpere fra hele Norge og sju andre nasjoner til å komme til Sørlandsgaloppen.

Etter sprintløpet i Lillesand torsdag fortsetter galoppen med såkalt normaldistanse i Høvåg fredag, langdistanse lørdag og jaktstart og avsslutning søndag. Da er det førstemann i mål som er vinneren.

Årets arrangør har stort fokus på de unge o-løperne. I klassene fra 13 til 20 år blir det GPS-tracking der folk på samlingsplass kan følge løperne på storskjerm. Og det er en egen Trimtex-cup for de samme klassene med ledertrøyer og poengtrøyer som de beste løper med.

I Lillesand er det til og med sandstrand på samlingsplass slik at løperne kan få seg et friskt bad når de kommer i mål i S.N. Hansens Park. Her er løypelegger Ståle Gjelsten, ordfører Arne Thomassen og leder av Hovedkomiteen Nils Gjelsten på befaring på stranda.

Enorm oppgave

Med hele 19 løyper har de fire løypeleggerne hatt en enorm oppgave gjennom det siste året. I Lillesand er den rutinerte o-løperen Ståle Gjelsten fra KOK løypelegger, og han lover sprintløyper etter siste internasjonale standard.

– Det blir lite skau, veldig urbant med fast underlag, noe løping i byens parker og stor fart, sier løypelegger Gjelsten, forøvrig sønn til leder av Hovedkomiteen. Han er trygg på at det er slik sprintløyper skal være etter internasjonal- og VM-standard. – Så her blir det fokus på veivalg, sier Gjelsten som tror at noen av løperne vil synes løypene er litt»unorske». Men det er altså helt bevisst.

Rikspolitikeren

Tilbake til politikerne på startstreken. Krf-mannen og rikspolitikeren Kjell Ingolf Ropstad gleder seg til å delta. Han har løpt kretsløp i orientering som guttunge og mener han kanskje også har deltatt i Sørlandsgaloppen som ganske ung sammen med pappa og Evje-ordfører Bjørn. – Men en bysprint som dette har jeg aldri vært med på før, sier Kjell Ingolf som gleder seg til en ny o-erfaring.

Gleder seg til å komme i gang gjør også Nils Gjelsten som satser på at det har regnet fra seg og at mer enn 1200 o-løpere får en flott Sørlands-opplevelse under Sørlandsgaloppen 2016.