Slik er min treningshverdag

Jeg satser i to forskjellige idretter, de er svømming og kajakk – to idretter jeg trives veldig godt med, og som jeg samtidig finner utfordrende.

Publisert:

Padleren Hakeem Teland fra Kristiansand gir maks på trening. Foto: Fædrelandsvennen

Brukergenerert innhold

  • Hakeem Teland
Denne artikkelen er over fem år gammel

Mitt navn er Hakeem Teland. Jeg er 17 år gammel, født i 1998. Jeg kommer fra Kristiansand, men har de siste årene bodd i Høvåg. For øyeblikket bor jeg i Bærum, der jeg i høst begynte på svømmelinjen på Norges Toppidrettsgymnas.

Treningshverdag

Treningsmengden varierer selvfølgelig en del i forhold til hvilken tid på sesongen vi er i. Nå er vi i en periode med mye trening. Så nå ligger jeg på ca 22 timer i uka. Sånn går dagene mine:

Man-fre

04.45: Stå opp

05.30: Landoppvarming

06.00: Svømme i 2 timer

08.15: Basis/styrke i 1 time

09.30: Hjem. Få i seg mat og hvile.

11.10: Skole

Ettermiddagstrening på tirsdag, torsdag og fredag: 1,5 time svømming eller 2 timer kajakk.

Lørdag: 2 timer svømming + 1 time styrke.

Vi trener mye rolig, men vi trener også mye hardt. Man blir ganske sliten av å svømme i 2 timer uansett. Mengden jeg ligger på nå er på 5500-7000 meter pr økt. Kommende helg skal jeg for øvrig delta i Skagerrak Swim i Aquarama.

Mye egentrening

Jeg tror at for å bli en god idrettsutøver (i de fleste idretter) må man ha vært gjennom mye egentrening. Ofte så holder det ikke kun med den treningen man har på organisert trening. Med mindre det er ekstreme mengder, som i svømming. Jeg begynte egentrening veldig tidlig, allerede i 3. og 4. klasse. Vi bodde i Songdalen, på Kolekniben, som kun er en helsikes bakke. Der løp jeg opp og ned som 9-10-åring, men jeg synes det var veldig flaut da, så jeg stoppet ofte å løpe når det kom biler. Men når jeg tenker på det i dag, så blir jeg litt imponert.

Noen år etter, spesielt på slutten av mellomtrinnene og på begynnelsen av ungdomskolen løp jeg ofte på morgenen, før skolen. Det var ikke alltid jeg løp særlig hardt, men noen ganger kunne jeg løpe meg “i hjel” (det føltes i hvert fall sånn), da lå jeg og spydde, og det kunne være jeg måtte ligge rett ut i fem minutter foran huset for å ta meg inn igjen. På denne tiden måtte jeg også padle mye alene, det ble spesielt på sommeren. Egentrening i kajakk er fryktelig kjedelig, med mindre det er mye båtliv, og fint vær. Men det er noe du bare må finne deg i hvis du vil bli noe. Jeg tror mange av disse timene har lagt et veldig godt grunnlag for hva jeg har klart å prestere i de siste sesongene. Trening med kvalitet er bra!

Idrettsbakgrunn

Idrett har på en måte alltid vært min greie, jeg har alltid likt det, og har egentlig alltid hevdet meg i det. Tidlig på barneskolen spilte jeg både fotball og håndball i Greipstad IL. Jeg trivdes godt med dette, men følte etter hvert at lagspill ikke var helt ideelt for min del. Det er jo kjedelig å trene, så skal ikke jeg få æren av det selv. Slik tenkte jeg. Derfor, etter en liten stund, ble jeg bedre kjent med kajakksporten. En individuell idrett, der jeg selv kan la jobben jeg legger ned være grunnlaget for resultatene mine.

Kajakk-karrieren begynte da jeg var ti år, først med en bronse i sørlandsmesterskapet, der jeg konkurrerte mot ca to andre padlere. Senere begynte jeg å ta stegene mot pallplasser i norgescupen, UM og sammenlagtseier i norgescupen. Jeg padlet i den lokale klubben, Kristiansand Kajakklubb, men følte etter hvert at den organiserte treningen ikke holdt det nivået, og den mengden, som måtte til for at jeg skulle henge med konkurrentene mine. Jeg trente bare litt i forhold til dem på dette tidspunktet, selv med mye egentrening.

Etter UM-gull i stafett med (f.v.) Eirik Fristad, Simen Halse Larsen og Johannes F. Skjeie. Foto: Privat.

Derfor kontaktet vi Kristiansand Svømmeallianse (KSA), og jeg ble med på min første svømmetrening. Dette var høsten 2011. Den første treneren min ble Steinar Tangstad, en “legende” i idrettsmiljøet på Sørlandet, og som har vært svømmetrener i 40 år. En så ivrig trener skal man lete lenge etter! Steinar mente jeg hadde anlegg for svømming, så ting ballet fort på seg. Det ble mer svømming, og generelt mye mer trening, jeg hadde svømmetrening selv på de ettermiddagene med kajakktrening. Etter hvert prioriterte jeg svømming fremfor kajakk, men det viste seg at den treningen jeg la ned i bassenget ga meg minst like mye som disse kajakktreningene. Fremgangen i begge idrettene var enorme, men spesielt på svømmingen.

Etter kun fem måneder var jeg best i landet på alle ryggdistansene i min årsklasse. Fremgangen var veldig stor frem til vi bodde i ett år i Spania, da jeg gikk i niende trinn. Klubben der nede var ikke mye å skryte av, så jeg brukte mye tid på styrken og jeg løp en del i tillegg. Løpegrunnlaget var visst ganske bra, på skolens idrettsdag løp jeg på 56.5 på 400 meter, på joggesko. Steinar Tangstad mente jeg burde prøve konkurrere litt, kanskje jeg kunne kvalifisere meg til UM på Lillehammer på 800 meter. Så da jeg kom tilbake til Norge meldte jeg meg inn i K.I.F, og klarte kravet ikke så lenge etter. I UM tok jeg en 8.plass på 800m med tiden 2.05. Ikke så veldig dårlig til ikke å være løper, synes jeg. Samtidig hadde jeg kommet tilbake til KSA, med dyktige trenere og motiverte lagkamerater. Så samme høst tok vi to gull og ett sølv i stafettsammenheng i UM. Så var det klart for 2014-sesongen!

Padlesesongen 2014

Året startet med overgang til ny kajakklubb. Fana Kajakklubb skulle det nå stå på brystet mitt. Jeg gledet meg til en sesong med dem, for jeg visste jeg ville få gode trenere og gode lagkamerater, med tanke på lagbåt. Nå var jeg plutselig klubbkamerat med kanskje min største “rival”, og veldig gode venn, Magnus Ivarsen. Vi har kriget mye mot hverandre opp gjennom årene! Men nå skulle vi krige sammen, noe vi absolutt gjorde. I denne sesongen fikk jeg faktisk padlet ganske mye i forhold til årene før. Jeg hadde en uke sommerferie den sommeren, resten av tiden gikk til leirer. Jeg var på leir i underkant av ti uker i 2014. Men det ble tross alt sju medaljer i Nordisk, åtte i UM og seks i junior-NM ut av det. Noe jeg er veldig stolt over.

Mål for 2015

Denne sesongen blir litt kritisk, fordi jeg går opp en aldersklasse. Det er aldri gøy, for da er man yngst igjen, og konkurransen blir hardere. Men jeg har selvfølgelig målsettinger, i kajakk håper jeg å bli tatt ut på junior-VM laget, bli nordisk mester og at Fana Kajakklubb tar mange gull i lagbåt-NM. I fjor ble Fana beste klubb i UM lagbåt og junior-NM lagbåt, pluss at vi hadde sammenlagtvinnere i norgescupen i G14, ungdom herrer og junior herrer. Jeg håper vi kan bli dette igjen i år.

I svømming skal det mye til å ta medaljer i junior-NM som førsteårs, så mine mål blir å forbedre mine egne tider. Det skal jeg jobbe hardt for å klare.

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Blogg
  2. Hakeem Teland
  3. Kristiansand svømmeallianse
  4. Padling
  5. Svømming