Da er vi allerede to uker inn i det nye året, og triathlon-sesongen nærmer seg sakte, men sikkert. Motivasjonen er på topp, og treningen for 2015-sesongen er godt i gang. I løpet av de neste ukene har jeg valgt å fokusere mye på sykkel.

I høst var jeg så heldig å bli spurt om å være med som deltaker på et sykkelprosjekt. Prosjektet, som er i regi av UiA med Øystein Sylta i spissen (og støtte fra Olympiatoppen), er et periodiseringsstudium hvor intensjonen er å undersøke effekten av ulike periodiseringsmodeller blant sub- elite syklister. Prosjektet har en varighet på 12 uker og deles opp i tre sykluser, hver på fire uker.

Foto: Hallgeir Oftedal

28 hardøkter

Vi er totalt 30 stykker, og i løpet av disse 12 ukene skal vi gjennomføre hele 28 hardøkter. Dette inkluderer åtte økter med 4×16 min i sone 3, åtte økter med 4×8 min i sone 4, åtte økter med 4×4 min i sone 5 samt en laktatprofil test, VO

Som jeg skrev i forrige innlegg driver jeg altså med triathlon. Jeg har bakgrunn fra svømming og har de siste par årene fokusert mye på løping. Sykkel er imidlertid min desidert svakeste disiplin, og da jeg fikk mulighet til å være med på dette sykkelprosjektet, var det ingen tvil om at jeg ville benytte meg av denne muligheten. Med god oppfølging fra dyktige personer, kvalitet på øktene og jevnlige tester har jeg stor tro på god fremgang gjennom hele perioden. Vi startet prosjektet mandag i uke 2 og har allerede holdt på i én uke. Opplevelsen så langt er positiv, og jeg ser veldig frem til fortsettelsen. At jeg vil merke hardkjøret utover perioden, er det ingen tvil om.

Slik er syklusen

I hver 4 ukers syklus skal jeg altså gjennomføre ni høyintensive økter (HIT-økter). Treningsvolumet vil jeg også øke progressivt frem til og med uke 3, og hvor den fjerde uken blir en restitusjonsuke. Hver syklus vil altså se slik ut:

Uke 1: Moderat treningsmengde og 2 HIT-økter. Totalt 16-17 timer

Uke 2: Høy treningsmengde og 3 HIT-økter. Totalt 20 timer

Uke 3: Høy treningsmengde og 3 HIT-økter. Totalt 22-24 timer

Uke 4: Lav treningsmengde og en test-dag (laktatprofil, VO

I uke 12 gjennomfører jeg en 40 min test som jeg også gjorde før vi startet prosjektet.

Dropper svømme- og løpeintervaller

Gjennom perioden hvor prosjektet pågår, har jeg ikke lov til å kjøre andre hardøkter enn det som inngår i studien. Det vil altså si at jeg ikke kan ha noen intervaller på svømming og løping på tre måneder! I denne sammenhengen har Øystein Sylta og jeg valgt å undersøke hvordan løpeprestasjonen min utvikler seg i den samme perioden. Vil intervalløktene på sykkel samt mye rolig løping gjennom perioden føre til fremgang også på løp? Eller vil jeg holde meg på samme nivå eller i verste fall stagnere noe? Selv har jeg tro på at jeg vil kunne klare å øke løpeprestasjonen. Interessant blir det uansett. For å undersøke dette gjennomførte vi en laktatprofil- og VO

Resultater fra de ulike testene kommer jeg tilbake til ved en senere anledning.