90-åring feiret med svette og glitter

Atletklubben av 1928, eller AK 28, er 90 år og en særdeles oppegående jubilant. Lørdag feiret klubben seg selv med svette om formiddagen og glitter i klubbhuset om kvelden.

Publisert:

Mixlaget til AK 28 i lørdagens jubileumsturnering var en god blanding av kjønn og alder. Bak fra venstre Tore B. Johannessen (Sørlandets første landslagsspiller på seniornivå), Maren Mykland, Ove Eikås, Benedicte Olsen og Thea Stray. Foran: Håvard Nordbø og Øystein Rosen. Foto: AK 28

Brukergenerert innhold

  • Arne Trønnes, for AK 28
Denne artikkelen er over ett år gammel

KRISTIANSAND: På formiddagen var det en uhøytidelig håndballturnering med fire mix-lag av gamle stjerner. Kvaliteten på spillet var det ingen grunn til å glede seg over, men spillegleden og humøret var på topp.

– Vi hadde det gøy og ingen ble skadet, som en av spillerne sa.

På kvelden var det dekket til fest i klubbhuset, og den varte til langt utover kvelden. 75 personer deltok i feiringen. Jubileer brukes ofte til å stoppe opp litt og hedre dem som har gjort en innsats for klubben.

Sveinung Hageland ble tildelt AK 28s Erkjentlighetspokal med diplom. Foto: Benedicte Olsen

Helge «Rocky» Bjorvand ble utnevnt til klubbens sjette æresmedlem, en særdeles fortjent hyllest. Klubbens Erkjentlighetspokal med diplom ble tildelt Øyvind Skjeggedal og Sveinung Hageland, som begge har gjort en stor innsats som trenere og lagledere

Et historisk tilbakeblikk ble vist, før det ble dans til langt utpå natten.

Klubben ble stiftet 21. september 1928, mens den første generaforsamlingen var 22. november 1928. Bryting var hovedidretten fram til den andre verdenskrig. Slaktermester Tønnes Hjemdal var en av stifterne, og den store drivkraften i klubben. Hjemdal var aktiv bryter og var leder i klubben. I 1945 kom håndball på programmet, og Tønnes ble Vest-Agder Håndballkrets første formann. Han satt også i forbundsstyret i fem år.

Øyvind Skjeggedal ble også tildelt AK 28s Erkjentlighetspokal med diplom. Foto: Benedicte Olsen

Fra 1945 var det bryting og håndball i AK 28. Fram til 1962 levde de to idrettene ved siden av hverandre. I 1962 kom Kristiansands første idrettshall som kort og godt het Idrettshallen. På folkemunne het den bare Ballhallen. Navnet i dag er Odderneshallen.

Fra da av begynte veksten i håndballen og bryteinteressen dabbet av. På 90-tallet var AK 28 blitt en ren håndballklubb, noe den fremdeles er.

Slaktermester Tønnes Hjemdal var en av stifterne av AK 28. Foto: Privat

– Vi er en bydelsklubb og trives utmerket med det, sier klubbens leder, Knut Stormyr.

Det er tiende år han leder klubben. Første gang var i 1988.

Knut Stormyr leder AK 28 på tiende året. Foto: Torstein Øen

– Det har vært en stor utvikling i klubben de siste 10-15 årene og vi har klart å omstille oss og møte de krav som stilles til organisasjon, styre og ledelse, økonomi og sportslig ledelse og struktur. AK 28 er en typisk bydelsklubb og vi har en egenart som få andre klubber har. Vi har gode trenere, der veldig mange kommer fra egne rekker, og har vært eller er spillere i klubben, sier Stormyr.

Det nylig inngåtte samarbeidet med naboklubbene i sentrum, KIF, Gimletroll og Lund Håndball er en spennende start på utvikling og styrking av håndballen i sentrum.

AK 28 har inneværende sesong påmeldt 30 lag, fordelt på 26 lag i junior og 4 i senior. Dette er rekord for klubben som har totalt 350 medlemmer, og antallet øker litt for hvert år.

Old boys laget hadde det gøy på banen, og slapp skader. Fra venstre bak: Jan Petter Albrecht, Odd Nordmo, Kjell Ingebretsen, Johnny Hansen, Helge «Rocky» Bjorvand, som ble utnevnt til æresmedlem om kvelden og Vidar Hansen. Foran: Carl A. Glastad og Gerhard Skauge Foto: AK 28

Den årlige turneringen er klubbens viktigste inntektskilde, og rundt 750 000 kroner går årlig til klubbkassa.

Festkledde damer klar for jubileumsfest. Fra venstre Siri Sars Rønning, Rita Rosander, Hilde Sørgaard, Anne Margrete Skjeggedal og Astrid Ruud. Foto: AK 28

– I årets turneringer hadde vi 240 dugnadsvakter og samtlige stilte opp. Det sier det meste om samholdet i klubben, sier Stormyr-

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. AK 28
  2. Håndball