<p>KSAs svømmere i ÅM bak fra venstre: Titus Phillipson, Ole Marius Rist Jensen, Dennis Aateigen og Kristoffer Doffen Lohne, foran Ole Einar Ueland, Othine Ruenes og Andreas Håbesland Klausen. Sander Busterud var ikke til stede. På bildet til høyre står Varodds malene Rypestøl og Juni Helene Iversen Refstie. Foto: Privat. </p> <p>KSAs svømmere i ÅM bak fra venstre: Titus Phillipson, Ole Marius Rist Jensen, Dennis Aateigen og Kristoffer Doffen Lohne, foran Ole Einar Ueland, Othine Ruenes og Andreas Håbesland Klausen. Sander Busterud var ikke til stede. På bildet til høyre står Varodds malene Rypestøl og Juni Helene Iversen Refstie. Foto: Privat. </p>

Agder-svømmere kjemper om sammenlagtseier

Fire Agder-svømmere ligger an til medaljer sammenlagt i årets Årsklassemesterskap i Levanger førstkommende helg.

I fjorårets ÅM-finale tok tre av disse gull sammenlagt, nemlig Malene Rypestøl (16) fra Varodd, Ole Marius Rist Jensen (16) fra Team Sør/KSA og Ole Einar Ueland (14) fra Lillesand ILs svømmegruppe. Dennis Aateigen ( 6) fra Team Sør/KSA sikret dobbeltseier til Agder ved å bli toer bak Marius.

Agder svømmekrets var fjorårets beste krets i medaljekampen mesterskapet. De samme fire svømmerne kjemper også i toppen i år, mens Solveig Bratland fra Vågsbygd (14) som fikk overraskende bronse i 03-klassen dessverre er syk i år og kan ikke forsvare sin sammenlagtmedalje.

I fjor kom 13 svømmere fra Agder seg videre til landsfinalen, mens i år har 16 svømmere klart å å komme gjennom nåløyet i klassene 16 til 13 år. Det er kun i jentenes 15-årsklasse at Agder mangler finalister.

Malene stor favoritt

Malene Rypestøl, den dobbelte norske seniormesteren på 50m og 100m rygg, med norsk juniorrekord i begge i kortbane-NM i Bergen for en måned siden, er stor favoritt i eldste jenteklasse.

Hun har bestetid fra områdefinalen i fire av fem disipliner, 400m fri, 200m rygg, 100m butterfly og 200m medley og er toer i 200m bryst.

Etter resultatene fra Stockholm Open for halvannen uke siden hvor hun i prinsippet kvalifiserte seg til junior-EM, er det grunn til å forvente store prestasjoner i Levanger av Sørlandets nye svømmedronning.

To andre egder er med i jentenes 16 årsklasse. Malenes klubbvenninne, Juni Helene Iversen Refstie, som kommer fra Grimstad, og debutanten Othine Ruenes fra Team Sør/KSA sloss omtrent midt på startlistene for de 24 som er kvalifisert for landsfinalen. Men begge kan i enkeltøvelser sloss om en plass blant de ti beste.

Klubbkamerater i knallhard duell

Marius Rist Jensen (fra Lillesand) og Dennis Aateigen, begge Team Sør/KSA, tok gull og sølv sammenlagt i fjorårets finale, og de to vant to øvelser hver individuelt og hadde kun svømmere foran seg på 100m butterfly.

Ifølge trener John Heddeland i KSA er begge i knallform og han venter at guttene vil slåss også i år om seieren sammenlagt, og de hadde da også bestetid på fire av fem individuelle øvelser fra områdefinalen.

De får imidlertid sterk konkurranse av Andre Gregusson fra OI som er kommet som en kule på 200m rygg og 100m butterfly og samtidig gjør brukbare 400m fri-tider.

Kristoffer «Doffen» Lohne, også han fra Team Sør/KSA overrasket veldig i områdefinalen med blant annet femte beste tid på 400m fri, slik at i mesterskapets første øvelse er det tre gutter av i alt seks i finaleheatet

Kan ikke huske at en Sørlandsklubb noen gang har hatt tre i samme finaleheat før.

Ole Einar i godt slag

Lillesand-gutten Ole Einar Ueland, som nå svømmer og trener med Team Sør/KSA er også i godt slag, men fjorårets toer, Jone Jøntvedt fra Bryne, har hatt en eksplosiv fremgang og har beste tid på alle individuelle øvelser. Ole Einar er på plassene to til fire i alle øvelser på en klar andreplass sammenlagt i kvalifiseringen.

Men man skal huske at Jone Jøntvedt faktisk i fjor var klart best i kvalifiseringen i områdefinalen, men at Ole Einar forbedret seg eventyrlig i finalen og vant sammenlagt.

I denne årsklassen har Farsund-gutten Martin Holteberg sjette beste poengsum i kvalifiseringen, og kan godt kjempe seg fremover på listene i finalen. Han ble forøvrig nummer seks sammenlagt i fjor som var en klar fremgang fra kvalifiseringen.

Klubbkamerater i 15-årsklassen

KSA stiller alt i alt med åtte finalister og har dermed halvparten av Agders svømmere i finalene. Noen svømmer for Team Sør/KSA og andre for KSA alene, men de trener alle med moderklubben sin.

I 15 årsklassen har tre gutter kvalifisert seg til finalen i år. Andreas Håbesland Klausen og Sander Busterud har vært finale-deltakere tidligere, mens Titus Phillipson er debutant.

Alle tre gutter kan komme blant de ti beste i enkeltøvelser og vi er spent på om de kan fortsette sin store fremgang siste sesong. Alle guttene er viktige svømmere i stafettene UM-klassen i junior NM i november i år.

Tirill alene i jentenes 14-årsklasse

Tirill Hammerstrøm fra Vågsbygd hadde med seg klubbvenninnen Solveig Bratland i i fjorårets finale og da klarte Solveig bronse sammenlagt og seier på 100m butterfly, men Tirill kom dårlig ut med disk i første øvelse 400m fri etter tyvstart.

I år er Solveig ikke med etter sykdom i kvalifiseringen, som er Områdefinalen i februar. Tirill har trent bra og er ganske jevn på alle øvelser i en knallhard årgang.

Fire debutanter

Årgang 2004, dvs. 13-åringene er yngste klasse i ÅM. Her stiller tre gutter og ei jente og vi er spent på hvordan disse vil klare seg i et slikt «vepsebol» som landsfinalen er.

De tre Agder-guttene, Luca Paturel fra Farsund, Ammund Helleren Haugstad, Mandal og Jonas Oudalstøl, Vågsbygd har alle enkeltøvelser de er sterke i og alle kan bli blant de ti beste i enkeltøvelser. Mandal-jenta Tirill Rørvik er i samme situasjon og har en sterk enkelt-øvelse i 100m butterfly.

Uansett er det viktig å gjøre sitt beste i sin debut i et slikt mesterskap og blant annet unngå å bli disket i enkeltøvelser som gir 0 poeng i øvelsen.

Mesterskap over tre uker

Stevnet begynner fredag ettermiddag og avsluttes søndag ettermiddag. Vi følger stevnet fra øvelse til øvelse på Facebook-siden til Agder svømmekrets og kommer med kommentarer.