Åtte år gamle Coktail Fortuna forbløffet et helt travmiljø da han i blendende stil vant på topptiden 1.10,4a/1609 meter på Jarlsberg Travbane i juli i fjor. Den skadeforfulgte vallaken har kun startet syv ganger siden, men var vunnet tre av disse løpene. Sist spurtet han hjem Ove Wassbergs æresløp i Bergen på 1.11,4a/1600 og viste at storformen er i anmarsj før lørdagens stordyst i Stavanger.

– Coktail Fortuna møter den ypperste eliten nå, men har absolutt sjanse til å hevde seg. Det er snakk om en supersprinter som har slått brenngode hester tidligere, slår trener Øystein Tjomsland fast.

Se Coktail Fortunas rekordløp på 1.10,4 i videoen fra Rikstoto Direkte under:

– På en optimal bane mener jeg Coktail Fortuna kan gå under 1.10, men det forutsetter at han traver løpet i førstespor. Spor 4 var det aller beste sporet han kunne få med tanke på en god posisjon fra start, mener treneren med base på Sørlandets Travpark.

Den raskeste tiden som er travet på norsk jord er 1.09,9. Rekorden satte fire år gamle Ferrari B.R. på Jarlsberg Travbane i mai, da over distansen 2100 meter. Oppfyller Coktail Fortuna sin treners profeti kan han dermed bli den raskeste hesten på norsk jord noensinne.

Hvordan regner man ut vinnertidene i trav?

Når Coktail Fortunas vinnertid skrives som 1.10,4 er dette et tall på hvor fort hesten ville løpt på èn kilometer, altså kilometertid. Om en hest for eksempel traver 1609 meter (èn engelsk mil) på to minutter (2:00) tilsvarer det i kilometertid 1.14,6 (ett minutt, fjorten sekunder og seks tideler).