Vi er fire damer fra Aust-Agder som vil hjelpe vår venn Jamshid Nazari (22) med å nå sitt store mål: Å representere Norge under OL i Rio i 2016.

Jamshid er opprinnelig fra Afghanistan, men da familien hans ble drept under borgerkrigen, måtte han flykte. Turens han gikk gjennom ni land og endte til slutt i Norge i 2009. Krigen i hjemlandet hans og tapet av familien har satt sine spor.

Han fikk opphold som enslig mindreårig flyktning, og fra mottak i Kristiansand fikk han bosted på Evje. Samtlige av oss i støttegruppa rundt Jamshid ble kjent med ham da han kom til Evje. Jamshid begynte å bokse da han oppholdt seg på mottak i Kristiansand (2009), og han fortsatte treningen da han vinteren 2010 kom til Evje.

Jamshid (t.v.) i aksjon i Odderneshallen. Foto: Foto: Fædrelandsvennen.

For Jamshid har det vært viktig å skaffe seg en utdannelse. Så etter endt grunnskole på Evje gikk han videre til Kvadraturen skolesenter og skal opp til fagbrev som bilmekaniker nå i mai. Nå er han på god vei mot sitt andre store mål i livet: Å representere Norge under OL i Rio.

Boksing er ingen stor sport i Norge. Sponsorene står ikke i kø og fleste som driver med dette har familie og nettverk som stiller opp og sponser økonomisk. Jamshid har verken familie eller nettverk rundt seg som gjør dette for ham. I dag er han avhengig av sin inntekt som bilmekaniker for å kunne betale sine faste utgifter knyttet til husleie, mat og annet. Det vil si at han arbeider åtte timer hver dag og trener en økt om ettermiddagen/kvelden, samt noe mer i helger og ved treningssamlinger osv. Han har et stort talent og har bemerket seg både nasjonalt og internasjonalt – til tross for at han trener mye mindre enn andre boksere på hans nivå gjør. For å kunne utvikle dette til fulle er det avgjørende at han får muligheten til å trene enda mer, gjerne også ha lengre opphold i utlandet for å trene med de beste.

Jamshid har bokset om lag 50 kamper og vunnet flere viktige kamper, og ikke minst blitt norgesmester to år på rad. Kommende helg skal han delta i nordisk mesterskap. Han har fått tilbud om å bli proffbokser, og til tross for at det å være proffbokser innebærer helt andre økonomiske rammer, har han takket nei. Flere ganger. Hans store mål og drøm er å få lov til representere Norge og på den måten kunne gi noe tilbake til sitt nye hjemland.

Jamshid jubler for seieren i AIK Lunds jubileumsstevne i 2013. Foto: Foto: Fædrelandsvennen.

Vårt mål i gruppa er å bidra til at han får muligheten til å trene på fulltid i ett år opp mot OL, så nå jobber vi det vi kan for å få inn samarbeidspartnere til Jamshid. Det er krevende arbeid, men vi gir ikke opp! Foreløpig har vi fått inn 15.000 kroner, og målet er å få inn 200.000 kroner innen utgangen av mai. Da er Jamshid også ferdig med fagbrevet sitt.

Hvem er vi?

Elisabeth Leifsen: Var flyktningkonsulent da Jamshid kom som enslig mindreårig flyktning til Evje. Hun hadde ansvaret for ham og forteller at det hele tiden var en flott oppgave. Hun ble kjent med en gutt som jobbet hardt med skolearbeidet, fikk seg deltidsjobb på Rimi for å tjene egne penger og valgte boksing som fritidsaktivitet. Klubben gav tidlig tilbakemeldinger på at Jamshid var et stort talent. Elisabeth er i dag pensjonert, men hun synes det vil være trist om den lovende karrieren hans stopper pga av manglende sponsorer, eller at han kommer seg til OL men ikke får bokset på sitt beste da, treningen ikke har vært så intensivert som den burde ha vært.

Siv Erna Berntsen: Hun hadde praksis på mottaket i Kristiansand hvor Jamshid var, og han var hennes første bekjentskap med noen fra Afghanistan. Hun ble fort kjent med og glad i den flotte gutten som senere flyttet til hennes hjembygd Evje. Siv har hatt tett kontakt med Jamshid helt fra deres første møte høsten 2009 , og har tatt rollen på seg som «irriterende» storesøster – og nettopp derfor er det helt naturlig å skulle støtte ham. Siv var også initiativtaker og leder av aktivitetsgruppe for de unge enslige flyktningene som kom til Evje, som Jamshid var en del av.

Rita Flottorp: Hun ble kjent med Jamshid da hun var lærer på Hornnes vgs og hadde Jamshid som elev på grunnskole for voksne. Hun var hans norsk- og samfunnsfaglærer. Rita forteller også at hun ble berørt av Jamshid historie og at hun vet hvor viktig det er å ha noen i ryggen og som backer opp når man driver med idrett på det nivået han gjør. Ettersom Jamshid ikke har det støtteapparatet rundt seg ønsker hun å være med på å løfte ham og hans talent frem.

Emma Kristine Leesland: Arbeider innenfor helse- og sosialsektoren i Evje og Hornnes kommune og ble kjent med Jamshid gjennom en aktivitetsgruppe som ble igangsatt for de unge enslige flyktningene som kom til Evje. Det var fokus på sosialt fellesskap gjennom aktiviteter. Vi drev mye med idrett sammen, reiste på tur til Prekestolen, Hovden og ikke minst arrangerte flere afghanske fester på Evje. Jamshid er en utrolig flott gutt, med klare mål i livet, masse godt humør som er lett å bli glad i. Det kom fort frem at Jamshid hadde et stort talent innen boksing, det har vært gøy å følge karrieren hans – og det er et stort ønske å få kunne få lov til å gjøre noe for ham, nå som han trenger det.