De tidligere rennene har gått de tre siste mandagene i oktober før dette avslutningsrennet 6. november. Rennene er tellende som deltakelse i den kommende vinterens skikarusell, som er populært i alle aldre.

En god del møtte fram til mandagens rulleskirenn. Løypa er ei sløyfe på 1,5 km, og denne gås fem ganger. Det blir totaldistanse på 7,5 km. Det var tidtaking i klassisk stil fra klokken 18, og øvrige deltakere kunne velge klassisk eller skøyting om de ikke gikk på tid.

Lokalsporten loddet stemningen før og etter arrangementet.

Terje Sjøkvist (50) Vinneren av rulleskirennet 6. november

Hva skal til for å vinne disse rulleskiløpene?

-Man må trene godt og lenge nok. Og så er det viktig å trene kondisjonen og styrken. Jeg har syklet mye før. Nå for tiden trener jeg rulleski en gang i uken, og løping et par ganger i uken.

Er det viktig å få gode resultater?

-Ja, litt. Dette er en god intervalløkt. Og det viktigste rennet i sesongen kommer senere, og det er Sesilåmi.

Steinar Berge (68), deltaker

Hvordan går man lurt på rulleski?

-Det er jeg kanskje ikke den rette til å svare på. Men man går klassisk, hvis man går på tid. Løpere utenom tidtaking kan velge hvordan de vil gå. Man beveger seg naturlig. Og så er det en god del staking.

Hva synes du om rulleski nå før vinteren?

-Dette er egentlig rulleskikarusellen, og den er en del av skikarusellen. Jeg går ofte på fullført på ski. Det gjelder å få nok løp på vinteren, og flere ganger har man ikke anledning fordi det kommer noe i veien. Men disse fire rulleskirennene teller med i skikarusellen, og den består i 2018 av åtte renn.

Hvordan er løypa?

-Det er ei runde som er 1,5 km. Man starter ved Bjørndalssletta. Så går man derfra til Kløvertun og til Vest-Agder Fylkesmuseum. Og så er det ned til Esso Oddemarka.

Hva synes du om nivået på deltakerne?

-Jeg er nok en av de dårligste. Jeg går lite på rulleski. Jeg pleier ikke å trene på vei, men jeg velger sykkelstier. Det er litt risikabelt.

Andreas Børjisson (26), deltaker

Har du lært noe om å gå på rulleski?

-Nå ble det ikke kurs denne gangen, for det var for få påmeldte. Men det gjelder å være dynamisk og sterk på rulleskiene. Det er en utrolig bra styrke for hele kroppen. Løping går ofte på overkroppen. Rulleski er en avlastning for løping, og det er mykere.

Hva slags utstyr trenger man?

-Man trenger hjelm, rulleski, staver og sko. Og så er det viktig med godt humør!

Hva synes du om disse rulleskituren?

-Jeg synes det er helt fantastisk. De gir en god forberedelse til vinteren. Det er gøy med tempo. Man styrker balansen i kroppen. Jeg har ikke stått mye på rulleski, men jeg trener vesentlig på teknikken, og dermed blir jeg bedre!

Hvordan er det å konkurrere i høstmørket?

-Det er litt skummelt når det er mørkt. Men det gjelder å holde humøret oppe, og trene balansen i kroppen. Da blir man aldri redd, og det er ingen hindringer i løypa.

Rune Løkling (60), arrangør fra Utvalget og Glencore Nikkelverk

Hvorfor er rulleski bra?

-Man får god styrke. Og så trener man musklene, og det er basalmuskulaturen. Det er viktig å trene. Man skal ha funksjonalitet, og man skal fungere. Det er en fordel å kunne når det blir glatt.

Hva lærer de som går på rulleski?

-Man lærer mye om staking, og om å bevege rulleskiene smart når man løper med dem. Dette er en sentral del av treningen før skikarusellen. Man blir sterk til å stake. Man får balanse, og man venner seg til å gå fort på racerski på vinteren.

Hva oppnår man ved å trene og å konkurrere på rulleski?

-Det er gøy. Man kommer inn i idrettsmiljøene, og man treffer folk. Det er også god indremedisin. Man trener hjertet.

Er løypa her på Kongsgård bra?

-Ja, det er den så absolutt. Kristiansand kommune har gjort en fabelaktig jobb med å foreslå og ordne løypa. Og løypa er skjermet fra trafikken.