Tangerud klarte sort belte 6. dan

Karateutøveren Hans Tore Tangerud ble nylig en av få nordmenn som har klart klart denne bragden i stilarten Shorin-Ryu.

Publisert:

Hans Tore Tangerud (53) fra Vågsbygd Karate Klubb klarte sist uke graderingen til sort belte 6. dan. Her demonstrerer han et flyvespark mot sin kone, Janne Tangerud. Foto: Privat (arkivfoto)

Brukergenerert innhold

  • June Solsvik
    Vågsbygd Karateklubb
Denne artikkelen er over to år gammel

KRISTIANSAND: Det var 12. desember at Hans Tore ble tildelt 6. dan. Klubbens hovedtrener Terje Årdal har klart å holde kortene tett til brystet, og ville at tildelingen skulle være en overraskelse.

Det er ikke mange forunt å klare 6. dan i denne stilarten. Nevnte Terje Årdal er bare en av tre nordmenn som har klart sort belte 7. dan.

På klubbens svartbeltegradering denne dagen ble Hans Tore bedt om å vise en av spesialkataene i stilarten, som en liten pustepause i graderingen til Sonja Thrana, også hun fra Vågsbygd KK, som graderte seg til 3 dan. I tillegg ble han bedt om å gå stilartens lengste kata, «Kuchanku Dai», sammen med Sonja, for å gi henne litt pes og støtte på tempo gjennom utførelsen.

Lite visste Hans Tore at dette var deler av hans graderingsprogram til 6. dan. Som vanlig ønsket han å være sparringspartner for de andre om skulle gradere til lavere sort belter, så her trengte vi ikke å spørre om deltakelse en gang.

Tangerud til høyre under graderingen 12. desember. Sonja Thrana (t.v.) klarte samme dag graderingen til sort belte 3. dan. Foto: June Solsvik

Hans Tore er en sjelden god fighter. Den tidligere norgesmesteren fikk vist sine særdeles gode tekniske kunnskaper på ypperlig vis, både overfor graderingsutøvere fra egen klubb, og overfor deltakere fra andre klubber som skulle prøve seg på sort belte. Alltid moro å se på Hans Tore gå kamp, så også denne gang, hvor motstanderne blir litt små i sammenlikning. Ingen tvil om at han er en utøver av de sjeldne. Graderingen, som han selv ikke visste han hadde utført, var et faktum.

Tangerud (t.h.) begynte med karate på slutten av 70-tallet. Han fikk sitt første svarte belte 17. juni 1984. Foto: Privat

Stilartleder Terje Årdal, 7. dan, hadde planlagt i et halvt år at Hans Tore skulle gradere seg på denne måten, og at han skulle få den høyst fortjente utmerkelsen på klubbens juleavslutning i form av julebord.

Over 70 stykker var samlet, og jubelen stod i taket da overraskelsen ble avslørt.

Hans Tore har alltid likt å trene mye, og beviste at hardt arbeid lønner seg. De siste årene har han vært trener. Hver uke har han faste treninger. Og når han blir spurt om å hjelpe til, er det aldri nei i hans munn. Han er godt likt blant utøvere i alle aldre.

Vågsbygd karateklubb er stolt av å ha ham i klubben. Gratulerer så mye med 6.dan!

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Vågsbygd Karateklubb
  2. Karate