MINNEORD: Helge har vært engasjert på mange felt. Men det er først og fremst innen idretten han har vært aktiv og ikke minst innen Kristiansand Idrettforening – benevnt som KIF i vår landsdel. Helge kom inn i klubben som 23-åring i 1953, og han har vært engasjert der storparten av sitt voksne liv.

Helge startet med orientering som aktiv idrett, men det var på det administrative plan han har engasjert seg innen idretten. Helge var formann i KIF i 15 år i perioden 1954-1985, derav tre år som leder av friidrettsavdelingen. I de år Helge ikke var formann, var han fullt engasjert mer eller mindre i alle aktiviteter innen klubben unntatt som trener. Helge var en kreativ person som stadig satte i gang nye aktiviteter både i form av idrettsarrangement og tiltak for å skaffe økonomi til driften av klubben.

Her løfter Refsnes som 82-åring krykkene og småløper over mål som den eldste deltakeren i Sommerløpet i 2012. Han brukte rundt to timer på den ti kilometer lange løypa. Foto: Foto: Fædrelandsvennen

Helge var initiativtaker til Eventyrstafetten i Baneheia som hadde deltakelse fra opptil fem nasjoner, i 1964 Idrettskavalkaden omfattende mange idretter med deltakelse fra mange land, herrehåndball på grusbaner i slutten av 1950-årene (damehåndballen ble startet i 1945) og alle forskjellige mesterskap bl.a. Hovedmesteskapet i friidrett i 1970 med besøk av daværende konprins Harald, og han var den fødte speaker på alle de store idrettsarrangement.

Når det gjelder økonomi, så leide han i 1970 og de to følgende år det største fly SAS hadde, og totalt reiste ca 600 personer tur/retur til New York til en meget gunstig pris, noe som også gav store inntekter til klubben.

Helge Refsnes ble 86 år gammel. Dette bildet er tatt for fire år siden. Foto: Foto: Fædrelandsvennen.

Utenom KIF var Helge styremedlem i Norges idrettsforbund, idrettskretsen og friidrettskretsen, hvorav han ble æresmedlem i de to sistnevnte organisasjoner i tillegg til KIF. Alt Helge tok tak i ble gjennomført grundig og på en vellykket måte, og han gjorde klubben i 1970 årene til en av landets tre beste friidrettsklubber. Det kan nevnes at blant utøvere hadde man Kristen Fløgstad (lengderekord forsatt på 8.02 m), Harald Moy og Richard Simonsen.

Helge var også deltaker i mange andre aktiviteter bl.a. politikken med fire perioder i bystyre i Kristiansand h.h.v. 1968 – 1975 for Høyre og 2007 – 2015 for Pensjonistpartiet. Videre deltakelse i idrettsstyret, kulturstyret, 17. mai-komité (formann ett år) og aktiv skriver av leserbrev i Fædrelandsvennen omfattende mange emner. Videre var han engasjert i 1. St. Georgs Gilde (speideren).

Helge var en person som hadde et omfattende kontaktnett, og ikke minst innen idretten hvor han kunne huske idrettsresultater innen friidrett til personer mange år tilbake i tid. Han var et positivt menneske, og hans ståpåvilje gav seg bl.a. utslag i å gjennomføre deltakelse både i barnetog og borgertoget 17. mai på krykker og deltakelse i Sommerløpet i Kvadraturen som 85-åring, fortsatt på krykker. I 2010 fikk han Frivillighetsprisen fra Kristiansand kommune. Helge vil bli savnet av svært mange og ikke minst oss innen KIF.

Begravelsen er i Torridal kirke tirsdag 25. oktober klokka 12.30.

På vegne av Kristiansand Idrettsforening, Arvid Dan Kvanes