Kristiansand Kendo beste klubb i NM på hjemmebane

Kristiansand Kendoklubb ble den store vinneren under årets NM i den japanske kampsporten kendo. Mesterskapet fant i år sted på Idda arena 14. og 15. mars og var i regi av Norges Kampsportforbund. Se video fra mesterskapet her (du må spole deg fram til rundt 1,05 timer for å se første kamp): Kendo Kendo er en \[…\]

Kristiansand Kendoklubb ble den store vinneren under årets NM i den japanske kampsporten kendo.

Mesterskapet fant i år sted på Idda arena 14. og 15. mars og var i regi av Norges Kampsportforbund. Se video fra mesterskapet her (du må spole deg fram til rundt 1,05 timer for å se første kamp):

Kendo

Kendo er en japansk kampsport med røtter i samuraienes stridsteknikk, der man fekter med bambussverd iført beskyttende rustning. Man har fire gyldige treffpunkter: hode, hals, håndledd og midje. Man har tre dommere på banen og kampen er over etter fem minutter, eller når en av spillerne har fått to poeng. I Norge er kendo organisert under Norges Kampsportforbund. Kendo feirer i år 30 årsjubileum i Norge og 10 årsjubileum i Kristiansand.

Store ambisjoner

Klubben hadde gått høyt ut på forhånd og aldri lagt skjul på at ambisjonen var å stikke av med alle gullmedaljene. Kristiansand Kendo var tittelforsvarere etter å ha tatt gull individuelt og i lagkonkurransen under NM i Bergen 2014. Nytt i årets NM var at det for første gang skulle kåres en kvinnelig norgesmester og det skulle også deles ut en kongepokal til vinneren av åpen klasse.

Det startet med en spennende finale i klassen for nybegynnere mellom Torbjørn Wigdahl (Kristiansand Kendo) og Tore Johan Bjelland Nyvoll (OSI Kendo), som endte med sølv til Torbjørn, et av klubbens nye håp. Finalen i dameklassen ble nok en duell mellom Kristiansand og OSI, da Marie Nørvåg (Kristiansand Kendo) møtte landslagskaptein Marianne Skiftesvik (OSI Kendo). Det endte med en overbevisende 2-0 seier til Marie og turneringens første gullmedalje til Kristiansand.

I åpen klasse ble finalen et lokaloppgjør. Jørn Nørvåg (Kristiansand Kendo) og Kenneth Fredheim (Kristiansand Kendo) møttes for andre år på rad. I 2014 trakk Kenneth det lengste strået, mens i år var Jørn sterkest og sikret seiren sju minutter på overtid. Jørn fikk dermed gullmedaljen og kongepokalen, mens Kenneth tok sølv. Til daglig er Jørn hovedtrener i Kristiansand Kendoklubb og faren til Marie. Både far og datter kan dermed smykke seg med tittelen norgesmester i kendo.

Torbjørn Wigdahl, Jørn Nørvåg, Kenneth Fredheim og Marie Nørvåg. Foto: Foto: Såzen L. Kusano

I lagkonkurransen neste dag møttes to av lagene fra Kristiansand i semifinalen. Førstelaget fra Kristiansand, bestående av Marie Nørvåg, Jørn Nørvåg og Kenneth Fredheim slo andrelaget bestående av Torbjørn Wigdahl, Eric Schwarm og Alexander Sommerseth i en spennende kamp. Andrelaget fikk dermed bronse, mens førstelaget gikk videre til å møte Sør-Vest Kendo sitt førstelag i en finale som aldri rakk å bli særlig spennende. Marie Nørvåg var først ut fra Kristiansand og vant kampen sin 2-0 etter 19 sekunder. Kenneth Fredheim gikk som nummer to og tok første poeng etter noen få sekunder, for så å følge opp med poeng nummer to kort tid etter. Seieren var dermed sikret, og det var bare en formalitet da Jørn Nørvåg gikk på banen i tredje kamp, som han vant overbevisende 2-0. Førstelaget fra Kristiansand var dermed norgesmestere i lag for andre år på rad. Se finalen mellom Sør-Vest 1 og Kristiansand 1 under.

Ser fremover

Målet videre for Kristiansand Kendo nå er å hevde seg utenfor landets grenser, og klubben har siktet seg inn på Sverige i første omgang. Klubben sender også tre utøvere til Japan for å konkurrere i kendo-VM som arrangeres i Tokyo i mai. Klubben satser også på rekruttering og vil ta inn nybegynnere fra torsdag 19. mars og frem til sommeren. Interesserte kan se klubbens facebookside.

Medaljevinnerne i lagkonkurransen. Foto: Foto: Såzen L. Kusano

Komplett resultatliste NM 2015:

Kyu

1\. Tore Johan Bjelland Nyvoll, OSI Kendo

2\. Torbjørn Wigdahl, Kristiansand Kendo

3\. Michael Hovi, Bergen Kendo

3\. Tormod Lunde Husebø, Sør-Vest Kendo

Fighting Spirit: Michael Hovi, Bergen Kendo

Dame

1\. Marie Nørvåg, Kristiansand Kendo

2\. Marianne Skiftesvik, OSI Kendo

3\. Linda Xi, Bergen Kendo

3\. Tuva Nes, Sør-Vest Kendo

Fighting Spirit: Tuva Nes, Sør-Vest Kendo

Åpen

1\. Jørn Nørvåg, Kristiansand Kendo

2\. Kenneth Fredheim, Kristiansand Kendo

3\. Mikkel Wettre, Oslo Kendo

3\. Marianne Skiftesvik, OSI Kendo

Fighting Spirit: Linda Xi, Bergen Kendo

Lag

1\. Kristiansand Kendo 1 (Marie Nørvåg, Jørn Nørvåg, Kenneth Fredheim)

2\. Sør-Vest Kendo 1 (Are Aarrestad, Daniel Pretzinger, Anders Lunde)

3\. Kristiansand Kendo 2 (Torbjørn Wigdahl, Eric Schwarm, Alexander Sommerseth)

3\. Oslo Kendo 1 (Dag Storli, Joakim Kosmo, Mikkel Wettre)