21-åringene Trine Hammersmark (t.v.) og Veslemøy Kollstad fra Kristiansand skal lørdag debutere som crossfit-utøvere i Battle of the South på Lund i Kristiansand. Foto: Charlotte Nevland

Hekta på crossfit

Etter å ha vært med i flere idretter og opplevd glede, skader og stagnasjon har vi funnet Drømmeidretten.

Brukergenerert innhold

Trine Hammersmark og Veslemøy Kollstad
Publisert:

I morgen, lørdag 30.juni på Crossfit 46, arrangeres Battle of the South. Dette er en crossfit-konkurranse hvor mange av de beste lokale crossfit-utøverne møtes. Konkurransen er i team, som består av to personer av samme kjønn. Vi er to jenter, Trine Hammersmark (21) og Veslemøy Kollstad (21), som skal delta i vår første crossfit-konkurranse. Vi har begge drevet lenge med idrett, og har et ønske om å prøve oss i en ny og litt annerledes idrett og konkurranse enn vi har gjort tidligere.

Trine startet med crossfit våren 2017, men ble satt ut omtrent seks måneder grunnet kneskade og operasjon i høst/vinter. Hun var tilbake for fullt rundt påske, og kan nå trene smertefritt. Hun er tidligere håndballspiller som måtte slutte på grunn av kneskader, slik som mange andre håndballspillere. Hun hadde tenkt på å starte med crossfit lenge før hun faktisk tok motet til seg og begynte. Hun kan forstå at mange syns det er litt skummelt å starte, i hvert fall om man starter alene.

Veslemøy har drevet med friidrett siden seksårsalderen, for det meste sprintøvelser fra 6 0m, 100 m og 200 m. Ellers har hun vært innom andre idretter i korte perioder med håndball og ridning. Etter å ha vært noe skadet i friidretten og opplevd lite fremgang, var det et år i militæret som skulle til for at hun skulle få øynene opp for crossfit.

Hun har alltid vært glad i generell trening, styrke og utfordringer. Før militæret hadde hun prøvd et par økter i crossfit, og treningen i militæret er kjent for mange som crossfit-aktig. Interessen for crossfit økte da hun kom hjem fra militæret i januar. I februar startet hun å trene på Crossfit Kvadraturen.

Ville konkurrere

Da Veslemøy startet her, kjente hun og Trine til hverandre noe fra før, og etter hvert begynte vi naturlig å trene sammen. Etter hvert fant vi ut at begge hadde et ønske om å prøve å konkurrere. Vi har vært på en del WOD-er (Workout Of the Day) sammen på gruppetimer, men også bare trent vi to sammmen til konkurransen.

Her ser vi hverandres sterke og svake sider, og hvordan dette kan styrke oss som lag. Trine er for eksempel rå på utholdenhetsøkter, hun er sterk og svært utholdende på romaskinen, sykkelen og løpingen sammen med de mange grunnleggende crossfitøvelsene og mange repetisjoner. Veslemøy er mest eksplosiv og sterk, og kan løfte tungt når det gjelder. Ingen av oss liker å tape, så her kommer vinnerinstinktet til å stå sterkt i konkurransen.

Foto: Privat

Noe av det gøyeste vi vet med crossfit er at man alltid har noe å jobbe mot og at det er en utrolig allsidig idrett med stor variasjon i øvelser og treningsøkter. Man blir på en måte aldri ferdig utlært, og man blir hele tiden utfordret til å jobbe med svakhetene sine. Etter hvert som man blir bedre og får kjent på mestringsfølelsen etter mye hard jobbing. Når man har en dårlig dag, eller at det ikke går som man vil, har man alltid noen mennesker rundt deg som vil støtte deg som garantert har hatt samme følelsen.

Supert miljø

Det er dette miljøet som også gjør treningen så bra. Du har alltid noen du kan slenge deg med på en ekstra økt med, eller snakke om hvor forferdelig tungt det var forrige økt. Altså en veldig fin arena for nye venner med like interesser. Å drive med crossfit er også en ypperlig mulighet for å forebygge skader ved å bygge opp styrke og mobilitet, samtidig som det er et stort fokus på teknikk og at ting skal gjøres riktig, nettopp for å forhindre og forebygge skader.

Før konkurransedagen har vi fått lite informasjon om konkurranseøktene før de nærmeste dagene. Det er også noe av det som gjør det ekstra spennende, man må bare ta det man får og gjøre det man makter. Øktene kan handle om å gjennomføre flest mulig antall repetisjoner av en eller flere øvelser på så rask tid som mulig, eller for eksempel løfte så tungt så mulig innen en tidsbegrensning. Variasjonen og utfordringene er altså svært ulike.

Battle of South blir vår første konkurranse, og det blir gøy å få prøvd seg og tilfredsstilt konkurranseinstinktet. Vi har ingen forventninger til topplassering i det hele tatt, i og med at vi konkurrerer mot veldig flinke utøvere, men det er likevel gøy å få noe å bryne seg på.

Foto: Charlotte Nevland

Vi vil også nevne at dersom man kunne tenke seg sånn type trening kan det hjelpe å ha noen å starte sammen med, og at crossfit er en type trening som passer for alle, fordi det er så variert og ulikt fra gang til gang. Man vil garantert finne en økt eller øvelse man liker – så lenge en er glad i å trene å pushe kroppen litt. Det som også gjør at det passer for alle er at absolutt alle øvelser kan skaleres eller gjøres enklere. Også fordi treningsmiljøet her er så godt, hvor en kan snakke med alle, hjelper og lærer av hverandre og man pusher hverandre gjennom harde økter.

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785