<p>Kristiansand Gladiators etter seier mot Fredrikstad. Bak fra venstre. Hege Indresand, Tuva F. Sando, Vallis H. Nistad, Ingeborg Horpestad, Hege M. Løvåsen, Theresa Hille, Linda Enger, Heidi Hageland, Beate Pedersen, Veronika Frøysland, Kaja S. Andersen. Foran fra venstre. Hege Hultmann, Aurora Bjerche, Madeleine J. Svanheld, Eva B. Ingebretsen, Rikke Rosseli, Kristina K. Aune, Camilla Hansen, Karen Lian. Ikke på bildet: Are Skjelbakken, Tine Eielsen, Silje Midtaune, Vilde Espeland, Melanie Knaus, Elisabeth Stenberg. Fotograf: Privat</p>

Gladiators-damene er seriemestere og finaleklare

Gladiatordamene er offisielle seriemestere og har sikret seg plass i den aller første seriefinalen i amerikansk fotball for kvinner. Her forteller noen av spillerne om denne sesongen og hva finaleplassen betyr.

Brukergenerert innhold

Hege Indresand
Publisert:

Vallis Helene Nistad tacklet i bakken. Fotograf: Monica Ericson

Tighend Eva Bruun Ingebretsen i løp etter mottak av passning. Fotograf: Monica Ericson

Linebacker Theresa Hille tar ned en Fredrikstad-spiller. Fotograf: Monica Ericson

Den offensive linja Karen Lian, Hege Merete Løvåsen og Heidi Hageland holder Queens unna vår quarterback. Fotograf: Monica Ericson

Det er lov å dytte folk i bakken i amerikansk fotball. Fullback Camilla Hansen er en av de beste i ligaen på dette! Fotograf: Monica Ericson

  1. Corner Tuva Sando i aksjon. Fotograf: Monica Ericson

  2. Rookie Vilde Espeland fikk prøve seg i sin første kamp! Fotograf: Kjetil Jøssang

Kaja Søby Andersen kjemper for metere på banen. Fotograf: Kjetil Jøssang

Trener Hege Indresand. Fotograf: Kjetil Jøssang

Laget takker tilskuerene etter seier mot Haugesund på Karuss. En kjempefin høstdag! Fotograf: Privat

Lørdag 31. oktober braker det løs i Oslo, for da går damelaget til Gladiators på banen i sin aller første finale noensinne. Finalen går kl 11.00. Laget, trent av Hege Indresand og Are Skjelbakken, ble startet i august 2013 og har i to år jobbet meget hardt for å rekruttere spillere og lære seg den helt nye sporten i Kristiansand (for damer).

I høst har damene vunnet alle sine tre seriekamper,

, Fredrikstad Queens (20-0) borte og sist hjemme mot Haugseund Hurricanes (26-13). Det har vært en svært lærerik sesong for alle de fire første damelagene i Norge i amerikansk fotball og Gladiatorsjentene har visst knallinnsats og stålvilje for å bli seriemestere. Nå søndag 25. oktober avgjøres det hvem Gladiators skal spille mot i finalen når Vålerenga tar turen til Fredrikstad for sin siste seriekamp. Det eneste som skiller disse to lagene på tabellen akkurat nå er sju poeng i målforskjell (Tabellen kan du finne her.)

Pause! Hege Merete Løvåsen og Camilla Hansen. Fotograf: Kjetil Jøssang

Offensiv sjef

Center Hege Merete Løvåsen er sjefen på den offensive linja og hun som gir ballen til quarterbacken i hvert offensive spill. Hege har spilt på damelaget siden trening nummer en og kommenterer hva som har vært spesielt med denne aller første sesongen på norsk jord:

– Det gøyeste er at vi faktisk har fått til en sesong selv om det ikke er så mange lag med. Det er veldig bra for laget og det er dette vi har jobbet for. Jeg synes også det er veldig gøy for de nye spillerne og lagene, for det er først etter man har spilt en kamp at man innser hvor gøy denne sporten er!

Hege om finalen:

– Det blir veldig spennende å se hvem vi skal spille mot i finalen. Det blir nok uansett en tøff kamp, men jeg vet vi alle vi vil gjøre vårt beste. For oss som har vært med fra begynnelsen av, er det spesielt gøy at vi har kommet til finalen. Vi vil vise hva vi har lært og hvor langt vi er kommet!

Runningback Hege Hultman løper med ballen. Fotograf: Monica Ericson

Ståpåvilje

Hege Hultman, en lokal spiller fra Kristiansand, har også vært med siden starten, og er svært spent og gleder seg veldig til finalen. Hun poengterer styrkene i damelaget slik:

– Bra samhold. Jenter med mye ståpåvilje, som virkelig vil gjøre en god jobb! Mange gode idrettsutøver som til sammen utgjør et sterkt lag!

Ingen på damelaget vil være uenige i at Aurora Bjerche er kanskje en av landets mest sultne forsvarspillere. Hun har, som et knippe kjernespillere i høst, måttet flytte vekk fra laget, men spiller fortsatt kamper. Aurora har dette å si om sporten:

Quarterback Rikke Rosseli og Defensive end Aurora Bjerche. Fotograf: Caroline Nguyen

– Jeg elsker å spille amerikansk fotball fordi det er både fysisk og mentalt utfordrende, med tanke på hard trening og strategi i forhold til spill og å lure motstanderen. Sporten har gitt meg muligheten til å reise til andre land verden somUSA (Texas), Spania (Barcelona) og Sverige. Der har jeg blitt kjent med jenter fra hele verden som deler samme interesse og glede for sporten som meg, og jeg har lært kjempemasse amerikansk fotball. Samtidig er det veldig fint å være en del av et lag, med masse forskjellige jenter som har det veldig gøy! Jeg synes amerikansk fotball rett og slett er episk.

Aurora tror jentene på laget er superklare for å gi alt i finalen og hun er spent:

– Jeg kommer til å være nervøs, men gleder meg veldig! Jeg måtte av ulike årsaker flytte til Trondheim, og får desverre ikke trent som jeg kunne ønske med Gladiators. Derfor føler jeg at jeg kunne vært bedre i forhold til teknikk, men jeg skal uansett kjøre på i finalen og gjøre mitt aller beste. Jeg er klar for å knuse motstanderen.

Runningback Silje Midtaune på et langt løp. Fotograf: Kjetil Jøssang

Historiske poeng

Runningback Silje Midtaune begynte med amerikansk fotball i vår og scoret Gladiators’ to første touchdowns (12 poeng) i den historiske første damekampen 5. september da de vant mot Vålerenga Trolls. Silje har dette å si om hvordan det var å score i sin første kamp:

– Det var en utrolig herlig følelse, nesten vanskelig å beskrive. Jeg trodde aldri jeg skulle klare det, i hvert fall ikke på første kamp. Så jeg ble både overrasket og stolt på samme tid.

Silje kommenterer også hvorfor hun er blitt så glad i sporten:

– Fra aller første trening visste jeg at dette var en sport for meg! Den appellerer til meg på flere måter. Jeg liker at kampens resultat står og faller på godt samarbeid, og at god lagånd er essensielt for å jobbe sammen som et team. I tillegg elsker jeg den fysiske biten; både løpingen og blokkingen, og ikke minst taklingene. Her er det mulig å få utløp for litt aggresjon! Også synes jeg det er utrolig nervepirrende og spennende å prøve ut ulike plays og se om vi klarer å gjennomføre de med suksess. Følelsen av å løpe forbi motspillerne og inn i end zone fordi alle gjør en så god jobb på banen, er ubeskrivelig.

Kicker og forsvarets mest-tacklende Beate Pedersen. Fotograf: Kjetil Jøssang

Forsvarskjempe

Til slutt, forsvarskjempe og kicker, Beate Teland Pedersen. Hun var på forsiden av God Helg da damelaget fikk en massiv støtte fra Gjensidigestiftelsen i 2014 for å bl.a. få til dameligaspill i Norge. Beate har jobbet seg tilbake fra vonde akillessener siden da og gått ned over 30 kilo for å mestre mentalt og fysisk det å spille amerikansk fotball. Det hører med til historien at Beate har en forhistorie med rus og kriminalitet. Denne sesongen har vært målet som har holdt henne motivert de to siste årene:

– Fotballen og denne sesongen har betydd ALT for meg! Jeg har kommet inn i et nytt, positivt miljø som jeg setter så stor pris på. Det gir meg en kjempegod følelse av å kunne få være en del av det å reise rundt i Europa og i løpet av sesongen nå å spille kamper. Jeg har for første gang i livet på over 20 år noe som er jeg er dødsstolt av! Selvtilliten som var totalt knust, har så smått begynt å bygge seg opp igjen. Jeg vet jeg har MASSE å jobbe videre med altså, men har allikevel fått mye positiv tilbakemelding fra lagvenninner og spillerer fra de andre lagene, slik at jeg endelig føler at jeg mestrer litt igjen. Vi ser jo mye på film av kampene og jeg ser at jeg er litt for nølende og usikker til tider, så føler at denne sesongen har blitt litt sånn «å føle seg frem». Så nå er målet videre å gi alt i finalen.

Trener Are Skjelbakken. Fotograf: Kjetil Jøssang

Videre snakker Beate om den mentale utfordringa av å være ute av form og for tung for å prestere på banen, og dette med å få tilbake sportslige prestasjoner i livet sitt:

– Jeg har hatt komplekser for vekten min, men har vært så stolt av å være en del av fotballen at jeg bestemte meg for at den dagen sesongen begynner så skulle jeg IKKE stå der å skjems over meg sjøl, da skulle jeg med stolthet gå ut på den banen i Gladiatorsdrakta, så jeg har stått så på for å klare det målet jeg satte meg. Jeg opplever også at for første gang på evigheter er ungene, foreldrene, søsknene…ja ALLE døds stolte av meg igjen. «Hele byen» vet jo hvem jeg er og vet om min fortid, og til og med fremmede som bare har lest om meg og min historie, har stoppet opp i byen eller på busstoppen osv. bare for å fortelle meg hvor stort det er at jeg har kommet der jeg er i dag. Og hvor tøft de syntes det vi holder på med er. Jeg gleder meg til fortsettelsen, at vi spillere skal bli sterkere fysisk sett og bli enda bedre til 2016.

Les mer om damefotballen her og hør et lite intervju med hovedtrener Hege Indresand etter seieren i Fredrikstad hvor jentene dro til Østlandet med ett mål og sammen dro i land en kjempeseier! Filmklipp fra kampen finner du under.

Her kan du se videoer fra de første to kampene til Gladiatorsdamene!I den første filmen er Gladiators i rødt på hjemmebane mot hvite Trolls, og i den nederste er damene i svarte drakter møt røde Queens.

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785