<p>Brandon Trung Moen (28, t.v.) sammen med sin trener Noum før avreise til kamp i Thailand i juli.  Alle foto: Privat. </p> <p>Brandon Trung Moen (28, t.v.) sammen med sin trener Noum før avreise til kamp i Thailand i juli. Alle foto: Privat. </p>

Thailand-seier gir EM-boost

Brandon Trung Moen (28) fra Kristiansand-klubben Oksa Muay Thai overbeviste i sin match i Thailand. I oktober venter thaiboksing-EM i Kroatia.

Det ble grei skuring for Vennesla-lærer og Oksa Muay Thai-utøver Brandon Trung Moen da han entret kampsportringen i smilenes land. For andre gang reiste Moen til Thailand for å kjempe i thaiboksing. Det er fem år siden sist, også da med klubben Oksa og trener Glenn Jarlsby i hjørnet. Da som nå tok den 28 år gamle nordmannen med amerikansk bakgrunn seieren hjem. – Det var min beste ferie til dags dato, uten tvil, sier Moen. Denne gangen reiste videregåendelæreren østover alene. Det for å legge grunnlaget før et år med nye harde kamper.

Til venstre er jeg sammen med treneren Bow. Plakaten til høyre viser meg og de andre fighterne som var i aksjon på stevnet i Thailand.

– Det var godt å trene med de beste thaibokserne i verden. De thailandske trenerne kaster deg rund som ingenting og har uendelig med tips man kanskje ikke hadde fått i Norge. Det har vært veldig gøy og lærerikt. Moen forteller videre at området Koh Samui heller ikke er verdens verste sted å ha som treningsbase, med sine langstrakte strender.

– Det ble tid til en og annen bok ved siden av treningen, innrømmer han.

Byttet motstander

28-åringen rakk å gå èn kamp før oppholdet var over. Den endte med seier. Motstanderen hans ble byttet tre ganger. Det siste byttet bare minutter før kampen skulle starte.

– Jeg pleier å kjempe i 81 kilos-klassen, men de thailandske motstanderne er som regel noen kilo under meg. Det skjedde denne gangen også.

Derfor hevder Moen det ble en smule rått parti, men han berømmer sin rival.

– Han var en av de snilleste og mest ærbødige jeg noen gang har møtt. Dessverre ble vekten og kraften min i overkant mye. Uansett er det gøy å få testet seg i landet hvor sporten stammer fra.

Her kan du se video fra kampen, der jeg vinner på knock out etter fire minutter i klippet.

Flyttet fra USA

Brandon Trung Moen ble født i Norge, men vokste opp i Oregon på vestkysten av USA. Da han var 15 år, flyttet familien tilbake til Skandinavia og Holmestrand i Vestfold. Der introduserte hans nye venner ham for kickboksing.

– Etter mange år i dvale fikk jeg tilbake idrettsgleden, forteller han.

Da 28-åringen var ferdig på videregående, tok han et friår og flyttet tilbake til USA for å møte venner og familie. Der ble nysgjerrigheten hans pirret av MMA (mixed martial arts), før han videre kom over thaiboksing. Da han returnerte til Norge i 2008 var saken biff; Brandon Trung Moen skulle bli thaibokser.

Dette gruppebildet viser utøvere fra hele verden på Lamai muay thai camp. Thaiboksing har ry på seg for å vær en tøff og brutal sport, men det er en gentleman-sport med godt miljø som også passer bra for jenter.

– Veien dit gikk via Kristiansand. Jeg studerte engelsk på UiA da jeg fant Oksa Muay Thai og hovedtrener Glenn Jarlsby. Jeg glemmer aldri første gang vi møttes, forteller Moen og supplerer:

– Glenn hadde akkurat kommet hjem fra treningsleir i Thailand og vunnet på knockout. Med rolig tone fortalte han meg at jeg måtte forbli på nybegynnerstadiet helt til jeg sluttet å sparke som en kickbokser. Det var nok for å trigge konkurranseinstinktet mitt.

Åpner dører

Thaibokseren legger ikke skjul på at han er blitt glad i sin nye familie, og at kampsporten har åpnet mer enn bare sår.

– Det er få steder jeg har vært hvor en så fin og blandet gjeng samles som på Oksa Muay Thai. En av de største gledene med denne idretten er å besøke andre gymmer verden rundt og bli kjent med nye flotte mennesker. Moen har fått nye vennskap i USA, Tyskland, Thailand, Sveits og i Tanzania som følge av å drive med sporten.

Til EM

Denne høsten venter 28-åringens største utfordring så langt.

– Jeg har vært så heldig at jeg får delta på europamesterskapet i Kroatia i oktober.

Her er jeg sammen med Gina Ellingsen. Jeg møtte henne og tre andre norske fightere i løpet av turen min. Hun var fra Frontline Muay Thai, en annen var fra Herjer MMA (Haugesund) drevet av Geir Kåre (Norges tøffeste) og ei fra Partner Gym, også i Oslo.

Samtidig venter NM til våren.

– Dette har alltid vært en hobby for meg, men i år hadde jeg lyst til å satse hardere. Jeg har to sølv i NM fra før. Ellers satser jeg på flere stevner i utlandet.

Samler til veldedighet

12\. november arrangerer klubben Fight For Charity på Kick i Kristiansand. Et stevne som i all hovedsak arrangeres for å samle penger til veldedighet.

– Inntektene fra stevnet vil gå til Heart4Kids, en non-profit-organisasjon som hjelper gatebarn i Filippinene med mat, klær og utdanning.

Moen håper mange tar turen for å støtte en god sak, samt sin lokale thaiboksing-klubb.