Synne – et stort karatetalent

I helgas barnegradering i Karateklubben Sør gikk Synne Røiseland opp hele tre stripe-belter i et eneste jafs.

Publisert: Publisert:

<p>Synne Røiseland (11) har fine og høye spark, og ble tirsdag belønnet med gult helfarget belte i karate. Alle foto: Tone Martha Sødal.</p>

Brukergenerert innhold

  • Tone Martha Sødal, Karateklubben Sør
Denne artikkelen er over fire år gammel

Tirsdag var dagen for den store barne-graderingen i Karateklubben Sør. Da viste 13 utøvere mellom 9 og 12 år hvilke ferdigheter de har tilegnet seg siden sist. Den største overraskelsen sto Synne Røiseland (11) for, da hun gikk hele tre stripe-belter opp i ett eneste jafs. Det er svært uvanlig, og hovedtrener Terje Andersen var også tydelig på at han hadde sett et nytt talent i klubben.

Konsentrasjonen er høy når det graderes. Fra venstre: Krister Frantzen, Even Hoem, Sandor Milan Toth, Johan Wikne, Daniel Wikne, Andre Hansen. Foto: Foto: Tone Martha Sødal

Stemningen var høy i hallen på Tangvall da utøverne endelig kunne få ta av seg sine gamle belter, og knytte på seg sine nye, ferske, som bevis på sin fremgang.

Gradering er en høytidelig anledning, der utøverne viser frem sine tekniske og fysiske karateferdigheter for et panel bestående av sortbelter. Det var de lavere beltene som graderte denne dagen. Det vil si gul stripe, oransje stripe, grønn stripe og lilla stripe. Neste steg fra lilla stripe er gult helfarget belte. Utøvere som er over 13 år kan gå rett på det helfargede gule beltet.

13 jenter og gutter fra 9 til 12 år graderte i Karateklubben Sør tirsdag. Alle ga jernet og besto graderingen. Til høyre partiets trener Fiona Lied.

Alle utøverne hadde fokus og gjorde en kjempeinnsats under graderingen. Det resulterte i at alle besto, og fikk følgende nye belter: Synne Røiseland og Andre Hansen (10) fikk helfarget gult, mens Johan og Daniel Wikne (11), Krister Frantzen (11), Even Hoem (11), Sandor Milan Toth (10), Patrick Guldborg (10) og Elina Mathilda Aamodt (10) fikk grønn stripe. Elina og Patrick presterte bra og klarte å «hoppe» over ett stripebelte. Daniel Olsen (10), Glenn Christoffer Myklebust (10), Sander Øigarden (9) og Sebastian Røiseland (9) fikk oransje stripe.

Synne Røiseland syntes det var svært spennende å gradere:

– Det var veldig gøy! Jeg var litt nervøs, og jeg gjorde en feil på det ene sparket. Men det gikk bra likevel, sier hun.

Karate er en sport der ikke bare det fysiske teller: Holdninger er en ufravikelig del av totalbildet man vurderes etter. Mottoet for stilarten Shorin Ryu, som Karateklubben Sør er en del av, er: Innsatsvilje, tålmodighet og høflighet.

Det betyr at absolutt alle kan gjøre det bra i denne sporten. Karateklubben Sør, som er karateklubben for Søgne og Songdalen, har hatt flere medlemmer med spesielle utfordringer. I naboklubben Vågsbygd har en av utøverne Downs syndrom. Den såkalte «dojoen», trenings-salen, skal være et trygt og hyggelig sted å være. Bannskap og uheldig atferd blir resolutt «belønnet» med et visst antall armhevninger. Respekt er et nøkkelord.

Gradering til de høyere beltene, som er helfarget oransje, grønt, fiolett, blått, brunt og svart, gjøres på våren på den såkalte Watanabeleiren. Her skal i år 330 påmeldte boltre seg en hel helg i juni, sammen med sin karate»guru» fra Canada, den nesten 80 år gamle Sensei Watanabe, som har 7.Dan.

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Kampsport
  2. Karate
  3. Karateklubben Sør