Andreas Mathingsdal Pedersen fra Kristiansand Triathlon er en erfaren triatlet. Han arrangerer ofte svømmekurs, og han møter ofte triatleter og andre som ber om råd og veiledning. Spesielt mange nybegynnere er usikre.

– Mange har hatt en drakt på seg når de står på vannski eller seilbrett, men de færreste har svømt med en skikkelig, tettsittende våtdrakt. Derfor er det helt naturlig at de spør, sier Pedersen.

24-åringen mener drakten heller skal være for liten enn for stor. Han har sett mange nybegynnere med våtdrakter i feil størrelse.

– Drakten skal være klam og trang. At du trenger hjelp til å få lukket glidelåsen på ryggen, er nært sagt et tegn på størrelsen er riktig. Materialet er dessuten mykt og tilpasser seg ved bruk, og drakten vil alltids utvide seg etter hvert, sier Pedersen.

– Er drakten for stor, fylles den med vann. Da synker han eller hun ned i vannet, noe som selvfølgelig bremser farten betydelig. I verste fall blir du ”stående” i stedet for liggende i vannet, sier Pedersen.

Svøm ikke alene. Trener du sammen med noen, har du dessuten noen til å hjelpe deg med glidelåsen på ryggen. Foto: Sondre Steen Holvik

Pedersen er opptatt av at ingen skal svømme utendørs alene. Derfor oppfordrer han til å ha med seg en treningsvenn, enten man skal svømme i tjern eller i havet.

– Det handler først og fremst om sikkerhet. Men det er også veldig praktisk, sier Pedersen.

– Har du med deg en treningsvenn, så er det ikke vanskelig å få opp glidelåsen det siste stykket, sier Pedersen.

En ”medbragt” treningsvenn kan også være hyggelig. Det kan komme godt med. Pedersen forteller nemlig at det er helt normalt at det tar tid å få på seg en våtdrakt.

– Noen mener det skal ta 15 minutter å ta på seg drakten, og så skal du bruke 15 sekunder på å ta den av. Så ja, da er det fint å ha med seg en treningsvenn, sier Pedersen.

Våtdrakten er endelig på plass. Og Tonje Hegland kan (endelig) legge på svøm i 3. stampe i Baneheia. Med TriQuart i sikte! Foto: Sondre Steen Holvik

Han forteller at det er viktig å starte nederst når man tar på seg drakten.

– Dra den nederste delen av drakten høyt opp på leggene, og så skal du jobbe den videre opp, så drakten sitter helt stramt i skrittet, sier Pedersen.

Den samme øvelsen gjelder for ermene.

– Når drakten sitter tett på kroppen, er det mindre rom for luftlommer i drakten. Spesielt i skrittet, korsryggen og armhulene er det lett å få luftlommer, sier Pedersen.

Han oppfordrer også til å være oppmerksom på de små detaljene før svømmeturen starter.

– Pass på å legge «leppa» på lukkingen flatt langs med ryggen og nakken for å unngå gnagsår i nakken. Dette kan særlig være et problem i saltvann på lengre økter og konkurranser.