Onlinecoach Susanne Herlofsen (27) fra Kristiansand har skrevet dette innlegget. De to bildene av henne er tatt henholdsvis i 2014 (t.v.) og i år. Onlinecoach Susanne Herlofsen (27) fra Kristiansand har skrevet dette innlegget. De to bildene av henne er tatt henholdsvis i 2014 (t.v.) og i år. Foto: Privat

«Drømmekroppen» – til hvilken pris?

Jeg har aldri pratet så stygt til meg selv som da jeg var på mitt slankeste.

I mange av mine samtaler med kunder og mennesker generelt har mange ofte en «idealkropp», et visst tall på vekta, eller en viss kroppsfasong de ønsker å oppnå for å kunne være «fornøyd». Mange tenker at om de oppnår dette målet vil alt føles bra, og de vil endelig ha det bra med seg selv. Utfordringen er dessverre at mange ikke blir fornøyde uansett om de oppnår det de ønsker eller ikke, fordi man rett og slett ikke har hodet sitt med på laget underveis.

Jeg har selv vært der hvor jeg tenkte at «om jeg bare blir så og så tynn og godt trent vil jeg føle meg så bra». Men i takt jeg med at jeg ble tynnere og tynnere, ble jeg også slemmere og slemmere mot meg selv. Jeg har aldri pratet så stygt til meg selv som da jeg var på mitt slankeste, og jeg har heller aldri vært så usikker og funnet så mange «feil» ved meg selv som da. Det eneste jeg klarte å tenke på var hva jeg burde spise og ikke spise, og hvor mye jeg måtte løpe og trene for å oppnå «idealkroppen» min. Verken kroppen eller hodet mitt hadde det bra, selv om jeg stadig kom nærmere målene mine for hvordan jeg burde se ut. Heldigvis klarte jeg å snu det om og forstå at det ikke hjelper å ha «drømmekroppen» om hodet ikke har det bra. Nå veier jeg sikkert 20 kilo mer, men har aldri vært lykkeligere, friskere, sterkere eller mer sikker i meg selv. Jeg vet at kroppen min er bra, jeg vet at jeg kan løpe, hoppe, løfte og leke som jeg vil. Forskjellen fra tidligere er at jeg setter pris på alt kroppen min får til. Jeg behandler den med kjærlighet og respekt. Jeg gir den trening, næringsrik mat og aktivitet fordi jeg er glad i den, ikke fordi jeg hater den. Og den gir meg god helse, et sterkt immunforsvar og en kropp som fungerer som den skal. Det er mer enn godt nok for meg!

Veldig mange glemmer det mentale når man ønsker å oppnå endringer fysisk, og tenker heller at en «bedre» kropp vil gjøre at du får det bedre psykisk. Men om du ikke har hodet ditt med på laget fra starten av, om du ikke klarer å prate fint til deg selv og være stolt av deg selv uansett, så kan jeg love deg at du ikke kommer til å klare det om du går ned ti kilo. Det å jobbe med å forstå at du er mye mer enn kroppen din, og at noen kilo mer eller mindre ikke vil ha noe å si for hvem du er som menneske, det er du nødt til å ha på plass før du kan bli fornøyd – uansett hvilke endringer som skjer.

For kroppen din er fantastisk. Den holder deg i live hver eneste dag, den arbeider hardt for å holde deg frisk, den tilpasser seg og endrer seg etter hvordan du behandler den, og alt den gjør er kun for at du skal kunne leve livet ditt så godt du kan. Så hvorfor skal ikke du gi den kjærlighet tilbake da? Gi den aktivitet, gi den næring, gi den gode ord, vær glad i den og behandle den med respekt. Først da vil du kunne være lykkelig i egen kropp, uansett hvordan den ser ut gjennom livet. For den vil endre seg uansett hva du gjør, den er tross alt levende, men det er nettopp det som gjør den så bra.

I mine øyne skal det selvsagt ikke være tabu eller negativt å ønske å få til positive endringer for seg selv, uansett om det handler om å endre på rutiner for å få en bedre livsstil, eller å gå opp eller ned i vekt for å få bedre helse eller føle seg mer komfortabel. Men uansett hvilket mål du setter deg er det viktig å huske på å få med hodet på veien, og å huske på at uansett om du går opp eller ned ti kilo, så er det ikke det som vil gjøre deg lykkeligere.

Les også av Susanne Herlofsen:

Seks gode kroppsvektøvelser

Seks gode hjemmeøvelser