Fikk sortbeltedrømmen oppfylt

Som barn ble han mobbet. Nå har Maxime Reymond Cara (18) fra Kristiansand klart graderingen til sort belte i kampsporten kali selv defence. På bildet står Maxime sammen med instruktør og daglig leder av Kristiansand Kampsportsenter, Richard Haye. Foto: Privat. Daglig leder for senteret, Richard Haye, la ut følgende på Facebook etterpå: «Maxime har trent på \[…\]

Publisert: Publisert:

Brukergenerert innhold

  • Richard Haye, Kristiansand Kampsportsenter
Denne artikkelen er over fem år gammel

Som barn ble han mobbet. Nå har Maxime Reymond Cara (18) fra Kristiansand klart graderingen til sort belte i kampsporten kali selv defence.

På bildet står Maxime sammen med instruktør og daglig leder av Kristiansand Kampsportsenter, Richard Haye. Foto: Privat.

Daglig leder for senteret, Richard Haye, la ut følgende på Facebook etterpå:

«Maxime har trent på senteret siden han var seks år. 12 år senere utførte han og bestod graderingen til svartbelte test dan. Det har vært en fantastisk glede å følge deg fra en liten gutt hele veien til du ble en mann. Vi gleder oss til å følge deg videre. Gratulerer som første som har startet som barn til å bestå svartbelte.»

Lokalsporten har bedt Maxime skrive om sin vei fram til sort belte. Dette er hans historie:

Da jeg begynte med kampsport for 12 år siden, hadde jeg ingen anelse av hva jeg kom til å lære eller oppleve. Jeg oppsøkte kampsportsenteret for å få en hobby og for å få en mulighet til å skaffe venner. Det gav meg en selvsikkerhet som hjalp en stor del mot mobbingen jeg opplevde da. Jeg har aldri forstått hvorfor jeg ble mobbet. Kanskje fordi jeg har bodd i Frankrike og Florida og Norge? Det var mobbingen som fikk meg til å begynne med kampsport i 2002.

Jeg har siden fått bedre og bedre selvfølelse, og fått lyst til å oppmuntre og hjelpe andre rundt meg. Barna og ungdommene på senteret kan ha det tøft i hverdagen, men de finner et trygt miljø på kampsportsenteret. Instruktørene og elevene på senteret er venner, og alle passer på hverandre. Mange av mine venner på senteret har kjent meg siden jeg var liten, og vet at jeg har opplevd denne mobbingen. De har sett meg vokse opp, og bli til det jeg har blitt i dag. Kjæresten min vet hvor mye kampsport betyr for meg, og hvor mye jeg trener hjemme for å holde meg på et godt nivå.

Graderingen til sortbelte var en overraskelse, for jeg skulle egentlig til brunt nivå 3. Men da jeg ble ropt opp helt til slutt, og det ble klart at det var sort belte som jeg skulle få, fikk jeg et flashback av alt jeg har gjennomgått i 12 år. Jeg innså at en drøm som har fulgt meg hele livet holdt på å bli oppfylt.

Fordi jeg ikke hadde forventet denne graderingen, hadde jeg ingen anelse om hva som var til å vente da jeg kom inn i salen. Men graderingen var beinhard, og det var mange ganger jeg var på kanten av det kroppen min ville yte av kraft. Det var lite pauser, og jeg måtte jakte etter så mye luft som mulig mellom de forskjellige testene, men jeg bet tennene sammen. Og som en god venn fra senteret sa, så ville alt bli verdt det til slutt.

Et tidlig bilde av Maxime sammen med instruktør og daglig leder av Kristiansand Kampsportsenter, Richard Haye. Foto: Foto: Privat.

Etterpå rant tårene rant på dem som har kjent meg siden jeg var liten, som blant annet Andrea Gurandsrud, som også har trent siden barn (ti år). Etter en hard gradering, var en drøm oppfylt, men dette er bare første målet på veien, for nå er det på tide å kjøre på mot større mål. Jeg har lenge hatt en drøm om å bli noe innenfor kampsport, enten ved konkurrering eller eventuelt med en egen stil.

Jeg har sett på store utøvere som Bruce Lee og hans disippel Richard Bustillo, Ip man og Jeff Espinous. Gjennom årene har jeg fått blikket bort fra disse store figurene til mer lokale rollemodeller, som Kristian Jøranson, Helene Bjerke Fredheim og Ralph Pegano, fra Kristiansand kampsportsenter (disse personene har blant annet vært gode venner og instruktører).

Den største rollemodellen jeg har er likevel Richard Haye, som har vært min instruktør siden jeg først begynte. «Richie», som vi alle kaller ham på senteret, lærer gode verdier sammen med gode teknikker, han legger stor vekt på den mentale treningen på senteret, altså, at alle skal bli gode personer innvendig før de får ansvaret til en høyere grad. Mottoet vårt på senteret er «feed your mind, protect your body», som står for at en skal trene mentaliteten på samme måte som en trener sin kropp.

Rett og slett så har dette senteret blitt som et hjem der jeg alltid har noen som er villige til å støtte meg når jeg trenger det. Det har vært en fryd å trene der så lenge som jeg har, og jeg anbefaler alle å gi det en sjanse!

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Kampsport
  2. Kristiansand Kampsportsenter