FELLES MÅL: De skjønte det med en gang at de var som skapt for hverandre. Carina Pettersen (t.v., 23) fra Vennesla og Charlotte Husomanović (22) fra Kristiansand er ett av få kvinnelige dommerpar i region sørvest. Drømmen er å kunne dømme toppkamper nasjonalt og internasjonalt. Foto: Inger M. Witteveen

Sørlandsdommere vil opp og frem

Mens mange kvinnelige dommere gir seg på grunn av presset, sikter dommertalentene Charlotte Husomanović og Carina Pettersen mot stadig større utfordringer.

Brukergenerert innhold

Inger M. Witteveen, for Randesund IL
Publisert:

I helga skal dommerduoen fra Sørlandet dømme J20-NM. De er satt opp på fire kamper, i Nærbøhallen, alle lokaloppgjør. At det kan bli mye trøkk med masse håndballinteresserte rogalendinger på tribunen, skremmer ikke Charlotte Husomanović og Carina Pettersen.

Dommere som 15-åringer

Begge har spilt håndball selv. Carina Pettersen, opprinnelig fra Songdalen, var innom Greipstad, AK28, Vindbjart, Søgne og Gjerpen, før en prolaps satte stopper for håndballkarrieren som 18-åring. Hun hadde dømt siden hun var 15 og tenkte at det var en gyllen mulighet til fortsatt å være en del av håndballmiljøet.

FOTOSHOOT: Kjekt å være i vinden. Charlotte Husomanović (t.v.) og Carina Pettersen. Foto: Privat

Larvik-jenta Charlotte Husomanović var bakspiller i Larvik Turn til laget gikk i oppløsning. Også hun hadde fått smaken på dømming. Etter videregående gikk flyttelasset til Sørlandet og bachelorstudier i sosialt arbeid ved UiA.

Full klaff

De hadde bare vært makkere en snau måned da de i februar 2016 ble tildelt to Lerøy-kamper i G18.

BLE KASTET UT I DET: Charlotte Husomanović var bare 20 år da hun dømte Gutter 18 på elitenivå under hjemmerunden i Lerøyserien for arrangør Randesund IL. Her er Randesund i blå drakter, mens Fjellhammer er grønne. Hjemmelagets Alexander Øynes med ballen. Foto: Finn Sverre Lislevand

– Det var tøft, tøffere enn jeg hadde trodd, innrømmet Pettersen den gang. Men etter «kultursjokket» i eliteserien for G18, var de overbevist om to ting: De taklet presset og de passet perfekt sammen. Siden har like ambisjoner, god kjemi og ærlighet ligget i bunnen for et godt samarbeid.

GOD KOMMUNIKASJON: – Jeg er kanskje den tøffe typen, mens Charlotte er den softe, sammen utfyller vi hverandre, sier Carina Pettersen, her i samtale med sin makker Charlotte Husomanović (med ryggen til) under NM-runden for herrer mellom KIF og Just IL i Havlimyrhallen 27. august. Foto: Finn Sverre Lislevand

– Vi er som hånd i hanske og utfyller hverandre med forskjellige egenskaper og spiller hverandre gode. Og så har vi begge virkelig lyst til å dømme, forteller Husomanović, som utenfor banen jobber som veileder ved NAV Kristiansand.

NHF-PORTRETT: Charlotte Husomanović (t.v.) og Carina Pettersen ble forbundsdommere i 2017. Foto: Privat

– Det faller naturlig hvor hun tar ansvar og der jeg tar ansvar. Vi er ærlige med hverandre, kan kommunisere, lære av hverandre og utfylle hverandre, supplerer Pettersen, UiA-student i markedsføring og ledelse.

180 kamper i fjor

Husomanović dømte rundt 180 serie- og cupkamper forrige sesong. Makkeren noe mindre grunnet svangerskap.

SUPERKORT BARSEL: Carina Pettersen (t.h.) var i aksjon med fløyta inntil to og en halv uke før nedkomst 29. oktober i fjor, og tilbake én måned etter. – Carina fortjener masse skryt, mener Charlotte Husomanović med ryggen til. Foto: Privat

De er nye forbundsdommere av året og med i Norges Håndballforbunds trainee-program for utvikling av dommertalenter. Som beste dommerpar i utviklingsprosjektet ble de invitert til å dømme i eliteturneringen Skjærgårdslekene i august.

PRESTISJE: Etter å ha levert en feilfri G16-finale i Skjærgårdslekene, eliteturnering i Vestfold 11.-13. august, ble Charlotte Husomanović og Carina Pettersen tatt ut til å dømme G18-finalen mellom Nøtterøy (røde drakter) og Ski (gule drakter). Foto: Privat

I slutten av august dømte de NM-runden for herrer mellom KIF og Just IL. I september har høydepunktene vært NM-runden mellom Vipers og Ålgård, samt to kvalifiseringskamper til Lerøy-serien for J18, blant annet Våg.

MØTE MED ØSTEN: Carina Pettersen (ytterst t.v.) og Charlotte Husomanović (ytterst t.h.) dømte da det japanske seniorlaget (blå drakter) møtte Norges juniorer (røde drakter) og da Vipers Kristiansand spilte mot Japan i Aquarama 24.-25. juni. Foto: Privat

Drømmer om store mesterskap

Prestasjoner og stabilitet utover i sesongen avgjør hvilke kamper dommerparet blir tilbudt. Det er også fysiske tester flere ganger i året som må bestås. Derfor blir det mange timer i treningsstudio og løpeturer hver uke for dommertalentene. Foreløpig er de kvalifisert til å dømme opp til 1. divisjon damer og 2. divisjon herrer.

STRENG LINJE: Ingen vits i å trygle på vegne av en utvist medspiller. Rødt er rødt. Dommer Carina Pettersen står på sitt. – Vi må nok jobbe litt mer enn mannlige dommere for å sette oss i respekt, sier hun. Foto: Finn Sverre Lislevand

– Vi ønsker å nå så langt som mulig, dømme i store mesterskap. Imens må vi sette oss delmål, ta sesong for sesong, sier Pettersen.

DOMMEREN SER DEG: Det er lett å se hvem som er synderen her. KIFs høyrekant Christoffer Ryder Lislevand bøyer hodet, Charlotte Husomanović er fremme med det gule kortet. Fra den andre NM-runden mellom KIF og Just IL. Foto: Finn Sverre Lislevand

Aller mest trigger det å dømme G18 og herrer.

– Vi er opptatt av å være strenge fra første minutt av kampen for å sette standarden. Det viktigste av alt er å være rettferdig, Fair Play, sier Husomanović.

– Stort potensial

– Jeg tror de har potensial til å nå alle de målene de har satt seg. De jobber målbevisst med de oppgavene de får fra NHF og har hatt en god progresjon, sier Espen Stensvold Rønning, gruppeleder i NHFs trainee-program for dommere.

MENTOR: Ett av de mest lovende unge dommerpar i Norge, mener Espen Stensvold Rønning, mentor for Husomanović/Pettersen og gruppeleder i NHFs trainee-program for dommere. Foto: NHF

Også «Norges beste dommer» Arne Mikael Kristiansen har tro på sørlandsduoen. Han har fulgt dommerjentene fra sidelinjen og har også dømt noe med Husomanović.

MERITTERT: – De er unge og har mange år foran seg, sier Arne Mikael Kristiansen, som synes det er bra at det kommer flere kvinnelige dommerpar. Som IHF-dommer har han sammen med makker Kenneth Abrahamsen selv dømt i OL, VM, EM, Europacupkamper og avsluttet sin internasjonale karriere med Champions League-finalen for herrer i 2013. Foto: Arkivfoto (Inger M. Witteveen)

– Begge er ambisiøse og flinke. Men de må dømme en del kamper hvis de vil frem, det er den viktigste læringsarenaen, er hans råd.

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785