Vi er to aktive, friluftsinteresserte samboere i tidlig 30-årene bosatt på Hånes i Kristiansand. Vi finner felles interesse og glede i terrengsykling, langrenn, løping, fjellturer, overnatting under åpen himmel, gåturer med et lite kaffebål og, kanskje mest av alt, kajakkpadling. Vi tar ofte med den lapske vallhunden vår Sääksi på både ski-, fjell-, løpe- og kajakkturer.

Aktiv samboer

Birgitte har alltid vært veldig aktiv. Hun kommer fra Ølgod i Danmark hvor hun var aktiv håndballspiller. En av hennes lidenskaper er løping, noe hun også er temmelig god til. Hun har gjennomført Berlin Maraton på respektable 3:36:51, har kommet i mål som niende og tiende raskeste dame i Oljestafetten de to siste årene og tolvte beste dame i Svalandsgubben (27 km) i fjor. Sistnevnte mener hun var tyngre enn maraton.

Birgitte på kajakktur sammen med hunden vår, Sääksi. Foto: Privat

Hun liker aktive måter å komme seg til jobb på og velger gjerne, året rundt, å løpe, gå, sykle eller stå på rulleskøyter de drøye åtte kilometerne hun har til jobb. Hun er utdannet fysioterapeut, noe hun også jobbet som da hun bodde i Danmark. Da hun flyttet til Norge, startet hun som personlig trener på Sats Elixia, hovedsakelig på Kjøita. Der får hun god bruk for kunnskapene som fysioterapeut og har hjulpet mange utøvere med ulike skader – ofte kan skader trenes bort og andre ganger blir øvelsene tilpasset for maksimalt utbytte til tross for skaden.

Fra passiv til sprek

Jeg, Preben Løite, har en litt annen historie. I ungdommen var jeg ganske aktiv og drev jevnlig med terrengsykling og fjellklatring noen år, men da jeg sluttet med dette gikk jeg 11 år uten trening. Jeg var opptatt med jobb, skole og barn, det er en dårlig unnskyldning, men like fullt en unnskyldning. Vekta økte og kondisjonen ble dårlig. Da mener jeg ikke bare litt, men veldig! I bedriften jeg jobber i måtte vi alle gjennom en helsekontroll og der lå jeg utenfor skalaen da de målte oksygenopptak – på den dårlige siden av skalaen.

Her er jeg på vei inn i smult farvann med vårt store mål Skagerak i bakgrunnen. Foto: Privat

Noe måtte gjøres, så i 2013 bestemte jeg meg for å bli mer aktiv igjen. Jeg startet med løping og gikk etter hvert til innkjøp av 150 kilo vekter med tilhørende utstyr for å kunne trene enkelt hjemme. Det ble fort resultater og i dag veier jeg 11.5 kilo mindre, har litt større muskelmasse og en helt annen kondisjon enn den gang. Den kan fortsatt bli en del bedre, men nå er jeg i hvert fall godt i gang og det føles deilig. Nå sykler eller padler jeg gjerne til jobb, noe som var helt utenkelig for få år siden. Jeg foretrekker kajakk, sommer som vinter – ingen ting slår et blikkstille vann klokka seks på morgenen med soloppgang og stillhet på vei til jobb.

Over Skagerak

Hvordan kommer så padling over Skagerak inn i bildet? Vel, for drøyt ett år siden kjøpte vi en kajakk hver litt på impuls. Vi så tilbake på sommeren året før og tenkte at kajakk må være den ideelle treningsformen om sommeren, i tillegg til at det gir flotte naturopplevelser og gjør at vi kan benytte skjærgården på en helt annen måte enn tidligere. Nå ble ikke sommeren i fjor den samme som året før, men vi ble fort hektet og fikk mange gode turer den sommeren likevel.

Etter hvert begynte jeg å leke med tanken på om det kunne være mulig for meg å padle over Skagerak. Siden Birgitte er fra Danmark blir det en del turer med danskebåten og jeg har selv jobbet mye på båter rundt i verden, så jeg lar meg lett fascinere av havet og den tilsynelatende endeløse horisonten. Da ideen ble lansert, satte hun meg fort på plass og sa at det var galskap, men ikke lenge etterpå var vi enige om at vi begge to skulle padle over det lille havet som skille våre to land. Det er seks menn og ingen damer som har fullført en lignende tur tidligere. I tillegg er det en som har tatt turen langs svenskekysten og krysset over til Ferder, pluss to stykker som har gjort det med følgebåt. De som har padlet omtrent samme rute som oss har brukt mellom 15 og 25 timer.

Sikkerhet

Planen er å padle uten følgebåt, slik at vi føler at dette er noe vi har klart helt selv. Ikke tro at dette er noe vi tar lett på og at vi tar noen sjanser. Vi har satt oss som mål å gjennomføre turen en gang i april/mai neste år og har allerede startet forberedelser og planlegging. Vi har ikke mange års erfaring med padling og har aldri vært i nærheten av en så lang tur før, så her har vi en jobb å gjøre. Vi har undersøkt en del på nettet og bruker egen erfaring fra fjellturer med tanke på proviant, navigasjon og sikkerhetsutstyr.

Vi følger med på strøm, vind og trafikk på havet året rundt for å være mest mulig forberedt på hva som kan vente oss. Vi trenger dobbelt opp av det meste og ønsker å være på den sikre siden i alt vi foretar oss. Som et ledd i forberedelsene vil vi ha minimum én langtur i måneden og lengden på disse skal trappes opp for hver gang vi er ute på langtur. Når det nærmer seg, skal langturene være på minimum ti timer.

Vi skal også trene masse på egenredning, kameratredning, velt, padling med masse bagasje, bølger, navigasjon, kommunikasjon og enkle ting som å komme seg på do. Vi forventer at treningsturene etter hvert vil by på utfordringer ettersom lengdene øker, men alt dette vil være nyttig lærdom å ta med seg over havet. Foreløpig padler vi 40 minutter, hviler fem og gjentar dette to ganger før vi tar en pause på 15 minutter.

Det kan være vi skal prøve andre kombinasjoner etter hvert, men foreløpig fungerer dette godt for oss. Vi har regnet på at vi trenger å holde seks km/t for å klare turen på 20 timer og hver gang vi er ute og padler sørger vi for å holde denne farten slik at vi blir vant med belastningen det innebærer. Kanskje vil vi komme i land på opp mot 24 timer, men målet er å prøve å holde seks km/t lengst mulig.

Veien videre

Neste treningstur vil være på omkring fire-fem timer. Planen er å starte ute i Randesund og padle rett sørover ut i Skagerak. Vi tenker å padle litt over to timer, snu og vende tilbake til der vi startet. Det vil gi oss en god følelse av å være små og sårbare på havet uten beskyttelse fra holmer og skjær, men likevel er det en trygg og overkommelig distanse tilbake til land dersom vi får problemer. Når turene senere skal bli enda, lengre tenker jeg på at vi kan padle til Lillesand og Grimstad så vi ikke kommer for langt ut på havet ennå.

Vi har en egen blogg som handler om disse treningsturene og alle forberedelsene vi må gjøre, men den handler også om de små gode opplevelsene i vår vakre skjærgård. Følg oss gjerne på padleparet.no for de små detaljene, så holder vi dere oppdatert på det mer sportslige her på Lokalsporten.