<p>Andy Johnson ordnet finaleseier for Suns over Oslo Rangers med 12-6 og blir stormet av spillerne. Foto: Henrik Hanselmann</p>

Kristiansand Suns er ligamestere

Kristiansand Suns vant i helga seriefinalen i baseball for første gang i historien.

Henrik Hanselmann, Kristiansand Suns

Etter en lang sesong klarte Kristiansand Suns å kvalifisere seg til sluttspillet ved å bli nummer en i sin avdeling i den øverste divisjonen i Norge. I sluttspillet vant Suns to av tre kamper, slo ut serielederen og kvalifiserte seg til en av finaleplassene. Den skulle da spilles mot regjerende mester, Oslo Rangers.

Nede fra venstre: Svein Madsen, Eyner Reyes, Benjamin Lassen, Andrew Fox, Nicholas Bach, Christopher Bach, Michael Gallagher og Mari Ellingsen. Oppe fra venstre: Brian Back (assistentrener), Chris Heimtun, Tormod Hollerud, Jaliet Alvarez, Gunnar Andre Henriksen, Johan Madsen, Charles Vezina, Kasper McWilliam, Henrik Hanselmann og Andy Johnson (spillende hovedtrener). Foto: Bård H. Henriksen

Finalen ble spilt 24. og 25. september på Rommen baseballbane i Oslo. I norsk baseball spiller man ikke kun én finalekamp, men tre. Det kan høres kanskje mye ut, men i Major League Baseball i USA spiller man hele syv kamper i det som blir omtalt som World Series. Suns måtte da vinne to av tre kamper, for å gå av med den endelige seieren.

Laget endte opp med å tape den første kampen 7-4, men klarte så å vinne den påfølgende 14-2. Siden hvert lag da hadde en seier måtte man spille en tredje og avgjørende kamp på søndagen.

Avgjørende kamp

Kampen startet kl 13:00 og det var et spent lag som møtte tidlig opp å forberede seg til sin viktigste kamp noensinne. I sin ti år lange historie har klubben ingen seriemesterskap. Kampen startet ok ved at Suns fikk ett poeng (run) i første omgang (inning). Så var det Suns sin tur til å være på banen og være det defensive laget. Oppgaven da er å få tre ut slik at man kan inn å slå igjen. Den viktigste spilleren da er pitcheren. Det er han som kaster til slagmannen og har som mål sammen med resten av laget på banen å prøve få ham ut. Det er viktig at pitcheren han kaster innenfor slagsonen (strike zone) hvis ikke vil slagmannen automatisk få en base (walk).

Bunnen av første «inning» startet på verst tenkelige måte ved at flere Oslo Rangers spillere fikk «walks». Nicholas Bach startet kampen som pitcher for Suns. Det ble da tatt en avgjørelse om at han skulle byttes ut og at Benjamin Lassen skulle overta. Også han fikk problemer med å kaste strikes. Det hjalp heller ikke at dommerens «strikesone» var veldig liten. Det ble igjen besluttet å bytte ut pitcheren, dette allerede i første omgang av kampen. Sørlendingene var virkelig ute å kjøre.

Spillende trener med snert

På dette tidspunktet valgte spillende trener Andy Johnson å steppe inn og pitche. Dette er en posisjon han vanligvis ikke spiller og som han ikke har gjort mye av i år. Andy Johnson er Kristiansand Suns’ mest erfarne spiller og har spilt baseball på høyere nivå både i USA, Tyskland og Australia. Denne erfaringen kom godt med. På dette tidspunktet så det stygt ut, laget hadde brukt opp to pitchere og lå under 5-1.

Etter noen oppvarmingkast gikk Johnson beslutsomt opp på mounden og begynte å kaste presist og effektivt. En etter en av Rangers spillerne ble enten striket ut (bommet tre ganger på ballen) eller ble stoppet av de andre Suns-spillerne på banen. Det synkende skipet begynte sakte men sikkert å komme på rett kjøl.

Andy Johnson, Kristiansand Suns’ spillende trener. Foto: Henrik Hanselmann

Dette smittet også over på det offensive spillet. Det hele startet med at Michael Gallagher kom på base med en singel (kommer til 1. base) på en ball som ble slått på bakken. Deretter fulgte Tormod Hollerud opp med en walk, og banens yngste spiller Johan Madsen (17) slo også en singel. Deretter var det helgens slugger Jaliet Alvarez sin tur. Han startet helgen med en homerun i første kamp. Dette kopierte han når det mest trengtes og slo ballen på nytt over gjerdet med et slag på over hundre meter.

Sterkt comeback

Da «inningen» var over, hadde Suns tatt seks poeng og stillingen var 7-5 til Suns. Det var et vanvittig comeback.

Jaliet Alvarez slår en home run i finalen og er på vei rundt basene. Foto: Henrik Hanselmann

Johnson fortsatte med å strike motstanderne ut og forsvaret til Suns gjorde jobben. Laget sanket sakte men sikkert flere poeng på basene blant annet med Eyner Reyes, Christopher Bach og tidligere nevnte Gallagher og Alvarez.

I syvende og siste omgang var stillingen 12-5 til Kristiansand. Da var det Oslo Rangers tur til å slå. Sjansene var små, men de hadde muligheten til å slå inn nok poeng til å spise opp forspranget og enten klare ekstraomgang eller vinne kampen. Men da trengte de syv nye poeng.

Rangers øynet håp

Rangers startet omgangen sin med å få de to første slagmennene ut takket være Suns tredjebasemann Eyner Reyes. Men da tredje slagmann Armando Rodriguez skulle slå, fikk han et treff og kom seg på base. Dette var faktisk den første treffen Rangers fikk i kampen og det skapte nytt håp for fjorårets vinner. Spørsmålet var om Andy Johnson var sliten og klarte å få den siste og avgjørende ut.

Det virket som oslolaget hadde fått ny vind i seilene og nytt mot. Både Orested Campbell og Oscar Salas klarte å komme seg på base. Rodriguez klarte å komme helt rundt og scoret ett poeng. Det var nå 12-6.

Kampens siste kast fra Andy Johnson. Foto: Henrik Hanselmann.

Reynaldo Reyes fra Oslo Rangers skulle opp for å slå. Skulle han lykkes, ville Rangers redusere ledelsen ytterligere. Andy Johnson gjorde seg klar på mounden og kastet to strikes. På det tredje kastet fikk Reyes et bra treff og ballen gikk høyt opp i luften mot høyresiden av banen. Heldigvis var Johan Madsen på plass og tok i mot ballen i lufta. Det sikret Suns første mesterskapsseier. Pitcher Andy Jonhson var banens beste spiller og viste at de gamle er fortsatt eldst.

Johan Madsen tar den avgjørende ballen i luften og blir gratulert av Charles Vezina, Gunnar Andre Henriksen og Kasper McWilliam. Løpende kommer Michael Gallagher og Tormod Hollerud. Foto: Henrik Hanselmann.