Det brune beltet krever inngående kjennskap til og utførelse av basic-teknikker, kamp og kata (teknikk i faste mønstre), og henger høyt. Det er siste stopp før det sagnomsuste svarte beltet.

Onsdagens brunbelte-gradering viser noe av spennet som er i Karateklubben Sør. Aldona Spilling bor på Finsland, er 48 år gammel, og har holdt seg til klubbstevner, mens Bendik Parker Stubstad bor på Vedderheia, er 15 år, og har antakeligvis en lysende karatekarrière foran seg.

Bendik Parker Stubstad (15) har akkurat felt sin kampmotstander fra Mandal karateklubb.

Talent

Bendik er en av klubbens desidert største talenter, og har allerede deltatt i to NM i karate. Han har hele 16 gullmedaljer og en rekke andre- og tredjeplasser fra forskjellige mesterskap, i tillegg til fire høythengende bestemannspriser.

Han har trent karate i sju år, hele tiden i KKSør.

Bendik fikk en uheldig og uvelkommen bråbrems i fjor, etter et stygt ankelbrudd, som krevde flere måneders restitusjon, men har bygget seg tålmodig opp igjen, og kunne altså onsdag endelig glede seg over det brune beltet.

– Jeg går på karate fordi jeg synes det er gøy og sosialt. Det er jo alltid noen utfordringer og ting man må jobbe med videre for å bli bedre, men det er jo bare gøy, sier Bendik.

Aldona er enig:

– Karate er gøy! Det er veldig variert trening, med styrke, balanse og utholdenhet. Hver trening gir noe nytt, en blir aldri ferdig med å lære seg noe. Man blir utfordret hele tiden. For meg er noen av sparkene vanskelige, jeg er ganske stiv i kroppen. Det er også utfordrende å gå kamp for en som arbeider med hendene, sier hun.

Trives

Begge trives godt i Karateklubben Sør.

– Takk og pris for KKSør! Stor takk til alle våre trenere og vår hovedtrener, utbryter Aldona.

– Jeg er veldig fornøyd med KKSør. Vi har mye sosialt sammen i klubben, og det synes jeg er viktig. Man holder seg også i bra form, tilføyer Bendik.

I karate graderes det til nytt belte to ganger årlig, til jul og til sommeren. For «stripebeltene», det vil si for barn under 13 år som ikke har holdt på så lenge, samt for de lavere helfargede beltene, er det vanlig å gradere hvert halvår, så lenge man har deltatt på tilstrekkelig mange treninger.

Når man kommer høyere opp i beltegrad, kreves det lengre tid mellom hver gradering.

Fra venstre: Nora Strømme (13), Christianne Vadseth (14) og Nicklas Jonassen (14), bakerst, klarte å gradere til blått belte onsdag.

Mange nye belter

Onsdag var dagen kommet for mange utøvere i karateklubben.

De lavere beltene graderte på Tangvall, mens brunbeltene og de som graderte til blått belte, gjorde det i Mandal, sammen med Mandal karateklubb.

Alle de tre utøverne som skulle prøve seg på det blå beltet i Mandal, Nora Strømme (13), Nicklas Jonassen (14) og Christianne Vadseth (14), klarte sine graderinger. Gratulerer!

På Tangvall oppnådde Adelja Nudel (13) og Nikoline Vadseth (12) sine lilla belter, mens Lars Fredrik Falch (12) og Albert Myklebust (11) klarte sine grønne.

Her var det også noen voksne utøvere som lyktes: Daniel Stamnes og Turid Steinsland klarte sine grønne belter med glans. Ti stripebelter lyktes i sine graderinger onsdag, mens 15 av høstens nybegynnere også fikk sine nye belter. Gratulerer til alle!

Ber om bedre treningsforhold

KKSør har 60 aktive medlemmer fra 8 til 57 år. Sju svartbelter av forskjellige grader, nå altså fem brunbelter, og en hel rekke med utøvere med lavere belter.

Klubben tar vanligvis bare inn nye medlemmer etter sommeren, men vil vurdere å ta inn folk nå, hvis mange nok melder sin interesse. Aldona Spilling har en bønn til politikerne:

– Det er synd at Søgne og Songdalen kommune ikke spanderer dojo (kamptreningsrom) på KKSør. Spesielt i Songdalen legges det ikke til rette for aktiviteter for voksne, sier hun.