Ti på topp-turmål 7: Ravnehei

Ukens turmål er en av de mer ukjente. Navnet på toppen er Ravnehei. Turmålet ligger imidlertid ikke ved Ravnedalen på Grim, men i Voiebyen.

Publisert:

Fin utsikt til Holskogkilen. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Brukergenerert innhold

  • Kristin Tverberg, Bedriftsidretten

Turmålene i «Ti på topp» tilrettelegges av Bedriftsidretten i samarbeid med Den Norske Turistforening Sør og Midt Agder Friluftsråd. Fram mot sesongstart for årets «Ti på topp» 1. april kan du hver uke lese en presentasjon av ett av årets ti turmål. I faktaboksen nederst i dette innlegget ser du lenker til de seks første Ti på topp-turene.

Utsikt til både hav og hei fra toppen. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Adkomst

Vi anbefaler parkering ved Torkelsmyra skole, alternativt buss M2 Voiebyen til «Voie Grendehus».

Stien

Løypa starter like til venstre (sør) for Voie Grendehus og følger parallelt med bilveien ned mot Langenesvegen ett stykke før den skjærer inn i skogen mot venstre. Ravneheia er med sine 101 meter over havet den høyeste heia i Ytre Vågsbygd. Selv om høyden er beskjeden er utsikten god. Herfra kan du skue utover den vestlige delen av Voiebyen, skjærgården i Kristiansand, Vestergapet og videre mot Langøya og Tjamsøya i Søgne. Stien slutter på toppen av Ravneheia og er derfor ikke mulig å gjøre til rundtur. Lengde på turen er ca. 3 kilometer tur/ retur.

Mange fine plasser å ta en rast på toppen. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Helvedeskløfta og Torkelsdalen

På vestsiden stuper fjellet bratt ned mot Holskogkilen. Her finnes også den nærmest utilgjengelige Helvedeskløfta. Det fortelles at en gang falt en kvinne utfor og ble drept her. I kløfta finnes noen ganger rovdyr reir. Det er nok mulig at det har vært ravner her som har gitt navnet til heia. På sørsiden har vi Torkelsdalen og det er rimelig å tro at det en gang har vært en husmannsplass i denne dalen. Mulig var det «Torkel» som ryddet den i sin tid?

Løva tar en rast i sola på neste ukes topp. Denne toppen ligger i Tveit og vi blir veldig imponert om noen skjønner ut fra bildet hvilken topp det er. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Behov for kart?

Ravneheia er en litt ukjent topp, og den er ikke så godt merket og skiltet før sesongstart i Ti på Topp. Hvis du vil ta turen før sesongstart anbefaler vi derfor å ta med turkartet «Rossevann, Vågsbygd og Berge». Dette kan kjøpes på sportsbutikken Vågsbygd senter eller i turbutikken til DNT Sør i Gyldenløves gate 2. Stien opp kan stedvis være litt utfordrende da det noen steder er litt bratt og ulendt.

Bonusturer?

Turen til Ravneheia er ikke så lang. Vi anbefaler derfor gjerne å kombinere toppturen med for eksempel en rundtur i lysløypa i Voiebyen. Skogen i Voie er stor og har mange flotte turstier, badevann og utsiktspunkt så det er bare å nyte.

Det beste utelivet finner du i naturen.

Velkommen ut!

Ti på Topp Kristiansandsregionen 2020
Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Ti på topp