Terje Årdal med historisk karatebragd

Ingen andre europeere har tidligere fått æresbevisningen sort belte 7. dan i karatestilarten shorin ryu.

Publisert:

Terje Årdal fra Vågsbygd Karateklubb (54 år, t. h.) i aksjon. Foto: Fædrelandsvennen (arkivfoto).

Brukergenerert innhold

  • Sonja Elin Thrana
Denne artikkelen er over fem år gammel

KRISTIANSAND: – Jeg setter stor pris på dette, sier Terje.

Det var i november at Terje ble tildelt en æresbevisning i shorin ryu som svært få utenfor Europa har fått før ham. Bare to av dem lever i dag, nemlig japanske Tsutom Watanabe og Toshiyuki Yoshitake. Terje kan også vise til at klubben han stiftet i 1981 – Vågsbygd karateklubb – er verdens største klubb innen denne karatestilarten. Klubben har i dag rundt 250 medlemmer.

Blant alle stilartene i karate er det kun to nordmenn som har blitt tildelt sort belte 7. dan før Terje. Til tross for at det snart er 37 år siden Terje graderte seg til sort belte 1. dan, føler han seg på ingen måte utlært:

– En sortbelte er bare en hvitbelte som aldri slutter, fremholder han, vel vitende om at han har oppnådd den høyeste graden det er mulig innen shorin ryu.

Ordinær gradering avholdes til og med 5. dan. De to siste utmerkelsene kan man få ut fra betydningen man har for sporten og omgivelsene rundt seg. Og det er ingen tvil om at Terje vet å sette seg i respekt.

Han startet med karate allerede som 12-åring i Kristiansand Karate Club i 1972. Han tok sin 1. Dan gradering som 18-åring, som da var nedre aldersgrense i shorin ryu. I dag har vi satt en uformell grense på 16 år for dan-gradering. Under følger Terjes tidligere dan-graderinger:

1. dan – 07.02.1978

2. dan – 16.09.1982

3. dan – 06.06.1986

4. dan – 06.11.1992

5. dan – 26.09.1998

6. dan – 02.04.2004

Som 19-åring stiftet han Vennesla karateklubb, men det var som nevnt 1981 at han skulle stifte sitt livsverk, Vågsbygd Karate Klubb. Klubben har tilholdssted på Karuss. Ved siden av jobben som tolloverinspektør har Terje utrettelig stått på og utviklet den ene generasjonen karateutøvere etter den andre. Ikke bare har han hatt et brennende engasjement på trening, men har også fulgt tett opp på stevner og landslagssamlinger.

Klubben kan i dag skilte med flere norgesmestere og gode resultater både blant jenter og gutter. Sist helg stilte en flott gjeng med talentfulle ungdommer fra Vågsbygd Karateklubb opp i lag-NM i Oslo. Resultatet ble to sølv- og en bronsemedalje. Datteren Rikke Årdal (17) har fulgt i pappas fotspor og kan vise til flere gode resultater, som førsteplass i lag-NM, sørlandsmester individuelt og for lag og fjerdeplass i nordisk mesterskap.

Klubben forøvrig preges av et spesielt godt miljø helt fra de yngste og opp til veteranene. Karate er ikke bare en sport, det er en livsstil.

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Kampsport
  2. Vågsbygd Karateklubb