Min vei til NM i bikinifitness

Etter ett år med målbevisst trening gleder jeg meg til å måle meg med landets beste utøvere kommende lørdag.

Publisert:

Amanda Olafsson fra Kristiansand debuterer som NM-utøver i bikinifitness kommende lørdag. Foto: VestGarden Foto

Brukergenerert innhold

  • Amanda Olafsson
Denne artikkelen er over tre år gammel

UTØVERBLOGG: Jeg har oppfordret mine Instagram-følgere og Facebook-venner til å stille meg spørsmål om hva de vil vite før min debut i NM i bikinifitness. Det er veldig gøy å se et så stort engasjement og lese spørsmålene, og jeg svarer her så godt jeg kan:

1. Hva gjorde at du startet med bikinifitness?

Helt siden jeg gikk på ungdomsskolen har jeg ønsket å se veltrent ut, ha en synlig sterk kropp og sixpack. Jeg har alltid sett opp til jenter som ser sunne og veltrente ut og ønsket å se ut som dem en dag.

I oppveksten var jeg veldig tynn. Fikk kallenavn som spinkel, fyrstikk, pinnedyr, strek, osv. Andre så på meg som liten og svak, men det har jeg aldri følt om meg selv. Jeg har alltid holdt meg aktiv med dans, bowling, fotball, håndball og andre aktiviteter og satt så å si aldri stille.

Her står jeg som 1. divisjonspiller i Sørlands-Strike for fire år siden. Fra venstre: Linda Olafsson, Kristin Nilsen, meg og Merete Haukom. Foto: Privat

Etter jeg fylte 16 år meldte jeg meg inn på et treningsstudio og begynte å trene styrke. Jo eldre jeg ble, jo sterkere ble muskulaturen min. Og med tiden fikk jeg lyst til å trene hardere og konkurrere.

Det var faktisk et sitat som «overtalte meg» til å satse i år, nemlig «Du skulle ønske at du begynte i fjor». Det fikk meg til å tenke på hvorfor jeg ikke allerede har begynt å satse, jeg har jo ingenting som holder meg igjen. Nå er det nå eller aldri!

Så da bestemte jeg meg om å stille i NM om ett år, jeg måtte hvert fall prøve!

2. Hvordan klarer du å ha så mye motivasjon?

Foto: VestGarden Foto

Jeg liker å trene, synes det er gøy og det får meg til å føle meg bra! Noen andre synes kanskje fotball er gøy og spiller fordi de liker det. Dette er jo noe jeg har drømt om, og virkelig vil fullføre. Det er det som svirrer mye rundt i hodet mitt – enten gjør jeg det nå, eller så kommer jeg til å angre.

Men jeg startet først med å droppe vekta og målebåndet, jeg fikk ingen glede av å se på noen tall. Jeg ville ha mer synlige resultater, så jeg begynte å ta bilder av meg selv hver måned og sammenlignet dem.

Foto: VestGarden Foto.

Fremgangen kom raskt og det motivert meg til å spise enda sunnere og skaffe meg en online PT (personlig trener). Jeg fikk en enkel og grei diett og et treningsprogram som jeg brukte i seks måneder. Deretter bestemte jeg meg for å finne en coach og bli medlem av en klubb. Jeg sammenlignet hvilken klubber som hadde best plasseringer og avstand fra Kristiansand.

Jeg reiste inn til Oslo for å møte Kristian Porthill fra Team 24 Fitness for å finne en klubb som passet for meg, og fikk en god feeling og bestemte meg for å prøve å komme inn på laget. For å bli medlem av Team 24 Fitness, må man igjennom et opptak. Etter opptaket 16. Juni, var det game on med konkurransediett og trening.

Det som har gitt meg mest motivasjon er alle som har gitt meg så mange fine tilbakemeldinger, både kjente og ukjente. At det er så mange som synes det er spennende at jeg skal stille, er utrolig gøy. Jeg blir rett og slett rørt av å høre andre si at de blir motivert av meg og har virkelig troa på at jeg kommer til å gjøre det bra. Det betyr så utrolig mye, og jeg er supertakknemlig.

3. Hva synes du om at doping er så utbredt i fitnessmiljøet, og føler du at det er et press for å bruke det?

Jeg vil påstå at det i alle idretter er en eller annen form for doping, men i fitnessmiljøet er det mer synlig. Utseendet blir så drastisk forandret på så kort tid med doping, og det medfører uren hud, mørkere stemme, mer hårvekst osv.

Foto: VestGarden Foto

Jeg synes det er veldig synd at noen blir fristet til å ta snarveier, og dermed synes en konkurranse er viktigere enn helsa. Som i de fleste idretter, krever fitness mye tid og tålmodighet.

Med tanke på min egen helse og mål har jeg aldri vært interessert i å ta noe ulovlig. Jeg ønsker å ha et naturlig resultat og oppnå mine egne mål. Den kroppen jeg har bygget, vil jeg ta full ære for og vite at dette har jeg klart helt selv.

Jeg har ingen bekymringer for å bli testet, uansett når på året det skulle være. Og det har aldri vært et press eller fristelser for meg å ta steroider eller lignende. Jeg sa ifra til min coach fra dag en at jeg vil være 100 prosent clean, og det har ikke vært noe spørsmål siden.

4. Hvordan ser en typisk hverdag ut for deg?

Først starter jeg dagen med å lage mine måltider, som jeg inntar fem-seks ganger daglig. Så reiser jeg til treningssenteret for å ta den første treningsøkten, som er 30-40 minutter med spinning. Så er det rett på jobb som salgskonsulent for Garderobemannen. Når jeg er ferdig på jobb, er det en tur hjem for å slappe litt av på sofaen, spise litt og lufte hunden.

Deretter reiser jeg tilbake til treningssenteret for å trene styrke og avslutte med poseringstrening rettet inn mot scenefremføringen. Og til slutt er det godt å sove. Jeg jobber dobbelt hver jobbhelg som salgskonsulent og bartender og reiser inn til Oslo i frihelgene mine, til min coach Kristian for å trene og få formsjekk.

Man må innstille seg på at hverdagen blir helt annerledes enn hva man er vant til. Jeg savner å være med vennene mine og gå ut å spise og drikke det jeg vil. Men mine venner vet at dette betyr utrolig mye for meg og støtter meg 100 prosent hele veien.

5. Hvordan klarer du å være så disiplinert?

Jeg begynte å trene seriøst og forbedre kostholdet for ett år siden, slik at dietten ikke skulle sjokkere kroppen. Jeg har et mål om å fullføre dette, jeg har ingen unnskyldning til å utsette det lengre. Det hadde vært annerledes om jeg hadde hatt mann og barn, men det er nå jeg har lov til å være litt egoist og bare tenkte på meg selv. Det som gjør meg disiplinert er viljen. Jeg visste ikke at jeg hadde det i meg før jeg begynte med dette, jeg trodde jeg ville slite mye mer med meg selv psykisk.

For meg har det ikke vært all treningen som har vært tungt, det er kostholdet. Sjokoladeplatene jeg spiste hver dag, og at jeg alltid kunne unne meg noe godt når jeg ville. Tanken på å ofre dette var uvirkelig før jeg begynte. Jeg tror alle som kjenner meg er sjokkert over at jeg klarte å ofre sjokoladen.

6. Hva sier folk rundt deg om det du gjør?

De rundt meg synes det er veldig gøy og spennende at jeg har hoppet rett ut i det som debutant til et norgesmesterskap. Jeg får høre at det er mange som synes det er gøy å følge mine forandringer underveis. Jeg har fått høre at jeg ser sunn og frisk ut i forhold til hva de trodde idretten var, og de sier jeg er en inspirasjon. Jeg får høre veldig mye fint, og blir veldig glad og ofte rørt av å høre de fine komplimentene.

Foto: VestGarden Foto

Noen kommer også og spør meg om råd og hjelp angående trening og kosthold. Jeg har enda ikke hørt noe negativt. De som får høre mas om kroppsfiksering er mine foreldre. De får høre at jeg ikke spiser nok og at dette er farlig eller ren galskap. Mine foreldre vet at det jeg driver med ikke er farlig. De ser meg spise hele tiden.

7. Hva er målene dine for fremtiden?

Jeg vil ikke bli større, det er bikini fitness som har vært de idrettsutøverne jeg har sammenlignet meg med. Så da blir det finpussing på musklene som jeg ikke rakk denne sesongen. Og hvis dette er noe jeg trives med, vil jeg prøve å stille i utlandet. Det håper jeg at jeg vil etter NM. Ellers er det å holde kroppen sunn og frisk! NM-opplevelsen vil fortelle meg mye om hva som vil skje videre.

8. Hva gruer du deg mest til med konkurransen?

Tidspresset på å komme meg fra A til B på konkurransedagen. Hvordan jeg skal rekke alt når jeg ikke har noen erfaring fra tidligere. Jeg hater å ha dårlig tid og ikke ha kontroll på det som skjer rundt meg. Jeg håper på minst mulig stress og at jeg kan være mest mulig avslappet før jeg går på scenen. Jeg er glad for at det ikke er selve scenen som stresser eller skremmer meg, hvert fall ikke ennå. Jeg tenker at dette er ikke noe å grue seg til, dette skal jo være gøy! Det er jo derfor jeg vil stille.

9. Hvordan planlegges din diett og treningsplan?

Mange trenere setter fitness-utøvere på et svært lavt kaloriinntak. Dette er noe som kan bidra til å redusere fettmengden. Men det vil ikke hjelpe med å øke stoffskiftet og hjelpe med både muskeløkning og fettap. Du må ha forståelse for hvor mange kalorier kroppen din trenger per dag, inkludert aktivitet, og deretter spise litt under dette for å gå ned i fett eller litt over for å gå opp i muskelmasse.

En annen viktig ting som har gjort en betydelig forskjell for kroppsbyggingen min er å spise mat som er aktuelle for min blodtype. Dette er en kontroversiell teknikk, men en som gang på gang har vist seg å å være vellykket. Min coach Kristian finner ut hva mitt kroppsfett er, hvilken blodtype jeg har, når jeg trener, og spiser. Med denne informasjonen kan han finne ut hvilken mat jeg må spise og hvor mye og når. Overvåking av mine hudfolder nøyaktig sporer fettap eller gevinst. Å bruke hudfold-calipere er mye mer nøyaktig enn en Inbody-scanning.

10. Hvordan tror du at du vil takle å gå tilbake til «off season»-kroppen?

Jeg vet at denne kroppen jeg har nå ikke er helårskroppen. Til det er jeg altfor glad i hamburger, taco, pizza, is, kaker og ikke minst sjokolade! Man må huske at det er viktig å kose seg, at man ikke kan leve i en konkurransekropp hele livet. Jeg er spent selv på hvordan kroppen blir etter konkurransen. Selvbildet mitt vil ikke bli dårligere fordi jeggår tilbake til «normalkroppen» igjen.

Denne selfien ble tatt tirsdag, fire dager før NM. Foto: Amanda Olafsson.

11. Håper du på en høy NM-plassering?

Jeg har en innstilling som vil gå for gull, det må man nesten ha hvis man vil nå høyt. Men så klart, uansett hvilken plassering jeg får, så er jeg superfornøyd med egen innsats! Jeg hadde aldri trodd jeg ville oppnå de resultatene jeg har i dag, hvis noen hadde sagt dette til meg for ett år siden. Det er en seier i seg selv for min del. Jeg har faktisk kost meg, selv om jeg har levd på diett og trent hver dag.

Jeg har møtt utrolig mange flotte mennesker og fått gode venner på reisen. Jeg har lært utrolig mye av min kjære coach Kristian. Han har vært positiv og motiverende hele veien, og det har hjulpet meg masse. Jeg har virkelig funnet et team jeg trives i og er stolt av å være en del av Team 24 Fitness. Følg meg gjerne på Instagram.

PS! Her kan du følge lørdagens NM i bikinifitness, alternativt her. Jeg stiller i klassen – 166 cm, som kommer på en gang etter klokka klokka 13 lørdag.

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Blogg
  2. Fitness