Søndag 12. september gikk greps-VM av stabelen i Hämennlinna, Finland. 25 deltakere fra 5 nasjoner stilte til start. Jeg nådde min målsetting om pallplass.

VM arrangeres av Jyrki Rantanen fra WHEA (World Heavy Events Association). For å kunne delta må man signere en antidopingkontrakt med WADA senest tre måneder før en konkurranse. Dette innebærer at man kan testes for doping når som helst i hele denne perioden. Greps-VM var en del av «Pure Power», som også inneholdt fire andre konkurranser.

Alt ble filmet av CMore og skal vises på TV i september og oktober. Jeg ble nummer to i fjor og gikk for topp tre i år også. Vektklassene var som i fjor -83 kg, -93 kg og åpen klasse. Jeg stilte i åpen klasse sammen med ni andre utøvere. De fem øvelsene som skulle teste grepsstyrken vår var silverbullet coc #3 eller #4, 50 mm axel deadlift, hub, Ironmind block buster og enarmsmarkløft.

Jeg var tidlig på plass på Elenia Arena på konkurransedagen. Det ble arrangert VM i strongman og flere andre konkurranser samme dagen. Alle disse konkurransene er også dopingkontrollert. Etter å ha fått med meg strongmankonkurransen var det på tide å gjøre seg klar for første øvelse som var silverbullet. I og med at vi måtte utføre 2 av de 4 enhåndsøvelsene med venstre hånd og de to andre med høyre hånd måtte jeg vurdere dette på forhånd. Jeg valgte å gå for silverbullet med CoC #4 (Captains of crush nr. 4, håndklemmer) og dermed måtte jeg bruke høyre hånd på denne øvelsen. Jeg ville ikke klart å lukke håndklemmeren med venstre hånd.

Arto Joronen (Finland) Silverbullet #3 timehold. Foto: WHEA

Etter å ha lukket håndklemmeren puttes en liten «sølvkule» inn mellom håndtakene på håndklemmeren. En 2,5 kg vekstkive er festet til «sølvkula». Armen og håndleddet må være strake og vannrette ut fra kroppen og det er om å gjøre å holde kula på plass så lenge som mulig. Vinneren av øvelsen Jesse Pynnönen (Finland) klarte 14 sek., bare tre sekunder bak verdensrekorden.

Jeg ble nummer fire i første øvelse med 1,28 sek. De som ikke klarte å utføre øvelsen med #4, måtte umiddelbart gjøre tilsvarende med #3. For å klemme sammen en #4 kreves normalt en kraft på mellom 200-220 pund, mens en #3 rundt 145-160 pund. Målet mitt for øvelsen var å bruke #4, noe jeg fikk til. Jeg greide åtte sekunder på trening før konkurransen, men denne #4 var tyngre enn den jeg har selv.

Mitt beste løft 170 kg i Axel deadlift. Foto: WHEA

Andre øvelse var Axel deadlift. Denne øvelsen utføres på samme måte som et tradisjonelt markløft. En må løfte med dobbelt overhåndsgrep og uten låsegrep. Stanga er 50 mm tykk og har en glatt overflate. Denne øvelsen gikk ikke som planlagt og jeg tapte mye poeng her. Jeg løftet 170 kg, mens målet var 180 kg. Det var fem andre som løftet 180 kg og jeg endte på 6. plass.

Neste øvelse var hub.

Hub. Foto: WHEA

Denne øvelsen utførte jeg med venstre hånd, altså min svakeste hånd. Denne øvelsen gikk heller ikke som planlagt. Jeg hadde forhåpninger om å løfte 32,5 kg, men endte opp med å løfte 30 kg. Heldigvis var det flere som endte på samme vekt som meg, og bare to andre løftet mer. Vinneren, Harri Tolonen (Finland), løftet 35 kg og prøvde også å slå sin egen verdensrekord (40,9 kg), men klarte ikke å løfte 42,7 kg.

Jeg hadde verdensrekorden i Ironmind blockbuster pinch block før konkurransen og skulle løfte med min dominante hånd. Det var mange løft fra mange utøvere og blokka ble relativt glatt enkelte steder der magnesiumen var slitt av. Tre andre utøvere og jeg løftet 45 kg og skulle prøve oss på verdenrekorden som var på 46,60 kg. For å kunne sette ny verdensrekord må vekta være minst én kilo mer enn gjeldende rekord.

Før forsøket mitt på 47,60 kg. Foto: WHEA

Det ble lagt på til 47,60 kg, en vekt jeg trodde jeg skulle klare. Det viste seg å bli litt i overkant og jeg ble stående med 45 kg. Det var kun Harri Tolonon som klarte denne vekta og satt ny verdensrekord. Han gikk også for 48,60 kg og klarte denne vekta også. Øvelsen gikk ok og jeg tapte ikke mye poeng. Blokka er helt glatt og 78 mm bred. Det er kun lov å bruke magnesium (ikke flytende) på hender og utstyr, dette gjelder samtlige grepsøvelser.

Siste øvelse var enarmsmarkløft.

Enhåndsmarkløft. Foto: Eivind Svensen

Utført med en vanlig olympiastang uten riller i midten, altså en helt glatt stang. På forhånd hadde jeg trent til denne øvelsen med høyre hånd, men bestemte meg for å bruke venstre hånd etter å ha vurdert dette på forhånd. Jeg visste ikke hvor mye jeg kunne løfte med venstre hånd, men jeg trodde jeg kom til å miste få poeng uansett. Tidligere har jeg løftet 170 kg på trening og håpte på å vinne. Jeg endte på 190 kg og vant øvelsen.

Kort oppsummert er jeg godt fornøyd med plasseringen og ok fornøyd med hvordan øvelsene gikk. Silverbullet og enarmsmarkløft var bra. Block buster var ok. Axel deadlift og hub var dårlig. Jeg var ikke alene fra Norge denne gangen heller, selv om Eirik Bruun Ingebretsen ikke deltok i år.

Arendal-bosatte Hanne Solfrid Svensen tok 110 kg i enarmsmarkløft. Foto: Eivind Svensen

Hanne Solfrid Svensen fra Oslo, bosatt i Arendal, deltok i sin andre konkurranse. Hun ble nummer fire i åpen klasse og gjorde en veldig bra konkurranse.

Neste tevling for meg er i Ekaterinburg (Sibir) Russland 30. sept.-1. okt. Her er det VM-enkeltøvelser (WAA, World armlifting association). Jeg deltok i fjor også og da ble det fire gull og ett sølv. Målet er det samme som i fjor – og vinne gull i en av øvelsene overall og sette ny verdensrekord. Dette målet nådde jeg i fjor og satser på at det skal gå også i år.

Pallen fra venstre: Thomas Larsen 2. Jesse Pynnönen 1. Harri Tolonen 3. Foto: Privat

I fjor var det 130 utøvere med og antagelig blir det ikke færre i år. Jeg blir den eneste utøveren fra Norge i år som i fjor. Jeg skal stille i -100 kg klassen. Fire uker etter denne konkurransen blir det King Kong challenge som arrangeres av Eirik Bruun Ingebretsen på Kick i Arendal. Her er det bare å melde seg på!

Jeg har alt utstyret, dersom noen er interessert i å prøve seg. Det er fire øvelser og konkurransen filmes og sendes inn. Denne konkurransen blir gjennomført i mange land over hele verden på samme dag, lørdag 28. oktober.