KRISTIANSAND: – Vi har alltid hatt både topp og bredde i KIF. Det er like viktig, og det er kanskje også en av suksessfaktorene til klubben, sier Inger Steinsland, leder av KIF Friidrett.

– Bredden er viktig for å skape miljø, og vi må jo ha noe å ta av for å skape topper. De har vi hatt mange av opp igjennom.

19. januar 2021 er det 100 år siden Kristiansand Idrettsforening ble stiftet. I dag består KIF av to grupper; friidrett og håndball. I begynnelsen drev KIF kun med friidrett, og profilene har vært mange.

Mange profiler

Sprinteren Haakon W. Tranberg ble norgesmester i KIF-trøya på 100 meter og 200 meter første gang allerede i 1939, og det er også reist en statue av den meritterte friidrettslegenden på Kristiansand stadion.

Kirsten Fløgstad representerte også KIF i en årrekke, og kan skilte med ikke mindre enn ti NM-gull i tresteg og seks NM-gull i lengde. I 1972 deltok han i sommer-OL i München med det norske flagget på brystet. Der endte det med åttendeplass i tresteg. Hans NM-rekord i tresteg ble for øvrig stående i intet mindre enn nesten 50 år.

Andreas Thorkildsen tilbake på kjente trakter på Kristiansand stadion, her sammen med klubbens lovende spydkaster Daniel Thrana. Foto: Privat

I nyere tid er det spydkaster Andreas Thorkildsen som har sørget for å sette KIF øverst på kartet. Kristiansanderen er eneste nordmann med to OL-gull i friidrett, og den første mannlige spydkasteren som har vunnet OL-, VM- og EM-gull.

– KIF er det naturlige valget for alle som vil drive med friidrett på Sørlandet, og slik håper jeg det fortsatt kommer til være. Det er virkelig moro å se hva utøvere i KIF faktisk har oppnådd gjennom tidene, sier hun.

Arrangerer NM i august

KIF har også lange tradisjoner med store arrangementer, og Steinsland forteller at jubileet skal markeres med ulike arrangementer gjennom våren, og at det hele krones med NM i friidrett i august.

– Både KIF og kretsen vår fyller 100 år i år, og Norges Friidrettsforbund fyller 125 år, og derfor er det ekstra moro at vi får arrangere NM i friidrett i Kristiansand akkurat i år.

Barne- og ungdomsgruppa i KIF Friidrett rundt 1990. Foto: Privat

Hun sier at flere av de norske verdensstjernene kommer og at planleggingen og tilretteleggingen er i full gang.

– Vi håper vi får fylle Kristiansand stadion med både kjente friidrettsprofiler og våre egne lovende utøvere fra KIF, og ikke minst publikum. Det blir en fin måte å markere 100 årsjubileet på.

Unge KIF-utøvere på trening høsten 2020.  Foto: Privat

Streiket under krigen

De første årene av KIFs 100 år lange historie var det friidretten som dominerte, men det endret seg i krigsårene. Da kom håndballen mer på banen, og under 2. verdenskrig ble det trent håndball på illegalt vis.

– Jentene skal ha spilt håndball i Bertes og i skjul på brannvakten vinterstid, mens de mannlige håndballspillerne trente mer åpenlyst på Idda, sier Joseph E. Brunton, styreleder i KIF Håndball.

På den tiden var ikke damene en formell del av KIF, men rett etter krigen – 28. mai 1945, ble det besluttet at KIF skulle ha både dame- og herrelag. Allerede 4. juni samme år spilte KIFs damelaget sin første offisielle kamp med KIF-logo på brystet.

Damelaget som ble sørlandsmestere i håndball i 1957. Foto: Faksimile fra Fædrelandsvennen

KIFs damelag hevdet seg raskt og ble kretsmestere for første gang i 1946.

– Fra 1950 ble KIF kretsmestere på damesiden 12 år på rad, og var absolutt det beste laget på Sørlandet fram til begynnelse av 60-tallet, sier Brunton og legger til at herrene også spilte håndball fra 1945, men at det i begynnelsen var mest som et tillegg til friidretten.

KIF er støpeskjeen til Vipers

KIF har hatt mange gode lag på dame- og herresiden, men på begynnelsen av 1990-tallet ble det for kostbart å opprettholde et høyt nivå på begge sidene. Dermed ble det inngått en avtale med IK Våg om at de skulle overta både lisensen og damespillerne.

– Så vet vi jo at Vipers har sitt utspring fra nettopp IK Våg, og sånn sett kan vi si at KIF har vært forløpet til Vipers. Det er morsomt når vi vet hvilken posisjon Vipers har i dag, sier styrelederen og legger til at Katrine Lunde og Kristine Lunde-Borgersen også spilte et par sesonger i KIF før de ble med videre til IK Våg.

Tok kongepokalen

Herrene har også en solid historie å se tilbake på, og en av de største idrettsprestasjonene var da laget vant NM og tok kongepokalen i 1980.

Fra NM-finalen mellom KIF og Refstad 22. desember 1980. Foto: Fædrelandsvennen

– Det skjedde foran 5000 begeistrede publikummere i Gimlehallen, men fire år seinere ble herrelaget sluttspillmestere, og flere regner det som en enda større prestasjon.

Etter å ha dominert stort på 70- og 80-tallet gikk det litt opp og ned mellom de to øverste divisjonene, og fra 2004 etablerte laget seg på nest øverste nivå. I 2019 skilte KIF ut herrelaget som en egen satsing som Kristiansand Topphåndball.

Var ikke plass til alle

Selv om dame- og herrelaget til KIF har dominert i landsdelen, forteller Brunton at klubben har vært like viktig på aldersbestemt nivå. I dag er det 270 aktive spillere i alderen 6–16 år og på damelaget i 4. divisjon, men det har tidligere vært langt flere.

– På 1980-tallet var det så mange som ville spille håndball i KIF at klubben måtte si nei, fordi det ikke var nok hallkapasitet.

Akkurat det er historie, men den kan gjenta seg.

– Vi har stor tro på at KIF skal fortsette å dominere også framover, og siden vi har vært litt tynne på guttesiden, jobber vi spesielt med å bli bedre der.

Les også:

KIF Håndballs grunnlegger blir æresmedlem på sin 100-årsdag