<p>Kristiansanderne Sofie Reisænen (t.v.) og Malene Rypestøl (t.h.). Foto: Fædrelandsvennen. </p>

På medaljejakt i svømme-nordisk

Sofie Reisænen (18 ) fra Vågsbygd SLK og Malene Rypestøl (14) Varodd svømmer for edelt metall i nordisk mesterskap for seniorer og juniorer kommende helg.

Steinar Tangstad
Agder Svømmekrets

Sofie har tidligere deltatt i junior-nordisk i 2012 med en individuell gullmedalje, pre-nordisk i 2013 med tre gull samt i pre-nordisk i 2014 med en sølv og tre bronser og blitt en av de mest erfarne norske svømmerne i disse mesterskapene.

Sofie Reisænen. Foto: Fædrelandsvennen.

Internasjonalt ellers har hun deltatt i ungdoms-OL i Nanjing i 2014 med en 17. plass som resultat på 200m bryst, vært i finalen i junior EM i 200m bryst ( 9. plass ) i 2013 og har klart en fjerde-og syvendeplass i world cup i Emiratene på brystøvelsene 200m bryst og 100m bryst.

Hun var på juniorlandslaget i 2011/2012 og 2012/2013 og ble tatt opp i seniorlandslaget i 2013/2014, men er utenfor landslaget i dag.

Fin fremgang

Hun har imidlertid vist fin fremgang igjen i høst og med en god innsats i det kommende nordiske seniormesterskapet har man lov til å håpe på at hun kan bli hentet inn på landslaget igjen. Hennes personlige rekord på 2.27.1 er et par sekunder fra semifinaleplass i årets EM senior i Israel og etter 2.28.4 i Nordsjøstevnet for en måned siden er muligheten for en ny pers i øvelsen tilstede og da er veien kort til world cup og internasjonale mesterskap.

Sofie har 22 gull, 16 sølv og 11 bronser i norske senior- og junior- NM og i tillegg ni gull i UM ( under 16 år ) og vunnet ÅM ( sammenlagtmesterskap med alle stilartene ) i årgang 14, 15 og 16- årsklassen og er uten tvil den svømmer fra Agder med flest medaljer i norske mesterskap gjennom tidene.

Malene i rekordutvikling

14-åringen Malene fra Varodd har i løpet av det siste året tatt steget rett inn på det norske juniorlandslaget og har satt seniorkretsrekorder på langbane.

Disse kom på 100m fri ( 58,49) og 200m fri ( 2.07,43) som hun presterte i den europeiske delen av ungdoms-OL i Tbilis i sommer hvor hun mot alle odds havnet i to finaler med 7- og 8-plass som resultat. Også i stafettene var hun i to finaler.

Malene Rypestøl. Foto: Privat.

Hun har også hatt en egen evne til å vokse med oppgavene og i årets internasjonale Nordsjøstevne i Stavanger var hun helt overlegen i sin årsklasse med ni gull i ni øvelser og det med klar margin hele veien. Så langt undertegnede kjenner til har aldri noen vunnet så mange øvelser i dette stevnets førti år gamle historie!

I UM for fjorten dager siden ( 16 år/y) klarte hun en sølv- og to bronsemedaljer i øvelsene 50m rygg, 100m medley og 100m fri og kvalifiserte seg med disse prestasjonene til flere juniorfinaler ( 19 år/yngre).

Nå topper hun syv øvelser på kortbane her i landet i 14-årsklassen og er blant de tre beste i 13 av 16 øvelser, som viser at hun behersker alle stilarter. I tillegg er hun topp i mange av langbaneøvelsene som jo ikke svømmes så ofte.

Malene kan komme med store overraskelser i nordisk og vil nok i likhet med Sofie komme til å hente fine plasseringer, men kan klare dette i mange disipliner.

Gode personlige rekorder

Ved å sammenlike de to jentenes perser ser vi at 14 år gamle Malene faktisk har seks perser allerede på kortbane som er bedre enn Sofies sine på fri og butterfly, og når man trekker inn Sofies tider som 14-åring, er Sofie kun foran i 200m bryst og 200 og 400m medley, de øvelsene hun har vunnet mest medaljer i gjennom flere år.

Mye tyder på at Malene vil utvikle seg stort de kommende årene og vil kunne hevde seg like godt som Sofie om interessen holder seg. Hun har allerede fire juniorlandslagssamlinger bak seg og de tøffe testene viser at hun utvikler seg eksplosivt.

Under Møglestusprinten sist helg kom hun helt ned i 31.2 sek på 50m fri benspark og var like bak kretsrekordholder i rygg og buttefly, 18 år gamle Eirik Frestad fra KSA som hadde 31.0. Gode beinspark er en forutsetning for å kunne hevde seg i dagens svømming.

Svømme-nordisk arrangeres førstkommende helg i den nye svømmehallen i Bergen som i likhet med Aquarama har 50m basseng med ti baner, men vil bruke halve bassenget slik at det svømmes som kortbanestevne.