Slik tok Dristug seg til NM-semifinalen

På høydramatisk vis slo Dristugs herrelag fra 1. divisjon ut Tromsøs eliteserielag i et golden set.

Publisert:

<p>Dristugguttenes jubel etter at semifinalen ble et faktum. Foto: Eivind Rinde, Tromsø. </p>

Brukergenerert innhold

  • Malin H. Skjelstad
Denne artikkelen er over fire år gammel

Rett før kampstart i Åmlihallen. Robin Bergheim vinner trekningen, men hvem vinner kampen? Foto: Foto: Ørjan Olsen

Dristugherrene slo BK Tromsø 3-0 på hjemmebane, slapp dem inn på seg på bortebane, men da det gjaldt som mest, i et golden set, tok Dristug fra 1.divisjon tak og tok seg selv til semifinalen i NM.

Hjemmebane

I Åmlihallen stilte mange supportere opp i sine grønne supporter-t-skjorter. På vei inn i hallen gikk praten livlig. Ville Dristug klare å nedkjempe elitelaget fra Tromsø og ta seg til semifinale i cupen? Spenningen var til å ta å føle på. Supporterne var virkelig klare for å ta en fight med elitelaget fra Tromsø.

Det jubles som om vi har vunnet kampen, når 2.sett er sikret. Foto: Foto: Ørjan Olsen

Dristug hadde forberedt seg godt til denne viktige kampen. Laget gikk offensivt ut allerede fra start, med knallsterke server og noen dundrende angrep. Publikummet merket straks at det var sterk vinnervilje hos hjemmelaget. Dristug matet gjestene med harde og taktiske angrep fra alle hold, noe Tromsø slet med å forsvare seg mot. Det første settet vant derfor Dristug 25-21.

Edgar Broks og Tromsø i en Time Out. Det er ikke lett å være fra Tromsø når Dristug leder. Foto: Foto: Ørjan Olsen

I 2.sett kommer Tromsø litt mer inn i kampen, til tross for at det er Åmliguttene som leder an hele veien. Tromsø biter seg fast og kjemper for hvert poeng. Dristug fortsetter sitt spill. Det blir et meget tett andresett hvor BK Tromsø har settball på stillingen 24-23. Det knives videre. Publikum pisker opp stemningen og heier på Dristugspillerne. Det er spennende. Det er ikke lett å være hverken spillere, publikum eller sekretariat. Åmlifolk kjenner at her er det noe på gang. I det Martin Olimstad smeller ballen i bakken på stillingen 27-25, forstår alle at dette kan gå veien. Herrelaget jubler sånn over settseieren som om de skulle ha vunnet kampen, noe som gir dem ekstra stå-på-vilje til det tredje settet.

Dristugs trener Stig Tveit, tar Time Out på de strategiske riktige plassene.

Tromsøtrener Edgar Broks aner et nederlag og brøler fra sidelinjen mellom 2. og 3.sett. Han prøver å tenne vinnerviljen hos elitelaget. Han mener at nå bør laget ta tak. Dristug kjører på i dette settet også. Tromsø bruker begge Time Outene før sluttpoengene skal fordeles. Martin Olimstad må ta en pause på sidelinjen etter at han fikk albuen til Mathias Berntsen rett i mellomgulvet da de skulle hente opp en ball på vei mot gulvet.

Matchball første kvartfinale i Åmlihallen. Foto: Foto: Ørjan Olsen

Inn for Martin kommer pappa Jostein Olimstad. Jostein går rett inn på serve og setter serven rett i gulvet på motstandernes banehalvdel. Etter en liten stund på benken har Martin kommet seg og er klar til å hamre videre mot BK Tromsø. Kaptein Mathias Berntsen pådrar seg gult kort, men i stedet for at laget blir sårbart av den grunn, bruker laget dette til sin fordel, angriper friskt og skaffer seg ett poeng og forsprang. Dristugs trener Stig Tveit tar Time Out på de strategisk riktige tidspunktene.

Seieren er et faktum og håpet om en semifinaleplass kan gå i oppfyllelse. Foto: Foto: Ørjan Olsen

På matchball server Mathias Berntsen en knallhard hoppserve som Tromsø ikke klarer å holde på sin egen banehalvdel. Derfor blir det et legg som går mot Dristug sin diagonal. Der hopper Anders Mol opp og dundrer ballen rett i bakken midt mellom alle Tromsøspillerne og derved er settsettseier 25-23 et faktum. Jubelen slippes løs i Åmlihallen! Dristugspillerne, beveren Dristi, publikum med supportere og flanører jubler hemningsløst. Da kampen endelig var, over kunne også sekretariat, linjedommere og balltrillere slippe jubelen løs. Dette er kjempestort. Denne seieren skaper håp om morgendagens 2.kvartfinale på bortebane mot BK Tromsø.

Her smasher Dristug inn det avgjørende poenget i 1. kvartfinale:

Returoppgjøret

Rett etter kampen i Åmlihallen, dro spillerne på begge lag med det samme flyet opp til Tromsø for å spille returkampen som skulle spilles dagen etter. Dristugspillerne fikk med seg mange lykke-til-i-returkampen-hilsener på vei ut av Åmlihallen. Tromsø starter returkampen med et utgangspunkt som gjør at de må vinne 3-1 eller 3-0, for å få spille et Golden Set. Dette er et sett som går til 15 poeng. Golden Set blir tatt i bruk når to lag i norgesupen eller Europacupen har vunnet en kamp hver eller har like mange poeng etter to spilte kamper.

Anders Mol angriper mot BK Tromsø sin blokk. Foto: Foto: Eivind Rinde, Tromsø.

Tromsø er revansjelystne og gir ikke lett fra seg poeng i returoppgjørets 1.sett. Dristug må jobbe for hvert poeng, men allikevel tar de fler angrepspoeng enn Tromsø. Anders Mol er en sterk angriper og skaffer Dristug mange angrepspoeng. Det første settet er jevnt hele veien og det vises mye godt spill fra begge lag. Dristug leder flere ganger i løpet av settet, men mot slutten blir Tromsø for sterke. Dristugspillerne gjør litt mange personlige feil, også servefeil, noe som da blir poeng i favør Tromsø. Settet ender 25-22.

Dristug setter trippelblokk, men Tromsøspiller Oskar Rinde får ballen forbi. Foto: Foto: Eivind RInde

De personlige feilene fra første sett drar Dristug med seg inn i starten av 2. sett. Dette blir dessverre avgjørende for utfallet av dette settet. Tromsø har god kontroll på hele veien, selv om Dristug tar flest angrepspoeng og serveess. Jetmund får brukt alle angrepsutveiene. Laget slår igjennom både på diagonalen, kantposisjonen og midtangrepet. Fra midtposisjonen får vi god uttelling. Helge Oland og Jonas Hjelle van Weert står med 7 angrepspoeng til sammen. Til tross for alt det positive som Dristug presterer i dette settet, blir det dessverre tap 25-21.

Helge Oland i angrep, men blokken til Tromsø stopper slaget. Martin Olimstad sikrer under. Foto: Foto: Eivind Rinde, Tromsø

I det 3.settet kom dessverre Dristug litt bakpå. Høyt servepress førte til at marginale server gikk litt lenger enn spillerbanen tillot, og noen server gikk i nettet. Om ikke dette skulle være nok, fikk midtspiller Jonas Hjelle van Weert overtråkk på stillingen 8-14. Igjen kom superreserven Jostein Olimstad inn, denne gang i midtposisjon. Laget biter seg fast videre, men det holder ikke helt ut. Dristug taper settet 25-17.

Samhold på høyt nivå. Foto: Foto: Eivind Rinde, Tromsø

Da var vi like langt. Nå hadde lagene vunnet en kamp hver, 3-0. Derfor måtte et Golden Set avgjøre hvem som skulle gå videre til semifinale i norgescupen. Golden Set skal spilles umiddelbart etter returoppgjør, tre minutter etter ordinær kampslutt. Blanke ark, hvem skulle trekke det lengste strået? I utgangspunktet hadde Tromsø en fordel ved at de skulle få spille Golden Set på hjemmebane med hjemmepublikum i ryggen.

Golden Set

”Samme spillet, samme motstandere, samme reisen, samme ballen og samme resultatet. Tromsø! Dristug e best!”

Det første Golden Set som har blitt spilt i Tromsø noen gang, fikk Dristug være med å sette sitt preg på. Poengliga.no, hvor poengene fra kampen ble oppdatert fortløpende, første til at datamaskinene i hvert hus i hele Åmli sto på. Denne kampen var ikke bare spennende for oss Åmli og på hele Sørlandet, men for mange i hele landet. Undertegnede fikk flere henvendelser fra Volleyball-Norge etter hvert som kampen og det avgjørende settet gikk.

Jostein, Jetmund, Anders og Alexander jubler etter poeng i Golden Set. Foto: Foto: Eivind Rinde, Tromsø.

Dristug tok initiativ og ledelsen fra første ball. De spiller klokt. Serveess, angrepspoeng og blokkpoeng om en annen. De ledet 8-4 ved sidebyttet. Dristug laget stemning i hver stue i Åmli en søndag ettermiddag, midt under cupfinalen i fotball. For veldig mange var det mer spennende det som skjer i Tromsø, selv for meg som er trønder. Tromsø kommer inn i kampen igjen, stillingen er plutselig 9-9. Tromsø hentet raskt inn fem poeng etter sidebyttet, Dristug ett. Det kunne ikke bli mer spennende, eller kan det det?

JAAAAAAA!!! Foto: Foto: EIvind Rinde, Tromsø

Det jubles, neies og gråtes om en annen hjemme i Åmli etter hvert som poengene blir oppdatert på poengligaen. Det var nok flere som kunne ha tenkt seg og tatt turen til Tromsø for å hjelpe laget frem til seier.Poengligaen sa 10-10, 11-10, 11-11, 12-11. Heldigvis er det Dristug som har det lille overtaket på Tromsø hele veien. På stillingen 13-13 får kaptein Mathias Berntsen gult kort. På samme måte som i den første kampen da laget fikk gult kort, klarte Dristug å bruke anledningen til sitt favør. Dristug tar mottaket, Jetmund Berntsen legger ut til Anders Mol som setter ballen hardt i bakken på Tromsø sin side og skaffer derved Dristug matchball inn mot semifinalen. Dristug server. BK Tromsø klarer ikke å få ballen frem til opplegger, og ballen går i bakken. JAAAAAAAAAAAAAAA. Dristug IL Volleyball er i semifinalen i norgescupen. 1.divisjonslaget fra Åmli klarte det, de slo ut elitelaget fra Tromsø, og det på deres hjemmebane. For en prestasjon!!

Dristug er altså i semifinalen i NM. Det er virkelig vinnerskaller i Åmli og Dristug.

De som ikke allerede har skaffet seg supporter-t-skjorte og buff, må gjøre det nå. Det skal nå spilles semifinale i Åmlihallen folkens. Det er ikke hverdagskost. Skal vi hjelpe guttene inn til en cupfinale må vi stille mannsterke opp. Semifinalemotstanderen må få møte et hav av mennesker i grønt.

Semifinale i Norgescupen, her kommer vi! Foto: Foto: Eivind Rinde, Tromsø

Kampinformasjon Lørdag:

Dristug – BK Tromsø 3-0 (25-21, 27-25, 25-23)

1\.dommer: Michael Kofod. 2.dommer: Ronny Sterten. Linjedommere: Maria Lund Saga og Dag Halvorsen Sekretærer: Malin Hansen Skjelstad og Frida Berntsen

BK Tromsø: Robin Bergheim, kaptein, Erlend Isaksen, Oskar Rinde, Terje Strand, Martin Støyten, libero, Matt Thobe, Jørgen Vaeng, Predrag Uasic, Kristoffer Østvik og Edgar Broks, lagleder.

Dristug: Mathias Berntsen, kaptein, Jetmund Berntsen, Jone Oland Homme, Alexander Hushovd, libero, Anders Mol, Helge Oland, Jostein Olimstad, Martin Olimstad, Vetle Ufsvatn, Jonas Hjelle van Weert, Isak Aarvold, Edvard Aasen, libero og Stig Tveit, lagleder

Kampinformasjon Søndag:

BK Tromsø- Dristug 3-0

GOLDEN SET; Dristug 15-13 BK Tromsø

1\.dommer: Kjetil Larsen. 2.dommer: Roger Østvik

BK Tromsø: Robin Bergheim, kaptein, Erlend Isaksen, Ruben Mæland, Jan Potac, Oskar Rinde, Ivan Ristic, Terje Strand, Martin Støyten, libero, Matt Thobe, Jørgen Vaeng, Predrag Vasic, Kristoffer Østvik og Edgar Broks, lagleder.

Dristug: Mathias Berntsen, kaptein, Jetmund Berntsen, Alexander Hushovd, libero, Anders Mol, Helge Oland, Jostein Olimstad, Martin Olimstad og Jonas Hjelle van Weert

Poeng på S= serveess, A= Angrepspoeng, B= Blokkpoeng.

Banens mestsankende poengskorer ble Anders Mol med 20 poeng. (S=1, A=18, B=1)

Mathias Berntsen 9 poeng ( S=3, A=6). Helge Oland 8 poeng (S=1, A=4, B=3).

Jetmund Berntsen 5 poeng (A=3, B=2). Martin Olimstad 5 poeng (A=5).

Jonas Hjelle van Weert 3 poeng (A=3).

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785