Lørdag 30. januar deltok juniorene fra Arendals Turnforening i årets første troppsturn-konkurranse i Drammen, i grenen teamgym. Teamgym er en konkurransegren i turn der man kjemper i tre klasser – frittstående, tumbling og trampett. Man kjemper som lag og blir plassert etter en samlet score i de tre disiplinene. I tillegg til å være årets første konkurranse var dette også en kvalifiserings-konkurranse til nordisk mesterskap i teamgym for juniorer, som vil bli avholdt i Odense i Danmark 16. april i år. Bare de to beste lagene i hver klasse (kvinner, miks og menn) ville gå videre.

Arendalittene vant i frittstående og trampett, og ble nummer to i tumbling. Foto: Foto: Jacob Bie-Hansen.

Teamgym er sterkt voksende i Norge og i Arendals Turnforening er dette satsningsgrenen. Juniortroppen her består av nye unge talenter og med en gjennomsnittsalder på bare 13 år var målet med konkurransen å gi disse unge talenter noe erfaring. De var i konkurranse med landets sterkeste tropper og målet innen konkurransen var å ende blant topp fem.

Det viktigste for jentene var å jobbe med sikkerhet og stil. Det handlet om å finne ut av hvordan man fungerer som tropp, lære å samarbeide og stole på hverandre. Jentene skulle hver især inn å prestere på sitt eget maksimale nivå, kunsten ville bli å få det hele til å gå opp i en høyere enhet med bare fire ukers forberedelse.

Det var raskt klart at jentene hadde god mulighet til å ende blant de fem beste. De leverte en flott frittstående, og ut av 36 hopp landet de 34 rett på beina. Vi begynte å snakke om muligheten for å ende blant topp tre, men det var et forsiktig håp.

Da alle tropper var ferdige, ble karakterene offentliggjort. Her viste det seg at jentene fikk dagens høyeste karakter i frittstående og trampett, og den nest høyeste i tumbling. Dermed vant de med bare 0,1 poeng over Holmens jenter. Turnerne fra Kristiansands Turnforening endte på delt tredjeplass med Drammen. I gutteklassen vant Holmen foran Oslo og Kristiansand.

Vi hadde på ingen måte trodd at vi ville vinne. Målet for oss var klart: Jentene skal lære seg å fungere som tropp. De har et klart potensial til å nå toppen av norsk og nordisk troppsgymnastikk, men vi har egentlig satt mer langsiktige mål for dem, med en plan som går frem til 2018. Hoppene som de skulle kjøre i helgen var vanskelige, så planen var bare å gi de så mye erfaring som mulig, lære dem å håndtere stress, og hjelpe de til å gå fra konkurransen med følelsen av å ha prestert det beste de kunne. Det lykkes på alle fronter, så nå gleder vi oss bare til resten av vårens konkurranser og i særdeleshet til å komme til Danmark sammen med de andre norske lag og konkurrere sammen med Nordens beste gymnaster.