I starten var det få som trodde det ville komme noen på fotballtrening klokken ni på en lørdag.

TRENING OG ATTER TRENING: – Jeg er her fordi jeg har lyst til å bli god, sier Tomine Tønnessen (10), som spiller på RIL J12-3. Lørdagstrener, til vanlig dametrener i Randesund, Harald Sylfest Gaard (rød genser) følger nøye med på øvelsen i bakgrunnen. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

På første trening stilte det opp 12 spillere. Seks år senere kommer nesten 100 barn.

Lørdagsfotballen i Randesund er et tilbud til barn i alderen 10 til 12 år.

– Dette er et tilbud til de som har lyst til å spille mer. Hvis du er ekstra interessert i å spille fotball, da står du opp for å gå på trening, selv om det er lørdag, sier Rune Byklum(43), initiativtaker og sjefen for lørdagsfotballen.

Fra mars til november

Åtte måneder i året strømmer unge Robben, Messi og Neymar-er til kunstgresset på Sukkevann.

DUELL: Markus Graham (med overtrekksvest, 10) har ballen, mens Jonas Marvold Johansen (11) prøver å angripe. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Her deles de inn i grupper etter alder. Det er kun en treningsgruppe for de yngste, mens 11-åringene også deltar på cuper og de på tolv spiller seriekamper. I årsklassen over. Tøff matching er bra, mener Byklum, selv om det blir noen tap.

– Men hvorfor akkurat lørdag?

– Ungene er så opptatt ellers i uka med kamper og treninger. Men lørdag morgen, den er ledig for de fleste, forteller lørdagssjefen, som også er junior A-trener og trener- og spillerkoordinator for

ROBBEN VAR DER!: Jørgen Hille (10) kaster til Severin Finnestad (10) som trener på heading. – Jeg lærer å styre ballen bedre, sier sistnevnte. Unge Hille kjøpte trøya da han var innom stadion til Bayern München i vinterferien. Men egentlig er Messi og Neymar heltene. De var å se på Sukkevann de også. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

aldersgruppen 10-16 år i Randesund IL, klubben han alltid har vært i. Her har han spilt fotball som ung og da eldstemann Simen (19) begynte med fotball for 10 år siden, begynte far som trener.

– Jeg trives veldig godt å være sammen med barn og ungdommer. Spesielt de små, for de er så lydhøre. Det er jo noe helt annet enn snekring som jeg holder på med hele dagen. Det har blitt en hobby, begrunner byggmester Byklum.

Samtidig synes han det er fint å være med å utvikle klubben videre.

Andre klubber

Ifølge sportslig leder i RIL-fotballen, Espen Glendrange, har lørdagsfotballen gitt klubben et løft og en ny treningskultur.

Faktisk så pass at spillere fra andre klubber ber om å få være med på ekstratreningene. Da må de ha skriftlig godkjenning fra egen klubbledelse, for det er ikke meningen å kapre spillere fra andre.

Felix Hagen Okalla (10) fra Hånes IF er en som kommer utenfra.

– Det er gøy å spille fotball og så får jeg nye venner her, forklarer Hånes-gutten. Storebror på sytten spiller på Randesunds A-lag, så det er nesten hjemmebane.

Nye trenere

HAL I OG DRA!: Audun Bjørndal (foran) og Tom Arne Nordvik (bak) er til daglig trenere på hvert sitt lag. På lørdagstreningene er de sammen om å trene gruppen for 11-åringer. Fellestreningene er også en mulighet for å utveksle erfaringer. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

En annen plass på banen skyver Audun Bjørndal og Tom Arne Nordvik på et mål. Hovedtrener Tom Jarle Thomassen har fri i dag, så nå er assistentene helt sjef for gruppen elleve år.

– Det er helt topp, stråler Bjørndal, ny lørdagstrener av året.

På hans lag, RIL G11-1 (Strømme), er åtte av ni spillere med på lørdagstreningene. Makker Nordvik er lørdagshjelp på andre året.

– Det er kjempefint å se at barna trives så godt sammen. Og at de kommer seg tidlig opp og i gang på lørdagen, sier treneren på G11-6 (Kringsjå).

Drømmer om egne jentegrupper

MER GIRLPOWER: Synnøve Skarbø (nærmest, 9) og Karoline Torkelsen-Bjerke vil gjerne ha flere jenter på lørdagstreningene på Sukkevann. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Selv om det er flest gutter hver lørdag, er det også noen jenter.

– De jentene som er her, er gode nok til å spille med guttene, sier Byklum. Men han vil ha flere jenter, helst så mange at det kan dannes egne jentegrupper.

Det er niåringene Synnøve Skarbø og Karoline Torkelsen-Bjerke enig i.

– Det er gøy å spille med gutter, men vi skulle hatt flere jenter, oppfordrer de to Vardåsen-spillerne på RIL J10-1.

– Helt fantastisk

FLERE FRUKTFAT: På kjøkkenet på RIL-huset kuttes det frukt og blandes saft som serveres etter trening. Eirin Lisø (nærmest) og Carina Aas har ikke noe imot en liten dugnadsøkt på morgenkvisten. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Daglig leder i Agder Fotballkrets, Kjell Johnsen, synes lørdagsfotball er et kreativ og godt initiativ.

– Det er veldig, veldig bra. Stor respekt til Byklum for det han gjør, på toppen av det hele på sin fritid. Helt fantastisk.

Kretslederen er imponert over at man klarer å lokke unge til å trene på lørdager, mens kretsen selv ofte må flytte seriekamper til ukedagene.

– Er konseptet med lørdagstrening en idé for andre klubber?

– Absolutt, men igjen, det er avhengig av ildsjeler. Ære være Byklums initiativ, roser Johnsen.