Løfter mer enn tre ganger min egen kroppsvekt

Jeg hadde trent kroppsbygging i rundt 15 år, og kjente at tiden var moden for en forandring på treningsfronten.

Publisert:

70 kilo tunge Janne Grandalen (37) fra Arendal løfter her 220 kilo i rack mark. Foto: Privat

Brukergenerert innhold

  • Janne Grandalen
Denne artikkelen er over fem år gammel

Jeg er Janne «Tiny» Grandalen (37) fra Arendal og jeg driver med strongwoman. Jeg er 164 centimeter høy og veier 70 kilo. På videoen under kan du se meg løfte 220 kilo i rack mark. Jeg klarte det på trening for ikke lenge siden, og perset med 15 kilo. I vanlig markløft er persen min 170 kilo.

Hekta fra første velt

Jeg begynte med strongwoman i september 2012. Det begynte med at jeg ble overtalt av Morten Halvorsen til å velte et dekk ute på parkeringsplassen der jeg trente. Da jeg hadde gjort det, var jeg hekta. Det var kjempegøy. Jeg hadde trent kroppsbygging i rundt 15 år, og kjente at tiden var moden for en forandring på treningsfronten.

Morten satte opp et strongmantreningsprogram og meldte meg på Norges sterkeste kvinne 2012. Der fikk jeg 3. plass, og hadde egentlig planer om at jeg ikke skulle konkurrere noe mer. Men da jeg fikk telefon noen uker senere og ble invitert med til VM kvinner åpen klasse, klarte jeg ikke å si nei. Der kom jeg på 9. plass og hadde hatt en enorm opplevelse.

Nytt treningsprogram

Etter jeg kom hjem fra VM i Finland dukket det opp en kvalifiseringskonkurranse til StrongmanFitness-VM i USA. Jeg klarte ikke å si nei til denne sjansen, da jeg følte at i denne vektklassen (under 68,2 kg) passet jeg bedre i enn i åpen vektklasse. I USA fikk jeg en 7. plass, som jeg var veldig fornøyd med. Men jeg følte at jeg hadde mer inne, og jeg ønsket virkelig å vise meg selv at jeg kunne klare bedre enn det jeg hadde prestert. I USA møtte jeg på Jyrki Rantanen, som var han som hadde arrangert VM i Finland i 2012. Han er en meget erfaren strongman, og vi inngikk en avtale om at han skulle hjelpe meg mot å oppnå drømmen min om å bli verdens sterkeste kvinne.

Ny norsk rekord i åpen klasse og under 70 kg og ny personlig rekord med Ironmind-stang, 97 kg. Foto: Privat.

Da jeg kom hjem fra Finland, fikk jeg tilsendt et treningsprogram jeg aldri hadde sett maken til. Kroppen responderte bra og jeg hadde god utvikling. Jeg tok en liten pause sommeren 2013, men kom i gang med treningen i god nok tid til at jeg kom meg i form til Norges Sterkeste Kvinne under 70kg 2013.

Jeg vant den konkurransen og var klar for EM i StrongmanFitness i Finland. Jeg fikk en skade i ryggen som hindret meg i stor grad å trene frem til EM. Men jeg dro bort med null forventninger, og klarte å kjempe meg til en 3. plass. Etter en turbulent vinter med lite systematisk trening, dro jeg til Finland igjen i mai 2014 for å konkurrere i Queen of the Castle (nordisk). Der kom jeg på 1. plass i klassen under 70 kg.

Sterkest i verden

Jeg trente lite gjennom sommeren, men giret litt opp da det kom ut i august. Og i september 2014 var det igjen Norges Sterkeste Kvinne. Jeg vant begge vektklassene (under og over 70 kg) og kunne feire at en drøm var gått i oppfyllelse. Jeg hadde en liten pause før jeg la meg i trening mot VM i Finland i november. Ryggen var på bedringens vei, men jeg slet litt med smerte i løftene. Formen ble likevel bedre og bedre og jeg følte meg sterk da det nærmet seg konkurransen. Målet var finale og pall. Da jeg etter to dager med til sammen åtte øvelser kunne si at jeg var verdens sterkeste kvinne under 70 kilo, rant tårene. Drømmen som jeg hadde jobbet for i nesten to år hadde blitt virkelighet. Jeg trodde det ikke selv en gang da Jyrki sa at jeg hadde potensial til å bli verdens sterkeste i min vektklasse. Men der stod jeg med premien i hånda. Det var helt vilt!

Om treningen

Jeg trener to-fire ganger i uka på gymmet i Arendal. En økt varer to-tre timer avhengig av hva jeg trener. Jeg pleier i tillegg å legge inn noen gåturer om morgenen før frokost. Jeg trener mye ulike typer markløft, knebøy og press over hodet. I tillegg er det en del vanlig styrketrening for å bygge opp styrke svake punkter, og for generelt å bli sterk i hele kroppen. Når det nærmer seg konkurranse, blir det mer fokus på de øvelsene som kommer er i konkurransen.

Reaksjonen jeg ofte får når jeg forteller at jeg driver med strongwoman og om hvor mye jeg løfter, er : «Hvordan er det mulig at du er så sterk? Du er jo så liten….?»

Ellers virker det som om de fleste synes det virker kjempegøy, de synes det er spennende å høre om når jeg velter dekk, løfter steiner, presser stokk over hodet, trekker biler og drar 170 kg i mark. Det virker som om de synes det er litt eksotisk.

Supert miljø

Det er noen stykker på Kick Stoa som driver med strongman, og miljøet her er helt knall. Hadde jeg ikke hatt «gjengen min» å trene sammen med, og spesielt Gry Anita Opdal som er treningspartneren min, hadde jeg ikke vært der jeg er i dag styrkemessig. Det er lett og god stemning og alle er velkomne inn. Strongwoman passer for alle! Vi hjelper de som spør og inviterer gjerne folk med på strongmantreninger.

For å forsvare tittelen som verdens sterkeste kvinne under 70 kg i 2015 er planen min å bli sterkere enn jeg noen gang har vært. For å bli det kreves det mye tung trening, og jeg gleder meg!

Strongwoman

- 1. plass Women World Champinship under 70 kg

- 1. plass Irongrip Classic vol 4

- 1. plass Norges Sterkeste Kvinne 2014. Under 70 kg og åpen klasse.

- 1. plass i Nordens sterkerste/ Queen of the Castle 2014 under 70 kg.

- 3. plass i EM i StrongmanFitness 2013.

- 4. plasss i Norges Sterkeste Kvinne åpen klasse 2013

- 1. plass i Norges Sterkeste Kvinne 2013 under 70 kg.

- 7. plass i VM i StronmanFitness 2013

- 9. plass i VM kvinner åpen klasse 2012

- 3. plass NSK åpen klasse 2012

Norgesrekordholder i:

- Apollons axle Ironmind. Under 70 kg og åpen klasse: 97 kg.

- Stokk vending. Under 70 kg og åpen klasse: 95 kg.

- Markløft uten drakt. Under 70 kg og åpen klasse: 163 kg

- Markløft med drakt. Under 70 kg og åpen klasse: 168 kg

- Farmers Walk 3 meter. Under 70 kg og åpen klasse: 120 kg i hver hånd

- Atlasstein til 1 meter. Under 70 kg og åpen klasse: 120 kg

- Frame Lift. Under 70 kg og åpen klasse: 252 kg

- Hantel med tykt håndtak til 40 cm kasse. Under 70 kg og åpen klasse: 60 kg

- Hantelpress over hodet. Under 70 kg og åpen klasse: 35 kg

- Power-stairs. Under 70 kg og åpen klasse: 180 kg

- Rolling Thunder. Under 70 kg og åpen klasse: 55 kg

- Apollons Axle under 70 kg: 75 kg

- Stokkpress under 70 kg: 76 kg,

- Yoke 3 meter under 70 kg: 270 kg,

- Vikingpress under 70 kg: 43 kg.

Kroppsbygging

- 1. plass par NM 2003

- 2. plass + 57 kg NM 2003

- 1. plass – 57 kg SM 2003

- 1. plass International Grand Prix -57 kg 2003

- 1. plass par NM 2002

- 2. plass + 57 kg NM 2002

- 1. plass SM + 57 kg 2002

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Strongwoman
  2. Styrkeløft
  3. Janne Grandalen