20-åringen har allerede takket nei til studieplass i Danmark en gang. For inntil videre blir Kristiansand basen. Grunnen er enkel:

– Den satsingen laget nå skal inn i er sinnssykt spennende. Og jeg håper vi klarer å rykke opp. Jeg setter håndballen først de neste år, så får utdannelsen vente, sier KIFs venstrekant, opprinnelig fra Tananger i Sola kommune.

Studerer idrett i mellomtiden

Skjønt, rogalendingen ligger ikke akkurat på latsiden, som heltidsstudent ved UiA. Da han var ferdig med videregående for to år siden var planen å studere ernæring. Og flytte til en ny by. Valget falt på sørlandshovedstaden.

KJENNETEGN: Draktnummer 21 og hårbånd, det er Johannes Jåsund. Her i nærkamp med en Sandefjord-spiller. Foto: Foto: Finn Sverre Lislevand

– Jeg ville komme vekk fra Stavanger, prøve en ny by. KIF hadde rykket opp i 1. divisjon den våren. Det var en super sjanse, forteller Jåsund.

I stedet for ernæring ble det idrettsstudier, med bachelor neste vår.

Oppvokst i håndballmiljøet

Med en far som var elitespiller i Stavanger IF på slutten av 1980-tallet og som tok cupgull med Viking, før han trappet ned i Sola og Havørn som aktiv til langt ut på 2000-tallet, var det nesten naturgitt at sønnen skulle begynne med håndball.

Men det var først etter en tur innom både fotball og svømming, før han og søsknene «ble dratt med» i håndballen av sin energiske og håndballinteresserte far, Jostein Jåsund.

RASK VENSTREKANT: Her er Johannes Jåsund i angrepsmodus mot Haslum i Gimlehallen i høst. Foto: Foto: Finn Sverre Lislevand

I Havørn trente faren alle tre barna. Og da Johannes fortsatte i Sola for å satse på nasjonale serier, ble han en del av trenerteamet der. Deretter spilte Johannes to sesonger i Viking før KIF.

Aktiv familie

I barndomshjemmet var det aktive ferier som gjaldt, med mange fjell- og sykkelturer. Eller da foreldrene tok med seg de tre barna på en Jorda Rundt-tur, der de blant annet bodde ni måneder på stillehavsøya Roratonga, en av de sørlige øyene i øygruppen Cookøyene tilhørende New Zealand.

SCORER MYE: Johannes Jåsund har scoret over 40 mål i sesongen. Her i hjemmekampen mot Sandnes Sandefjord 18. mars. Foto: Foto: Finn Sverre Lislevand

Men for noen år siden ble faren kreftsyk. Det ble mange turer hjem til Rogaland for Johannes, spesielt på slutten av forrige sesong før faren døde i april. Håndballen ble et fristed i denne vanskelige perioden.

Klar for tredje sesong

Han trives godt på «Det blide Sørland», med hund og en samboer fra Kristiansand. Før sesongens siste seriekamp 8. april, har 20-åringen blant annet scoret 46 mål.

– Jeg er stort sett fornøyd, men jeg har noen kamper der jeg bommer litt mye. Jeg har vært litt mer ujevn enn jeg helst vil være, sier venstrekanten, som er klar på at om det blir opprykk neste år, får fysioterapi være fysioterapi inntil videre.

Foto: Foto: Finn Sverre Lislevand

KOMMENDE KAMP: KIF-Haugaland, Gimlehallen, lørdag 8. april, klokken 16

Se video: