Xemgin Ramok debuterer snart som triatlet. Foto: Juni Wendelin Fasting / Aust-Agder Blad.

Flyktet fra krig i Syria til triatlon på Sørlandet

Kurderen Ghamgin Ramok tok seg over havet i en overfylt flyktningbåt, uten å kunne svømme. Nå debuterer han som triatlet.

Brukergenerert innhold

Fred Arthur Asdal, Stevneleder TriQuart
Publisert:

Da 21-åringen kom til Risør i fjor, var han helt alene. Familien sin har han ikke sett på seks år. Imens har han flyktet fra herjinger, opptøyer og krig i Syria.

– Jeg gråt hele tida, sier han om de første månedene i Risør.

Flukten til Norge var kronglete, og den førte ham via både Tyrkia, Libanon, Libya og egyptisk fengsel. Han kom over Middelhavet i en 16 meter lang trebåt, sammen med 320 andre flyktninger. Før han omsider landet i den hvite sørlandsbyen Risør.

Engasjert i mye

Her har engasjert seg så mye han kan i ulike aktiviteter, enten det er som bøssebærer eller mannekeng, på dugnad eller som tillitsvalgt på voksenopplæringa.

– Jeg gjør det for å slippe å være alene. Jeg har det ikke bra når jeg sitter inne. Jeg må ut, sier Ramok.

En dag ville han svømme. Det kunne han ikke fra før. I hvert fall ikke mer enn noen ganske få tak. Da han kom til svømmehallen, var imidlertid døra stengt. Dette opplevde han flere ganger.

– Jeg forstod ikke åpningstidene, sier han.

I mai fikk Ramok prøvd seg seg på tricupen til Kristiansand Triathlon, med svømming i bassenget i Aquarama, sykling på utsiden og løping på Tangen. Det ga mersmak. Ramok sitter helt til venstre i bildet. Foto: Foto: Privat

Men plutselig en dag var det likevel noen i hallen.

– Det var imidlertid ikke folkebadet, slik jeg trodde. Det var triatlongruppa, og de inviterte meg inn. Jeg spurte om jeg kunne kjøpe billett, men det var de ikke opptatt av. Bare kom, sa de.

Forbedret seg stadig

Ramok følte han ble godt imot. Og snart svømte han stadig bedre.

– I begynnelsen kunne jeg ikke svømme 25 meter uten pause, men nå klarer jeg å svømme 1.000 meter uten å måtte stoppe opp, forteller han.

Triatlongruppa fortsatte å følge ham opp. Han ble med på løpetreninger.

– I begynnelsen sa jeg nei. Beina mine kunne ikke løpe, men de hjalp meg med valg av sko og jeg fikk litt behandlinger av en av dem som var lege, og så ble det bedre.

Etter hvert fikk han seg en sykkel via NAV og en lokal sportsforretning i Risør. Butikken hjalp også med en våtdrakt.

– Det var kjempebra for meg, sier Ramok.

Triatlon hadde han aldri hørt om før han kom til Risør. Trente han, gikk det mest i fotball. Men han synes det er morsomt ved kombinasjonen. Og i begynnelsen av mai fikk han prøve seg for første gang, på en nesten helt ekte triatlon i Kristiansand.

Fornøyd treningskamerat

– Det er en fryd å trene med ham, forteller Stein Tore Foss, fra Risør.

Foss, som også er kjent som @lekeløperen, trener med Ramok jevnlig. Men han har mer enn nok med å holde følge.

– Mens jeg mater på med de små kreftene jeg har, koser han seg bare på tur. Denne guttungen er sprek som bare farken altså!

– Guttungen?

– Himmel, jeg fikk jo lappen det året han ble født.

Stein Tore Foss debuterte som triatlet under TriQuart i fjor. Da var han med i Team Sofagris. Nå får han med seg flere nybegynnere innen triatlon, blant dem Ramok. Foto: Foto: Privat

Foss tok med seg Ramok til tricupen til Kristiansand Triathlon. Her skulle de to treningsvennene svømme 250 meter inne i Aquarama, sykle 10 kilometer på spinningsykkel (i solskinnet utendørs!) og deretter løpe fire kilometer.

Sterk debut

– Det var rett og slett imponerende, skryter Foss, og det er ikke uten grunn.

Ramok kom inn på en syvendeplass. Av samtlige deltakere på kort løype hadde kurderen beste løpetid.

– Det var ikke så vanskelig. De andre var ganske gamle, sier Ramok og ler.

Ramok er en spreking. Han løp raskest av samtlige under tricupen til Kristiansand Triathlon i begynnelsen av mai. Løypa gikk på Tangen og langsmed Strandpromenaden. Foto: Foto: Privat

Nå venter den første ekte ildprøven, Hove Tri. Kommende lørdag skal Ramok forsøke seg på klassikeren på Tromøya utenfor nabobyen Arendal. Og i slutten av juli skal han være med på TriQuart i Kristiansand.

Ramok ser fram til det. Flere fra triatlonmiljøet i Risør skal også være med.

– Det blir ganske annerledes, med så mange som skal svømme sammen, sier Ramok.

– Men det er foreløpig ganske kaldt i vannet? I hvert fall kaldere enn i bassenget.

– Det gjør ikke noen ting. Jeg bare gleder meg veldig, sier han.

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785