Svømmekvartett til Stockholm for å kvalifisere seg

Denne kvartetten skal i helga svømme i Stockholm med et mål om klare mesterskapskrav.

Publisert

Brukergenerert innhold

  • Steinar Tangstad
    Agder Svømmekrets

Dette er Varodd-duoen Malene Rypestøl og Juni Helene Iversen Refstie og Team Sør/KSAs Dennis Aateigen og Ole Marius Rist Jensen.

Malene prøver seg på EM-krav

Malene Rypestøl, som

, satser på å klare EM-krav i Sverige. Det er kun langbaneresultater (50m basseng) som teller som uttak for norske svømmere til internasjonale mesterskap, og Malenes tider fra kortbane NM tilsier at hun har gode muligheter for å forbedre sin personlige rekord på 50m rygg på langbane med de nødvendige 2/10 sek og har også en god mulighet for å klare langbanekravet på 100m rygg.

Hun skal dessuten ut i både 50m fri, 100m fri, 200m fri og 400m fri i løpet av de fire dagene i Stockholm Open som starter i morgen lørdag med deltakelse fra et tosifret antall land og vel er det største nordiske stevnet i år utover World cup-stevner.

Trener Didrik Sørensen er optimistisk på vegne av Malene og viser til at hun har hatt en egen evne til å slå til når det virkelig gjelder, og tenker da på Ungdoms-OL i fjor hvor han var i to finaler og nå senest under NM kortbane.

Malenes klubbvenninne Juni Helene Iversen Refstie er med til Stockholm for å kvalifisere seg til junior- og senior-NM førstkommende sommer. Ifølge Sørensen mangler hun svært lite på å klare kravene.

Dennis og Ole Marius satser mot ungdoms-OL

Malene Rypestøl deltok i Ungdoms-OL i fjor, men er ett år for gammel i år for å delta, men er like gamle Dennis Aateigen og Ole Marius Rist Jensen aktuelle for dette mesterskapet i år, da det er differensiering i alder for jenter og gutter.

Dennis’ muligheter ligger først og fremst i å forbedre sin egen kretsrekord for seniors på 200m rygg med 1/10 sek fra 2,08.7 på langbane. Han har forbedret kretsrekorden fire ganger i 2016 og føler selv at han er i toppform nå.

Han skal dessuten ut i 100m rygg, 200m fri og 800m fri, og har en god mulighet til å forbedre kretsrekorder på langbane også på disse øvelser om han får full klaff.

Ole Marius’ viktigste øvelse er 200m medley og må her forbedre sin egen kretsrekord på langbane med 0,6 sek noe som er fullt mulig når man ser på de tider han har oppnådd på kortbane siste året.

Ligger an til solid pers

Han skal dessuten svømme 100m bryst og 200m bryst, hvor han på den siste øvelsen satte ny kretsrekord på NM kortbane i Bergen for tre uker siden. Her ligger det an til en solid forbedring av personlig rekord siden langbanepersen er 13 sekunder svakere enn kortbanerekorden!

Trener John Heddeland forteller at han topper formen på de to guttene under dette stevnet i Stockholm, i motsetning til kortbane-NM.

Norges svømmeforbund sender sannsynligvis to gutter og to jenter til Ungdoms-OL og de to Team Sør/KSA-guttene må derfor være de to beste norske guttene i 16 år/yngre i forbindelse med langbanestevnet i Stockholm.

Det samme antall svømmere får også plass i satsingen til Olympiatoppen, så Malene, Dennis og Ole Marius har derfor viktige oppgaver denne gang.

ÅM-finale om to uker

De samme fire svømmerne skal forøvrig svømme i ÅM landsfinalen om to uker og i fjor ble Ole Marius og Malene vinnere, og Dennis ble toer etter Ole Marius. Juni kvalifiserte seg for første gang til landsfinalen i år etter fin fremgang.

Sofie og Sara også i aksjon

20-årige Sofie Reisænen meldte overgang fra Team Sør/Vågsbygd SLK i august i fjor til Lambertseter svømmeklubb og flyttet samtidig til Oslo for å bo og trener der. Hun har rukket å bli norsk mester i stafett for sin nye klubb i stafetter under kortbane-NM, men fremgangen har til en viss grad latt vente på seg resultatmessing individuelt og har måttet se at hun er kommet litt i skyggen av 16-årige Malene Rypestøl.

Men Sofie har hatt en egen evne til å slå virkelig til når det gjelder og det blir spennende å se hva hun kan klare på 200m medley og flere andre øvelser. Hun satte norsk juniorrekord på 200m medley for 13 måneder siden i kortbane-NM i 2016. Kan hun forbedre langbanepersen solid er det en mulighet for at hun kan kvalifisere seg, men her har Norge flere kandidater.

Sara Stoebner (19) meldte overgang fra Team Sør/KSA til OI etter junior-NM i november, og trener og bor i Oslo. Også hennes resultater har latt vente litt på seg i frisvømmingsøvelsene, men hun har forbedret seg pent på 100m rygg.

Vi følger de seks sørlendingene tett i Stockholm fra lørdag til og med tirsdag.

Publisert
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785