Ti på Topp-turmål 8: Sjøhei

Sjøhei er en av mange fine topper i skogene i Tveit.

Publisert:

Koselig turterreng på vei til toppen av Sjøhei. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Brukergenerert innhold

  • Tommy Thorbjørnsen
    Bedriftsidretten

Turmålene i «Ti på topp» tilrettelegges av Bedriftsidretten i samarbeid med Den Norske Turistforening Sør og Midt Agder Friluftsråd. Fram mot sesongstart for årets «Ti på topp» 1. april (OBS! Ny oppstartsdato) kan du hver uke lese en presentasjon av ett av årets ti turmål. I faktaboksen nederst i dette innlegget ser du lenker til de sju første Ti på topp-turene.

Turen til Sjøhei

Utgangspunkt for turen er Åsen ved Drangsholt. Parkering ved bommen på vei inn til Drangsholtvannet. Her følger man traktorveien mot Urdalen.

Nydelig i sola på toppen av Sjøhei. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Turen er litt bratt enkelte partier i starten, men går i et flott turterreng når man kommer opp på flatene etter traktorveien. Da går turen videre inn i vakker natur. Turen til Sjøhei gir deg en følelse av å vandre i øde skogstrakter, og på vei mot toppen passerer man det fine Øygardstjønn.

Det er flott utsikt fra toppen av heia, som ligger 180 m.o.h. Det er ryddet bort en del trær, så det er blitt åpen og fin utsikt. Det er lagt til en fin sittegruppe med bålplass, hvor man kan sitte og nyte utsikten helt til Oksøy fyr, og utover skogen i Tveit. I bålsesongen er dette en flott plass man kan sitte og grille pølser.

På toppen av Sjøhei er det bygd en varde, og sittegruppa er ca. 50 meter bortenfor varden.

Idylliske Øygardstjønn på vei opp til Sjøhei. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Tusen takk til turløypegruppa i Tveit som sørger for flott tilrettelegging med oversiktskart, skilting og gode stier.

Tid på turen er omtrent to timer.

Skogen i Tveit

Det er et flott turterreng innover i Tveits skoger, med mange muligheter for andre turmål, og avstikkere hvis man ønsker det. Ekstra spennende er det med de mange fraflyttede boplassene som ligger spredt i området. Her kan du se alt fra gammel innmark og husruiner og bygninger som fortsatt står oppreist etter mange tiår uten bosetting. Turløypegruppa i Tveit har satt opp informasjonsplakater flere steder langs ruta som gir deg mer kunnskap om lokalhistorien i området.

Flere turmuligheter i skogen i Tveit. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Ta gjerne også en tur innom minnestøtten etter "Treske-Nils". Dette er en ørliten steinstøtte reist til minne om en mann som i 30-årene omkom her inne på skogen da han gikk seg vill. Den henger mer informasjon om dette ute i skogen

En smakebit på neste ukes topp. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Nøyere forklaring for å finne veien til start

Ta av riksvei 41 ved Drangsholt, følg skilt til Kilåsen. Etter å ha tatt av riksveien tar man første vei til høyre. Etter noen bratte bakker kommer man til parkering.

NB: Bruk enten parkeringsplass til høyre for veien (den til venstre er privat) eller kjør helt opp til bommen.

Ti på Topp Kristiansandsregionen 2020
Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785