Ti på Topp-turmål 6: Kråkehei

Ukas turmål ligger i velkjente Baneheia, men vi antar at turmålet likevel er ukjent for mange. Vi skal til Kråkeheia.

Publisert:

Kråkeheia er en fin og koselig topp. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Brukergenerert innhold

  • Tommy Thorbjørnsen
    Bedriftsidretten

Turmålene i «Ti på topp» tilrettelegges av Bedriftsidretten i samarbeid med Den Norske Turistforening Sør og Midt Agder Friluftsråd. Fram mot sesongstart for årets «Ti på topp» 1. april kan du hver uke lese en presentasjon av ett av årets ti turmål. I faktaboksen nederst i dette innlegget ser du lenker til de fem første Ti på topp-turene.

Mangfold

Bading, gåtur, joggetur eller skitur. Uansett hvilken tid det er på året, er det noe man kan gjøre i Baneheia.

Nydelig morgen i Baneheia. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Baneheia er bymarka nordvest for Kvadraturen i Kristiansand. Nærheten til byen, boligområder, skog, vann, utsiktspunkter, handicap-løype, kultursti, fiskevann, turstier og lysløype har gjort Baneheia til et yndet turområde for byens innbyggere.

Stampa innbyr til bading. Kråkeheia i bakgrunnen. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Det er også et yrende fugle- og dyreliv og du finner alt noen få minutters gange fra sentrum. Baneheia ble gitt til buens borgere av Christian IV da byen ble grunnlagt i 1641. Området er på 1083 mål. Baneheia ble før brukt som beiteområde for kvadraturens husdyr og militært område.

Hula til Ole Høiland er spennende å utforske for barna Foto: Tommy Thorbjørnsen

Flott utsikt

Turen begynner fra Kristiansand Sentrum, opp i nydelige bynære Baneheia. Kråkeheia ligger ved 3. stampe i Baneheia og kan nås fra mange kanter.
Følg langs 3 stampe forbi rød hytte ved badeplassen.

Vakker idyll ved Stampa i Baneheia. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Sving til høyre omtrent 50 meter etter hytta og etter ca. 150 meter svinger du til venstre opp en liten grusbakke. Når du kommer opp på flaten, går du stien til høyre og er straks på Kråkeheia.

Lemuren har vært på fotoshoot på neste ukes topp. Ikke så lett å se hvor dette er, men vi kan røpe at toppen ligger i nærheten av Ravneheia Barnehage. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Kråkeheia er et flott utsiktspunkt som ligger 72 meter over havet. På toppen av heia er det flott utsikt i de fleste retninger. Her ser man blant annet ned til 3. Stampe, Kristiansand sentrum og Tinnheia. På denne turen kan du komme med barnevogn/på hjul nesten helt til topps.

Rundtur

Vi anbefaler å kombinere turen til Kråkeheia med et bad i Stampa. Eller frister det mer å lete etter Høilandshula? I nordenden av vannet, går det ei trang hule innover i fjellet. Hulen er oppkalt etter innbruddstyven Ole Høiland, som blant annet ranet Norges bank på 1800-tallet. Det sies at han skal ha brukt denne hula for å rømme fra politiet.

Det beste utelivet finner du i naturen.

God tur!

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785